Παρέμβαση στην ΕΣΗΕΑ και τα δημοσιογραφικά σωματεία επιχειρεί η κυβέρνηση

(Αναδημοσίευση). Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα σωματεία των δημοσιογράφων, καθώς εκφράζονται -όχι αναίτια- φόβοι για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δομή και τη λειτουργία τους, και κατ επέκταση στους όρους λειτουργίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.  

Αν και οι συγκεκριμένες κυβερνητικές προθέσεις είναι ακόμη αδιευκρίνιστες, σειρά ενδείξεων φανερώνουν προθέσεις για ανάμιξη στα εσωτερικά των Ενώσεων και τον έλεγχο τους.

Αφορμή για τις ανησυχίες, στάθηκαν δηλώσεις, τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, όσο και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρη Γαλαμάτη, στη συνάντηση που είχαν με την ΕΣΗΕΜ-Θ χθες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης τους στη Θεσσαλονίκη.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μαζί με τις υποσχέσεις για αναβάθμιση των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και την «αποκατάσταση αδικιών», ανέφεραν ότι «σχεδιάζεται σειρά πρωτοβουλιών για να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την προστασία του δημοσιογραφικού έργου…».

Ενώ τα σωματεία των δημοσιογράφων δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση για επιπλέον θεσμικές ρυθμίσεις, οι ενδείξεις είναι ανησυχητικές, καθώς φαίνεται να σχεδιάζεται παραγκωνισμός της ΕΣΗΕΑ και των άλλων πρωτοβάθμιων Σωματείων (ΕΣΗΕΜ-Θ Μακεδονίας Θράκης, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Θεσσαλίας, Στερεάς και Εύβοιας, ΕΣΗΕΠΗΝ Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων και ΕΣΠΗΤ Περιοδικού και ηλεκτρονικού Τύπου), προκειμένου να προωθηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ Γ. Οικονόμου, είχε εξωθεσμική συνάντηση με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων στο ΑΠΕ, Γιώγο Μηλιώνη εκπρόσωπο στο Μικτό της ΕΣΗΕΑ- ΠΑΜΕ) και Στ. Μπάλτα (εκπρόσωπο στο ΔΣ του ΑΠΕ), προκειμένου να συζητήσουν για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους δημοσιογράφους του Πρακτορείου, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Όταν εδώ και δεκάδες χρόνια τις δημοσιογραφικές συμβάσεις διαπραγματεύεται και υπογράφει η ΕΣΗΕΑ ως πρωτοβάθμιο Σωματείο. Πρόκειται να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις; Με το ΑΠΕ; Και άλλες συμβάσεις με την ΕΡΤ και τα δημοτικά ΜΜΕ; Προς τι η συνάντηση απουσία του Σωματείου;

Την ίδια ώρα, στην ΕΡΤ επιχειρείται για μια ακόμη φορά το μπλοκάρισμα της ψηφοφορίας και συνεπώς της ανάδειξης εκπροσώπου των δημοσιογράφων στο ΔΣ της ΕΡΤ όπως προβλέπει ο νόμος. Η θέση παραμένει κενή εδώ και τέσσερα χρόνια. Το «πραξικόπημα» επιχειρείται από τις ίδιες δυνάμεις.

Ανησυχία εκδηλώνεται και για τον τρόπο εισόδου στα σωματεία, καθώς άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να ελέγξει ακόμη και τα μέλη των δημοσιογραφικών Ενώσεων. Σε μια τέτοια προοπτική, όπως λέγεται, θα είναι το κράτος ο θεσμός που θα εκδίδει τις επαγγελματικές δημοσιογραφικές ταυτότητες! Συμβαίνει τίποτε ανάλογο μήπως στο Δικηγορικό Σύλλογο; ή στον Σύλλογο των Μηχανικών;

Είναι άγνωστο ακόμη εάν οι κινήσεις της κυβέρνησης που αναμένεται να ξεδιπλωθούν στο επόμενο διάστημα βασίζονται ή όχι στον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος (αρ. 14 παρ. 8 «Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».) ή σε στρέβλωση άλλων οδηγιών ή συστάσεων της Ε.Ε.

Το παιχνίδι φαίνεται να αγριεύει και με τον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικά στελέχη μοιράζουν υποσχέσεις στα Περιφερειακά Μέσα ότι θα προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για απαλλαγή τους από την εισφορά 2% στον ΕΔΟΕΑΠ, ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους τους, δημοσιογράφους και άλλο προσωπικό.

Μέχρι σήμερα πάντως, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι σταθερός στόχος της είναι ο έλεγχος και η χειραγώγηση της δημοσιογραφίας με κάθε δυνατό τρόπο. Τόσο η υπαγωγή της ΕΡΤ και του ΑΠΕ απευθείας στον πρωθυπουργό, όσο και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με πρόσχημα την πανδημία και τα fake news με στόχο την ποινικοποίηση της άποψης, δείχνουν τις προθέσεις της, αλλά και ότι δεν δίνει δεκάρα για τα καμπανάκια που κρούουν οι διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, αλλά και η Ε.Ε. για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Ήδη, σήμερα Σάββατο, με πρόσκληση της προέδρου της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) Έλενας Ριζεάκου, πραγματοποιείται έκτακτη διαδικτυακή συνέλευση και των πέντε προέδρων των πρωτοβάθμιων δημοσιογραφικών, προκειμένου να συζητήσουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και να προσδιορίσουν κοινή στάση.

Αναδημοσίευση