Σε ισχύ η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου

Αύριο, Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019, τίθεται σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, όπου τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις διατήρησης της ισχύος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σε περίπτωση ρύθμισης των δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δάνεια που δόθηκαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές.

Για τα εν λόγω δάνεια υπήρχε κενό νόμου, με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα που τα είχαν χορηγήσει, σε καμία περίπτωση δεν προέβαιναν στη ρύθμισή τους.

Με το νόμο 4549/2018 προβλέφθηκε η συγκεκριμένη δυνατότητα και ορίσθηκε, ότι με υπουργική απόφαση θα καθορίζονταν ο τρόπος ρύθμισης τους.

Με την εν λόγω απόφαση που τίθεται σε ισχύ στις 8-2-2019, ο δανειολήπτης μπορεί να απευθυνθεί πλέον στην δανείστρια τράπεζα, να ρυθμίσει το χρέος του και να συνάψει νέα δανειακή σύμβαση. Τη νέα σύμβαση θα εγγυάται, καθ’ όλη τη διάρκειά της, το ελληνικό δημόσιο κατά το μέρος που του αναλογεί.

«Είναι μία θετική εξέλιξη, που ανοίγει το δρόμο για τη ρύθμιση των πυροδανείων, που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου» σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη.

Σχετικά με το θέμα αυτό, έγινε ενημέρωση στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, από την Γενική Γραμματεία του του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και την Ειδική Γραμματεία ιδιωτικού χρέους.

Στην ενημέρωση παρευρέθηκαν πρόεδροι των επιμελητηρίων Πελοποννήσου και οι βουλευτές Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη.