Αν. Καλλιτσάντσης: Το κεντρικό διακύβευμα είναι το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Σάκης Καλλιτσάντσης

Με ακρίβεια καθορίζει ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης το κεντρικό διακύβευμα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενόψει της γενικής συνέλευσης της 27ης Ιανουαρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Βήμα της Κυριακής”.

“Είναι η επιλογή της αυτόνομης ανάπτυξης που βασίζεται σε σταθερά βελτιούμενη κερδοφορία ή η οπισθοδρόμηση”, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης προσθέτοντας πως το διακύβευμα έχει να κάνει με το μέλλον του ομίλου, “με κίνδυνο να εμπλακεί σε μια ατελείωτη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων και ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού”.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, το ερώτημα είναι αν οι μέτοχοι θα στηρίξουν την ολοκλήρωση του έργου που έχει ήδη γίνει “ή αν θα επιλέξουν να μπλέξουν την εταιρεία σε μια επικίνδυνη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων του μετόχου Reggeborgh μεταξύ των συμμετοχών του.

Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με 14,5% θέλει να ελέγξει τη διοίκηση) και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη συμμετοχή του (τουλάχιστον 30%) είναι ο βασικός μέτοχος και de facto καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές”.

Ο κ. Καλλιτσάντσης, σε άλλο σημείο, θέτει θέμα υγιούς λειτουργίας του ανταγωνισμού σε περίπτωση που αποκτήσει τον έλεγχο η Reggeborgh επισημαίνοντας ότι “η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και για τους μετόχους αλλά και για την Ελλάδα.

Ο έλεγχός της από τον βασικό μέτοχο του κύριου ανταγωνιστή της θα αποδυναμώσει τον υγιή ανταγωνισμό και μακροπρόθεσμα το κόστος που θα πληρωθεί από τη χώρα θα είναι πολύ υψηλό.

Ο κλάδος έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από τις αθέμιτες πρακτικές σχετικά με τον ανταγωνισμό και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εξαιτίας αυτών των πρακτικών της προηγούμενης διοίκησης, πλήρωσε περισσότερο από όλους σε πρόστιμα (€50 εκατ.), σε φήμη αλλά και σε απώλεια συμβάσεων που μειοδότησε, αξίας €400 εκατ.

Όταν ξεκινήσαμε το Change4Ellaktor τον Ιούνιο του 2018, στόχος μας ήταν να στηρίξουμε κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Και αυτό κάναμε. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μετά τη ΓΣ στις 27 Ιανουαρίου. Γιατί μόνο έτσι χτίζονται οι υγιείς εταιρείες που μπορούν να πάνε μπροστά”.

Σχολιάζοντας την πρόταση που έρχεται από την πλευρά των μετόχων που διεκδικούν τη διοίκηση για μικρό ΔΣ, ο CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπογραμμίζει: “Το ολιγομελές ΔΣ, με μόνο 5 μέλη, υποβαθμίζει το επίπεδο, τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα του ΔΣ. Ταυτόχρονα δεν διασφαλίζει επαρκές επίπεδο εποπτείας της λειτουργίας του ομίλου.

Ως αποτέλεσμα, θα υποβαθμιστεί το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και κατά συνέπεια η διεθνής αξιολόγηση της εταιρείας. Εξάλλου, το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου εδώ και χρόνια η ‘R’ είναι ο βασικός μέτοχος, συνεχίζει να κατατάσσεται στην κατώτατη βαθμίδα εταιρικής διακυβέρνησης, θα έλεγα πως κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής αυτής (σσ.: που εισήχθη από την παρούσα διοίκηση)”.

Ως προς τα σχέδια για το μέλλον επισημαίνει ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ “είναι η μεγαλύτερη δύναμη στη χώρα στα έργα παραχώρησης και στις κατασκευές και η δεύτερη μεγαλύτερη στην ανάπτυξη και λειτουργία αιολικών πάρκων.

Με τη στρατηγική συμμαχία με τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, την EDPR, ξεκινάει ένα νέο επενδυτικό πλάνο €1 δισ., ενώ παράλληλα, με τη μοναδική τεχνογνωσία και το άριστο ανθρώπινο δυναμικό, θα είναι μια ισχυρή δύναμη για τη σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με όρους υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας”.