Για τις 22 Απριλίου η Γ.Σ των μετόχων της Ελλάκτωρ ΑΕ. Ως τότε, η …τρικυμία καλά θα κρατεί

Οι βασικοί μέτοχοι της Greenhill Investments Limited Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης

Με ανακοίνωσή της, η ολλανδική εταιρεία Reggeborgh Invest B.V. εκφράζει, «τη λύπη της» που η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ ΑΕ αναβλήθηκε την Παρασκευή για τις 22 Απριλίου, «μετά από αίτημα των ίδιων αυτών μετόχων που είχαν ζητήσει τη σύγκλησή της», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Η Reggeborgh «εκφράζει την ανησυχία της ότι αυτή η περιττή αναβολή της γενικής συνέλευσης και η καθυστέρηση της λήψης απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας και να οδηγήσουν σε πρόσθετες ζημίες στα έργα της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.»

Πρόκειται «για μια εξαιρετικά ανεύθυνη πράξη, στρεφόμενη άμεσα κατά των συμφερόντων της Ελλάκτωρ, των μετόχων της, των περίπου 6.000 εργαζομένων της και άλλων ενδιαφερομένων.»

«Η Reggeborgh -τονίζεται από την εταιρεία- επιθυμεί να επαναλάβει για άλλη μια φορά την ισχυρή υποστήριξή της στην προτεινόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και την εμπιστοσύνη της στη δυναμική του ομίλου στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική του σταθερότητα.»

Πάντως, αποτελεί τουλάχιστον ειρωνεία της τύχης, ένα project που ξεκίνησε το 2005 εξελίχθηκε με χίλια-δυο προβλήματα, να έχει στη διάθεση της, τις απαραίτητες εγκρίσεις και να βρίσκει σήμερα τον φορέα υλοποίησης της επένδυσης σε αναταραχή».

Ο λόγος, για το Cambas Project της Reds, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, για το οποίο εκδόθηκε το Π.Δ. με αναφορά στην πολεοδομική μελέτη της «Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων». Πρόκειται για τη βασική έγκριση με την οποία μπορεί πλέον να προχωρήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών του μεικτής χρήσης συγκροτήματος στην Κάντζα.

Όπως είναι γνωστό και με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του ομίλου Eλλάκτωρ και της Reds στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά, 315 στρεμμάτων, δόθηκε το δικαίωμα ανάπτυξης ενός συγκροτήματος 89.000 τ.μ. με χρήσεις γραφείων, αγοράς, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Πέρα από την εύλογη αναβάθμιση της περιουσίας της Reds, η ωρίμανση της επένδυσης απαιτεί και την εξεύρεση στρατηγικών συνεργασιών αλλά και την εξασφάλιση χρηματοδότησης, καθώς το όλο project εκτιμάται στα 220 εκατ. ευρώ.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν λύσεις αν ο όμιλος Eλλάκτωρ δεν βρισκόταν επί ξυρού ακμής, αποζητώντας αφενός κεφαλαιακή ενίσχυση για τη στήριξη του κατασκευαστικού βραχίονα, και αφετέρου, αν δεν διέρχονταν τη σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των μετοχικών μπλοκ της ολλανδικής Reggeborgh Invest και Greenhill Investments Limited (των δύο επιχειρηματιών με την ….επικουρία του Σάκη Καλλιτσάντση.)