Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
Ρεπορτάζ: Βασίλη Λαμπρόπουλου
Παρεισφρέει στα στρατιωτικά μυστικά της Τουρκίας, συμμετέχει σε «πόλεμο κατασκοπείας» με ξένους πράκτορες και τζιχαντιστές, προχωρεί σε ανάλυση πληροφοριών για ζητήματα οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα
τελεί και τη θεία λειτουργία σε εκκλησίες της Κερατέας και των Μεσογείων.
Αυτός ο παράδοξος συνδυασμός «κατασκοπείας και αμφίων» συμβαίνει επειδή ένα από τα πιο σημαντικά και έμπειρα, εν ενεργεία, στελέχη της ΕΥΠ επέστρεψε προ ολίγων 24ώρων στην υπηρεσία του, στη λεωφόρο Κατεχάκη,
ύστερα από πολυήμερη καλοκαιρινή άδεια έχοντας χειροτονηθεί ιερέας.
«Σουρεαλισμός» και εμπειρία
Έκπληκτα τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πληροφορήθηκαν ότι ο 55χρονος, που είναι κορυφαίο στέλεχος στο ειδικό τμήμα Ανάλυσης Πληροφοριών, ενώ είχε διατελέσει και υποδιευθυντής στην Α’ Διεύθυνση Κατασκοπείας, πλέον θα είναι ταυτόχρονα ένας σεβάσμιος πατέρας της Εκκλησίας που θα κατευθύνει το χριστιανικό ποίμνιο σε διάφορες περιοχές στα Μεσόγεια της Αττικής.
Άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών μιλούν «για ένα ακόμη πλήγμα στη σοβαρότητα και στη δημόσια εικόνα της ΕΥΠ με έναν πράκτορα που θα είναι ταυτόχρονα ρασοφόρος και… εξομολογητής των πιστών. Μόνο αυτή η σουρεαλιστική κατάσταση έλειπε από την ΕΥΠ».
Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επεσήμαναν ωστόσο στο «Βήμα» το απόγευμα της Τρίτης ότι «η επιλογή του στελέχους της ΕΥΠ είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Είναι κάτι που πρέπει να δεχθούμε, παρ’ ότι είναι προφανώς οξύμωρο σχήμα.
Πρόκειται ωστόσο για έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς υπαλλήλους της ΕΥΠ, ιδιαίτερα έμπειρο, που γνωρίζει άριστα τα θέματα της υπηρεσίας, με ιδιαίτερη αναλυτική σκέψη και πολλές υπηρεσιακές επιτυχίες. Η επιλογή του να χειροτονηθεί ιερέας ήταν συνειδητή, δεν έχει θολές αντιλήψεις θρησκοληψίας, και η παρουσία του στην ΕΥΠ δεν νομίζουμε ότι θα παρουσιάσει οποιοδήποτε πρόβλημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω στέλεχος της ΕΥΠ είχε σπουδάσει σε Θεολογική Σχολή και εισήλθε στην ΕΥΠ – τότε ΚΥΠ – στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Ανέλαβε σταδιακά σημαντικές θέσεις στην υπηρεσία και τώρα είναι από τα κορυφαία στελέχη της, ενώ όλοι οι συνεργάτες του στους πάνω ορόφους του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη τον θεωρούν «άριστο συνάδελφο».
Δεν έκρυβε ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια την άριστη σχέση του με τη θρησκεία και την Εκκλησία και το έντονο θρησκευτικό συναίσθημά του. Η απόφασή του όμως να γίνει και ιερέας, μεσούσης της υπηρεσιακής πορείας του στην ΕΥΠ, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και ορισμένες αντιδράσεις…
Και συνταγματάρχες και αρεοπαγίτες…
Σημειώνεται πάντως ότι και σε άλλες περιπτώσεις ιερείς χειροτονήθηκαν άνθρωποι από κρίσιμες θέσεις της δημόσιας ζωής.
Τελευταία ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή ενός απόστρατου συνταγματάρχη του Στρατού Ξηράς που διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ από το 2011 ως το 2014 υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ, στην Ολλανδία, ως επικεφαλής δόγματος επιχειρήσεων και ο οποίος προσφάτως έγινε ιερέας.
Ακόμη χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του επίτιμου αρεοπαγίτη Δημήτρη Τζούμα, που απεβίωσε το 2007 σε ηλικία 88 ετών, ο οποίος ήταν από τους πιο σημαντικούς δικαστικούς λειτουργούς από το 1954 ως το 1991.
Μετά τη συνταξιοδότησή του το 1996 χειροτονήθηκε ιερέας και υπηρέτησε την Εκκλησία μέχρι τον θάνατό του. Μάλιστα πολλές φορές λειτουργούσε σε φυλακές της χώρας όπου συναντούσε ή και εξομολογούσε κρατουμένους, υποθέσεις των οποίων είχε χειρισθεί ως δικαστής..