Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία για “θεωρίες συνωμοσίας” στο facebook

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Νικόλαο Στεφανάτο με αφορμή δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν λόγο για θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον κορωνοϊό ενώ καλούν τον κόσμο να μην τηρεί τα μέτρα προστασίας που έχει ορίσει η κυβέρνηση, ή ζητούν από υπουργούς να τους δώσουν υπεύθυνες δηλώσεις τους ότι δεν κινδυνεύουν από τη χρήση μάσκας!

Πριν λίγες ημέρες τα εν λόγω στοιχεία είχε διαβιβάσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως “η πανδημία δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο».

Ο Υπουργός κατέληξε, λέγοντας πως «Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει την δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές» .