Κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και του «υπόλοιπου» Αττικής, προτείνει η Κυβέρνηση

Την πρόταση της κυβέρνησης για την κατάτμηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β’ Αθηνών και το υπόλοιπο της Αττικής, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της διακομματικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα πολιτικά κόμματα της Βουλής εκπροσωπήθηκαν ως εξής:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, η δικηγόρος, Κατερίνα Κνήτου.

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο βουλευτής και Τομεάρχης Υπουργείου Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η βουλευτής και επικεφαλής των Τομέων Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Από το Ποτάμι, ο βουλευτής, Γιώργος Αμυράς και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το στέλεχος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μπουλμέτης. (υποψήφιος Δήμαρχος Παιανίας το 2014)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που τέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών υπόψη των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, συνοψίζεται στα εξής (δείτε τον πίνακα που ακολουθεί):

Η Β’ Αθηνών διαχωρίζεται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς, ενώ το πρώην «υπόλοιπο» και νυν Περιφέρεια Αττικής διασπάται σε δύο εκλογικές περιφέρειες.

Σε αυτή την περίπτωση, οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, πλην του Δ. Αθηναίων που διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α’ Αθηνών, δεν σχηματίζουν διακριτή εκλογική περιφέρεια, αλλά προστίθενται, οι μεν Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου στον Βόρειο Τομέα, οι δε λοιποί (Δήμοι Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης και Καισαριανής) προστίθενται στην εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τομέα Αθηνών.

Όπως, δήλωσε ο υπουργός, η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ενώ τη χαρακτήρισε ως «εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη» που στόχο έχει να δοθεί «ένα σήμα ότι πρέπει σε αυτή τη mega περιφέρεια (Β΄ Αθήνας) να αποκατασταθεί η σχέση των βουλευτών με την ίδια την κοινωνία και τους ψηφοφόρους και να περιοριστούν όλες αυτές τις ευκαιρίες που γεννιούνται στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για να αναπτύσσονται διάφορες παθογένειες που χαρακτηρίζουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες».

Από την πλευρά τους, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε θετικός στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αλλά επέμεινε στη θέση του κόμματός του για ταυτόχρονη ρύθμιση που θα δίνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Για το θέμα των Ελλήνων του εξωτερικού, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι εξαρχής αντίθετη, αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να το εξετάσουμε με ένα εμπεριστατωμένο και συστηματικό τρόπο, που θα είναι συμβατός με το Σύνταγμα και που θα λύνει διάφορα διαδικαστικά ζητήματα».

Μάκης Βορίδης: Ναι, μεν, αλλά…

Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι το ζήτημα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών το κόμμα του έχει αναδείξει με πρόταση νόμου από το 2016 και κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει συναίνεση μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ενιαία ρύθμιση για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Το Κίνημα Αλλαγής (δια μέσου των εκπροσώπων του (Εύης Χριστοφιλοπούλου και Γιώργου Αμυρά) κατέθεσε τη δική του πρόταση για έναν νέο εκλογικό νόμο με τις παρακάτω βασικές κατευθύνσεις:

α) Ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό Σύστημα. Το bonus των 50 εδρών οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε διχαστικές λογικές. Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

β) Την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολλών με τους εκπροσώπους τους.

γ) Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.

δ) Τη δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς εξωτερικού.

ε) Μέτρα διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των Κομμάτων

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «η πρόταση μας περιλαμβάνει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και την δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά και μέτρα για τη διαφάνεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, σημείωσε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, μέρος του οποίου θα ήταν η κατάτμηση της Β’ Αθήνας και ενδεχομένως και άλλων περιφερειών», συμπληρώνοντας ότι «η μείωση του εκλογικού bonus για το πρώτο κόμμα από 50 σε 35 έδρες, η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού και ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών από ανεξάρτητη επιτροπή ανωτάτων δικαστικών πάνε πακέτο με την κατάτμηση των περιφερειών».