Διόδια: Αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος του ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την έναρξη κατασκευής του νέου συστήματος αναλογικών διοδίων σε όλους του Αυτοκινητόδρομους της χώρας. Η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού επέλεξε το σχήμα Άκτωρ – Intrakat ΙΝΚΑΤ+5,86% – Ιntrasoft Inl- Autostrade Tech (Ιταλία).

Στον διαγωνισμό συμμετείχε ακόμη ένα σχήμα, το Μυτιλιναίος – Nusz (Ουγγαρία), αλλά με βάση τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών και σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που προσέφερε το κάθε σχήμα, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου των ηλεκτρονικών διοδίων το πρώτο.

«Με τον τρόπο αυτό η προσπάθεια του υπουργείου για την αναβάθμιση της χρήσης του εθνικού οδικού δικτύου με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας διαχείρισης αποκτά άλλη μία έμπρακτη απόδειξη. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα είναι η οικονομικότερη και πιο σύγχρονη διαχείριση όλων των πόρων» επισημαίνεται.

Ο χρήστης του οδικού δικτύου δεν θα χρειάζεται να ασχολείται αν η υποδομή που κινείται ανήκει σε διαφορετικές εταιρείες η το δημόσιο, να σταματά και να καθυστερεί. Γίνεται οικονομία κλίμακας, το όφελος της οποίας θα περάσει άμεσα στον χρήστη.

Μα αφορμή την προσωρινή ανακήρυξη αναδόχου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, έκανε λόγο για «μία σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησής», που βίσκεται στην τελική φάση για την έναρξη υλοποίησής της.

«Για να φτάσουμε σήμερα στην ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου υπήρξε συστηματική και μεθοδική δουλειά 2,5 χρόνων από την Υπηρεσία Οδικών Τελών του Υπουργείου, η οποία συστήθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση, συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. αλλά και με το σύνολο των παραχωρήσεων της χώρας» σημείωσε.

Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα σημάνει, όπως είπε, και το τέλος των υφιστάμενων χρεώσεων διοδίων σε πολίτες και επιχειρήσεις και την έναρξη της αναλογικής χρέωσης που θα προκύπτει από τη χρήση που θα κάνει ο κάθε ένας στο Οδικό Δίκτυο.

«Μία ακόμη δέσμευσή μας υλοποιείται προς όφελος των πολιτών και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Τέλος, με το νέο σύστημα θα υπάρξει συνολικός έλεγχος της πορείας των παραχωρήσεων και κανένας δε θα μπορεί να αυθαιρετεί» κατέληξε.