Αναστέλλονται κατασχέσεις και παραπομπές για τους οφειλέτες στο Δημόσιο ως και τα Χριστούγεννα

Τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους προς το Δημόσιο θα έχουν οι σχετικά «μικροί» οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς «παγώνουν» οι κατασχέσεις μέχρι και τα Χριστούγεννα. Με άτυπη εντολή της, η η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κ. Σαββαΐδου ζήτησε από τον εισπρακτικό μηχανισμό να δώσουν χρόνο στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών, μέχρι να ανοίξει η ειδική εφαρμογή για την ένταξη την τακτοποίηση οφειλών σε έως και 100 δόσεις και να αρχίσει να «τρέχει» η ρύθμιση.

Μέχρι να γίνει αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει ζητήσει να σταματήσουν οι εφορίες να βάζουν «χέρι» σε καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις, ενοίκια και γενικότερα απαιτήσεις σε χέρια τρίτων για φορολογουμένους με συσσωρευμένα χρέη έως 300.000 ευρώ.

«Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους φορολογουμένους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους χωρίς το άγχος της κατάσχεσης», δήλωσε στην εφημερίδα η κ. Σαββαΐδου, εξηγώντας ότι το πάγωμα των κατασχέσεων δεν αφορά τους πολύ μεγάλους οφειλέτες.

Για εκείνους που οφείλουν πάνω από 300.000 ευρώ, η απειλή των κατασχέσεων παραμένει. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις- όπως για παράδειγμα για κατασχέσεις ακινήτων- οι οφειλέτες μπορούν να ακυρώσουν τη διαδικασία μπαίνοντας στη ρύθμιση, καθώς ούτως ή άλλων μεσολαβούν αρκετοί μήνες από την κατάσχεση ενός περιουσιακού στοιχείου έως και τον πλειστηριασμό του μεσολαβούν αρκετοί μήνες.

Το δίχτυ προστασίας που προσφέρεται αφορά, κυρίως, όσους οφείλουν φόρο εισοδήματος ή φόρους ακινήτων και περιμένουν τη ρύθμιση, για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις. Δηλαδή, απευθύνεται σε κάτι λιγότερο από 4 εκατομμύρια φορολογούμενους– 3.928.140 για την ακρίβεια – οι οποίοι χρωστούν έως 20.000 ευρώ βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου.

Όλοι αυτοί, έως τα Χριστούγεννα, θα μπορούν να είναι ήσυχοι έναντι του ενδεχόμενου κατασχέσεων. Αν δεν ενταχθούν στη ρύθμιση στη συνέχεια, θα πρέπει μάλλον να ανησυχούν. Η ειδική εφαρμογή για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο taxisnet αναμένεται να ανοίξει έως τις 15 Νοεμβρίου και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του έτους κρίνεται επαρκές για να ενταχθεί η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων στη νέα ρύθμιση. Η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2015, το «πάγωμα» των κατασχέσεων θα σταματήσει νωρίτερα, προκειμένου να μην υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.