Οι τελικές αλλαγές για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Νέα δεδομένα φέρνει το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο» που αφορά στα αυθαίρετα. Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές που προώθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα περιλαμβάνονται δύο νέες αλλαγές στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων και ουσιαστικά θα πρόκειται για κατηγοριοποίηση αυθαιρέτων και δυνατότητα νομιμοποίησής τους.

Οι αυθαιρεσίες προβλέπεται να χωριστούν σε τρεις υποκατηγορίες:

Ένταξη κτισμάτων με μικρές αυθαιρεσίες τα οποία θα μπορούν να μονιμοποιηθούν με ένα μικρό παράβολο, όπως και τα αυθαίρετα προ του 1975.

Aφορά ουσιαστικά τα μεσαίου μεγέθους αυθαίρετα, δηλαδή έως το 40% του υφιστάμενου κτίσματος και τα οποία θα τακτοποιούνται μόνιμα με την επιβολή προστίμου, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος της παρανομίας.

Ένταξη κτισμάτων με μεγάλες αυθαιρεσίες, οι οποίες τακτοποιούνται για 30 χρόνια.

Σημειώνεται όμως, πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση των προστίμων και των παραβόλων τακτοποίησης στο νέο πλαίσιο. Το υπουργείο προσανατολίζεται στην παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων.

Επίσης όπως προβλέπει και ο νόμος 4014/11, δεν θα δίνεται δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων σε κτίρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μετά τις 28.7.11. Δεν τακτοποιούνται επίσης κτίρια που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους και τα οποία και θα κατεδαφιστούν.