Πιλοτικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στα Δημοτικά Σχολεία

Πιλοτικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στα Δημοτικά Σχολεία ξεκινά ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, με στόχο την εκπαίδευση των μικρών μαθητών από τις πρώτες κιόλας βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε ότι «Ξεκινάμε από τα παιδιά για να σώσουμε το μέλλον. Στόχος μας η περιβαλλοντική εκπαίδευση να μπει στο προσκήνιο, για να μπορέσουμε από την ευαίσθητη παιδική ηλικία να διαμορφώσουμε τους αυριανούς πολίτες της Αττικής με οικολογική συνείδηση».

Με την υλοποίηση του προγράμματος, οι μικροί μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν στην πράξη την ορθολογική διαδικασία της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, μέσω της οποίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά κάποιο υλικό διασώζοντας με αυτόν τον τρόπο τα αγαθά που προσφέρει η φύση από την εξάντλησή τους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει βιωματική εκπαίδευση μαθητών / δασκάλων / γονέων σε επιλεγμένα σχολεία με:

  • Ανοιχτά σεμινάρια / διαλέξεις προς μεικτό κοινό (μαθητές, δάσκαλοι, γονείς).
  • Εφαρμογή ανταποδοτικού προγράμματος ανακύκλωσης κατά την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει, ο ανακυκλών ανταμείβεται».
  • Δημιουργία οικολογικής ομάδας ανά σχολεία σε συνεργασία με Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κ.Π.Ε. (επισκέψεις, ενημέρωση) και συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αειφόρο σχολείο».

Για την υλοποίηση του προγράμματος ο ΕΔΣΝΑ θα αναλάβει την προμήθεια ειδικών πολυκάδων ανακύκλωσης, οικιακών κομποστοποιητών που θα τοποθετηθούν στα σχολεία. Οι δράσεις ανακύκλωσης θα πλαισιώνονται από ειδικές εκδηλώσεις, όπως Πράσινη Σχολική Έκθεση Ανακύκλωσης, Βραβεία, Επαίνους, Οργάνωση Εορτών Ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, την προπιλοτική, που αφορά τη φετινή σχολική χρονιά και θα λάβει χώρα σε 2 επιλεγμένα σχολεία, και την πιλοτική που θα αφορά τη νέα σχολική χρονιά με την επιλογή 16 σχολείων από διάφορες περιοχές της Αττικής σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Η απόφαση υλοποίησης του προγράμματος εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ κατόπιν εισήγησης του μέλους της και Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής σε θέματος Περιβάλλοντος, κ. Αντώνη Γάκη.