Καπνός από την πυρκαγιά στην Εύβοια: Βελτιωμένη η κατάσταση στην Αττική

Πολύ καλύτερη σε σχέση με χθες είναι σήμερα η κατάσταση στο λεκανοπέδιο Αττικής σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα από τη φωτιά που καίει στην Εύβοια, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Νίκος Μιχαλόπουλος.

«Χθες ήταν μια δύσκολη μέρα με τις συγκεντρώσεις σε αιωρούμενα σωματίδια, σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο, που έφτασαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Υπάρχει μια σαφέστατη βελτίωση. Τα επίπεδα είναι πεσμένα κατά περίπου 50%.

Είμαστε πιο ψηλά από τα επίπεδα που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και είναι τα επίπεδα που αναμένουμε τον Αύγουστο, αλλά είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος.

«Χθες έφτασαν 4-5 φορές πάνω από τα επίπεδα που έχουμε συνήθως τον Αύγουστο και σήμερα είναι σχεδόν δυο φορές […] Γενικά Αύγουστο μήνα όλο και κάποιο περιστατικό συμβαίνει… Είναι τα μελτέμια που βοηθάνε στην εκδήλωση πυρκαγιών.

Πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Εύβοια τα επίπεδα ήταν στα 15-20 μικρογραμμάρια στο λεκανοπέδιο και ξαφνικά χθες ανέβηκαν 80-90 μέχρι τις 12 η ώρα. Σήμερα είναι γύρω στα 30-40, σαφώς μειωμένα», επισήμανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να επιστρέψει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε πως είναι θέμα μετεωρολογίας. «Όσο υπάρχουν αυτές οι μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη μεταφορά του καπνού από την Εύβοια, μέχρι να σβήσει τελείως η πυρκαγιά θα υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε αυξημένες συγκεντρώσεις».

Συνέστησε, δε, κάθε φορά που έχουμε υπερβάσεις στα σωματίδια, είτε σκόνη από τη Σαχάρα είτε καπνό, να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες- μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα που έχουν αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα- και να αποφεύγονται η έκθεση, η έντονη δραστηριότητα και οι άσκοπες μετακινήσεις.

Δεν καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών αναπνευστικών προβλημάτων

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ανέφερε πως «παρά την ιδιαίτερα επιβαρημένη ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου δεν παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα ή δυσχέρειες, οι οποίες να οφείλονται στους καπνούς από τις πυρκαγιές, ούτε κατά την πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων ούτε και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, χθες το βράδυ, στο λεκανοπέδιο Αττικής ή στο νοσοκομείο της Χαλκίδας».

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι πνευμονολογικές κλινικές που εφημερεύουν και όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό χρειαστεί βοήθεια.

«Τόσο το ΕΚΑΒ, που βρίσκεται και καλύπτει την περιοχή με 3 και ενδεχόμενα 4 -αν χρειαστεί ενίσχυση- ασθενοφόρα όσο και οι λοιποί υγειονομικοί σχηματισμοί, τόσο στα Ψαχνά όσο και στη Χαλκίδα αλλά και τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που ξεκινά σήμερα η εφημερία τους είναι σε ετοιμότητα», διαβεβαίωσε ο κ. Παπαευσταθίου.

Σε ό,τι αφορά τον τραυματισμένο εθελοντή πυροσβέστη, είπε πως η κατάστασή του είναι πολύ καλή και αναμένεται να λάβει εξιτήριο σε 1-2 μέρες.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ