Το ίντερνετ θα ενημερώνει αν ο κάδος απορριμμάτων είναι γεμάτος..!

Πηγή αναδημοσίευσης: εφημερίδα Καθημερινή

Νέα δεδομένα στον τρόπο συλλογής των απορριμμάτων φέρνει το καινοτόμο πρόγραμμα με την ονομασία EWAS που «τρέχει», πιλοτικά εδώ και περίπου ένα μήνα στα Χανιά και υπόσχεται να λύσει τα χέρια σε δεκάδες δήμους της χώρας.

Δύο είναι τα βασικά «συστατικά» του συστήματος: οι αισθητήρες, που είναι τοποθετημένοι στους κάδους, και το ίντερνετ, με τη βοήθεια του οποίου μεταφέρονται τα δεδομένα, όπως η πληρότητα αλλά και η υγρασία ενός κάδου σε πραγματικό χρόνο στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) Χανίων.

«Το ίντερνετ των κάδων μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε 1-2 ώρες πριν πότε θα γεμίσει ένας κάδος, το οποίο σημαίνει ότι σε μια τουριστική περιοχή ή στο κέντρο μιας πόλης, δεν πρόκειται ποτέ πια να έχεις ξεχειλισμένους κάδους.

Σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, μπορείς αντί για 2-3 δρομολόγια την εβδομάδα να κάνεις ένα, με αποτέλεσμα σημαντικό όφελος από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης», δηλώνει ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της D-Waste και Πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά όπως η εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της εξοικονόμησης καυσίμων, η οποία μπορεί να φτάσει έως και 20-25%, η βελτιστοποίηση των δρομολογίων, η μείωση των εκπομπών αερίων και ο συναγερμός σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Στα Χανιά έχουν τοποθετηθεί περίπου 400 αισθητήρες σε μπλε και κίτρινους κάδους καλύπτοντας μια απόσταση 150 χιλιομέτρων.

Η δεύτερη πιλοτική περιοχή είναι η Σεβίλλη όπου χρησιμοποιούνται 230 αντίστοιχοι αισθητήρες. Πρόκειται για δύο πόλεις, όπως επισημαίνει ο κ. Μαυρόπουλος με έμπειρο δυναμικό στα ζητήματα συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων.

«Δίνουμε έμφαση σε κάδους με ανακυκλώσιμα, εφόσον λόγω χαμηλής πυκνότητας, αυτοί οι κάδοι τείνουν να γεμίζουν πιο γρήγορα, ιδιαίτερα στην τουριστική περίοδο» προσθέτει ο κ. Μαυρόπουλος.

Μέχρι στιγμής αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ στα άμεσα σχέδια της εταιρείας D-waste, που αποτελεί τον «εγκέφαλο» του προγράμματος είναι και η δρομολόγηση νέων πιλοτικών προγραμμάτων στην ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων με χρήση drones και τρισδιάστατων εκτυπωτών.