Σε δημόσια διαβούλευση το Σ/Ν για τα Μέσα Ενημέρωσης

Σε διαβούλευση έως την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου τέθηκε το σχέδιο νόμου του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα για τα ΜΜΕ στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για το σύνολο της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στο πρώτο σκέλος του το σχέδιο νόμου ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την οδηγία 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο δεύτερο μέρος αποτελείται από διατάξεις για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τη διαφήμιση, την ΕΡΤ και τη λειτουργία του ΕΣΡ.

Η οδηγία ρυθμίζει πλέον το περιεχόμενο σε όλες τις μορφές προβολής και αναπαραγωγής του: την παραδοσιακή γραμμική τηλεόραση, τις κατά παραγγελία οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, τις υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά ως προς το οπτικοακουστικό περιεχόμενό τους. Ακόμη, απαγορεύει την υποκίνηση μέσω υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων σε βία ή μίσος κατά κοινωνικών ομάδων.

Οι αλλαγές που προωθεί στο δεύτερο μέρος του, αφορούν, μεταξύ άλλων, την ευελιξία στη λειτουργία των κατόχων άδειας τηλεοπτικών σταθμών. Χωρίς να μειώνεται το ελάχιστο όριο των 400 εργαζομένων ανά αδειούχο τηλεοπτικό σταθμό, θα συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε συνδεδεμένες ή ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων που μεταδίδονται από τον φορέα.

Στο σκέλος της αδειοδότησης των θεματικών τηλεοπτικών σταθμών, που είναι σε εκκρεμότητα, το σχέδιο νόμου προσδιορίζει το περιεχόμενό τους. «Οι άδειες θεματικού περιεχομένου μπορεί να περιλαμβάνουν κατά τη δήλωση συμμετοχής εκάστου υποψηφίου στη διαδικασία, κατά περίπτωση, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, γενικής ή ειδικής στόχευσης, ή άλλο πρόγραμμα».

Προβλέπεται ακόμη η αδειοδότηση από το ΕΣΡ και των περιφερειακών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ προσαρμόζεται το πλαίσιο της διαφημιστικής αγοράς στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Δείτε ΕΔΩ το Σχέδιο Νόμου