Χρήστ. Σταϊκούρας: “με τα μέτρα μας επωφελήθηκαν τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα”

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, με θέμα: «Μέτρα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης»

Κύριε Συνάδελφε,

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδίασε και εφαρμόζει, από την πρώτη στιγμή, πολιτικές που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, προκειμένου να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Προτού ξεκινήσω να δίνω αναλυτικές απαντήσεις στα ερωτήματά σας, οφείλω να επαναλάβω αυτό που είχα επισημάνει στην Ολομέλεια της Βουλής, τον Δεκέμβριο του 2019, όταν άνοιξα το θέμα της μεσαίας τάξης: ότι, δηλαδή, επιστημονικός ορισμός της μεσαίας τάξης δεν υφίσταται και ότι τα άκρα της, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, διαχρονικά και ανά χώρα μεταβάλλονται.

Τα όρια στα οποία αναφέρεστε αφορούν, πράγματι, ορισμό που έχει δώσει ο ΟΟΣΑ.

Ουδέποτε δήλωσα ότι αυτά τα όρια τα αποδέχεται το Υπουργείο και ο Υπουργός Οικονομικών.

Τα πρακτικά της Ολομέλειας είναι στη διάθεσή σας.

Σε κάθε περίπτωση, και έχοντας επίγνωση ότι η έννοια της μεσαίας τάξης διαφέρει σημαντικά από την έννοια του μέσου εισοδήματος, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται και από άλλους περιουσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες, αξιολογούμε τα διαθέσιμα στοιχεία και προχωράμε αναλόγως στη χάραξη πολιτικής, όπως γίνεται παγκοσμίως.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι μέσα στην κρίση, και κυρίως την περίοδο 2015-2018, υπήρξε δραματική συρρίκνωση των δηλωθέντων εισοδημάτων, ιδιαίτερα των μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της Eurostat:

  • Το 52% των φορολογικών δηλώσεων του 2018, είχε δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ και το 83% κάτω των 20.000 ευρώ.
  • Οι μηδενικές δηλώσεις αυξήθηκαν, το 2017 σε σχέση με το 2014, κατά 14%, ενώ οι φορολογούμενοι με εισόδημα 20.000-70.000 ευρώ παρουσίασαν πτώση έως 12%.
  • Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα συρρικνώθηκε, το 2017 σε σχέση με το 2014, για φορολογούμενους με εισόδημα 20.000-70.000 ευρώ, κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε, στα χαμηλά κλιμάκια 1-20.000 ευρώ, κατά 1,3 δισ. ευρώ.
  • Επιβλήθηκε, την περίοδο 2015-2017, κατά μέσο όρο, πρόσθετος φόρος από 200 έως 830 ευρώ σε κάθε οικογένεια με εισόδημα 20.000-70.000 ευρώ.
  • Μεταξύ 2015 και 2018, η Ελλάδα ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.
  • Το 2014, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, σε όρους αγοραστικής δύναμης, ήταν στο 72% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2018 είχε υποχωρήσει στο 69%. Δηλαδή, την περίοδο 2015-2018, η οικονομική ψαλίδα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού μέσου όρου άνοιξε.

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με την περικοπή του ΕΚΑΣ, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, την επιβολή αλλά και την αύξηση εισφορών υγείας στις συντάξεις, και την επιβολή 29 νέων φόρων, αποδεικνύουν περίτρανα τι έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση για τη μεσαία τάξη.

Σε ευθεία αντιδιαστολή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τους πρώτους μήνες της θητείας, έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της την αποκατάσταση των απωλειών της μεσαίας τάξης.

Συγκεκριμένα:

  • Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους τους πολίτες. Επιλέξαμε όμως η μείωση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα να παραμείνει η υψηλότερη.
  • Μειώσαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9%. Συνδυαστικά, από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αναμένεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 23%, στα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και στα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.
  • Μειώσαμε τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24% για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.
  • Ψηφίσαμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο που υποβοηθά την οικονομική δραστηριότητα του παραγωγικού σκέλους της κοινωνίας, στο οποίο ανήκει και η μεσαία τάξη.

Αυτή είναι η αποτύπωση της κατάστασης, προτού η πανδημία του κορονοϊού δοκιμάσει τις αντοχές κοινωνιών και οικονομιών.

Πανδημία που προκάλεσε, σε ολόκληρο τον πλανήτη, μια πρωτόγνωρη κρίση.

Την έκταση και το βάθος της, δεν τα γνωρίζουμε ακόμα.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έδρασε με προνοητικότητα, μεθοδικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, μεριμνώντας για όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας και τους εργαζομένους τους που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Μέσω των οριζόντιων μέτρων όμως που λάβαμε, επωφελήθηκαν περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Για αυτά όμως θα μιλήσω στην δευτερολογία μου.