«Δεσμεύθηκαν» για περισσότερη κοινωνική ευαισθησία στην πολιτική της ηλεκτροδότησης./ Περίπου, 20 οι κατοικίες χωρίς ρεύμα αυτή την περίοδο στο Δήμο Παλλήνης

Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος και αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω χρεών, για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των κοινωνικών-προνοιακών δομών, Δήμων, Περιφερειών και της Εκκλησίας, την 1η Νοεμβρίου 2013, αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό τον Υπουργό, κ. Γιάννη Μανιάτη, με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου της ΕΝ.Π.Ε., κ. Γιάννη Σγουρού, του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ, κ. Κώστα Ασκούνη, του Προέδρου της ΔΕΗ, κ. Αρθούρου Ζερβού, του Προέδρου της ΔΕΔΔΗΕ, κ. Γεώργιου Κόλλια, κ.ά.

Οι λίστες με τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού θα αποσταλούν στις επιτροπές ανά νομό που αποφασίστηκε να συγκροτηθούν με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΕΗ, των Δήμων και των Περιφερειών και του Διαχειριστή του Συστήματος.

Σημειώνεται ότι, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην σύσκεψη του Σαββάτου αφορούν καταναλωτές που για διάφορους λόγους (άγνοια, έλλειψη τυπικών προϋποθέσεων, κ.λπ.) δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στους οποίους «έτσι κι αλλιώς δε γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.»

Αναφορικά με τον αριθμό των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Δήμου Παλλήνης και αυτή την περίοδο είναι αποσυνδεδεμένη η ηλεκτροδότηση των κατοικιών τους λόγω οφειλής, δεν είναι περισσότεροι των 20, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ν»

Σε ό,τι αφορά τις επανασυνδέσεις, στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ολοκληρωθεί όλες, ανεξαιρέτως. Όπως έγινε γνωστό, ο Διαχειριστής του Συστήματος έχει τη δυνατότητα να επανασυνδέει 1.000 μετρητές την ημέρα, πανελλαδικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης μετά τη σύσκεψη, αποφασίστηκαν εκτός των παραπάνω και τα εξής:

  • Εντατικοποίηση της ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προκειμένου να ενταχθούν νοικοκυριά που δεν έχουν κάνει αιτήσεις, ενώ το δικαιούνται. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 470.000 καταναλωτές, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά, σε σχέση με πέρυσι, οπότε ήταν λιγότεροι από 300.000.
  • Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για έκπτωση 70% στο ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, Περιφερειών, Εκκλησίας κ.λπ. (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κ.λπ.).
  • Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης σε όλη την Ελλάδα, ώστε όταν ανακύπτει πρόβλημα να επιλύεται άμεσα.

Ο κ. Ασκούνης ζήτησε, από την πλευρά του, αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης, αύξηση της έκπτωσης για τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. και δημιουργία λογαριασμού χρηματοδότησης των δράσεων αυτών.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβός, τόνισε ότι, η Επιχείρηση είναι διατεθειμένη, με τη βοήθεια των Δήμων, να επανασυνδέσει άμεσα όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι, η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αποφευχθούν και περιπτώσεις κατάχρησης του μέτρου των επανασυνδέσεων / αναστολής των διακοπών από άτομα που δεν έχουν πραγματική ανάγκη.
Σε επόμενη σύσκεψη θα εξετασθεί η αντιμετώπιση περιπτώσεων, που δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις ένταξης στο Κ.Ο.Τ. (π.χ. έμειναν άνεργοι μέσα στη χρονιά).

Τα μέτρα, αναλυτικά:

  1. Αποφασίστηκε να συγκροτηθούν Επιτροπές σε κάθε Δήμο, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΕΗ, εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ και εκπροσώπων των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και των Περιφερειών. Σκοπός των επιτροπών αυτών είναι να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο.
  2. Οι Δήμοι θα αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατόν, στις συγκεκριμένες Επιτροπές τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των Δήμων και των Περιφερειών και στους οποίους υπήρξε διακοπή στην παροχή ρεύματος της οικίας τους, προκειμένου να δρομολογείται η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.
  3. Αντίστοιχες καταστάσεις θα ζητηθούν από την Εκκλησία – και τους κατά τόπους Ιεράρχες – για τους δικαιούχους των προνοιακών δομών που διαθέτουν, ώστε επίσης να υπάρξει επανασύνδεση ρεύματος.
  4. Εντατικοποιείται η ενημέρωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχουν οικογένειες και δικαιούχοι που μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ και για διάφορους λόγους δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις. Ταυτόχρονα, εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
  5. Εκδίδεται άμεσα η Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία παρέχεται με έκπτωση έως 70% ηλεκτρικό ρεύμα στις κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, που παρέχουν κοινωνικά συσσίτια, ή λειτουργούν ως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία ή ιατρεία.
  6. Τέλος, προκειμένου να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των προβλημάτων, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαρκούς παρακολούθησης, με τη συμμετοχή ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και ΚΕΔΕ, προκειμένου να δρομολογείται στον συντομότερο δυνατό χρόνο η επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν.