Νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο θα περιλαμβάνει όπως όλα δείχνουν παρέμβαση και για τη βενζίνη.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων. Για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου σημείωσε στο ότι όχι απλώς θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη, αλλά θα ενισχυθεί.

Κληθείς να σχολιάσει την εκρηκτική άνοδο στις τιμές της βενζίνης, τόνισε ότι «έχουν ξεφύγει επικίνδυνα» και πρόσθεσε ότι δεν θα μείνει έξω από το πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, «πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων».

Παράλληλα προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η έκτακτη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στα νοικοκυριά, η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας». «Ένα μεγάλο κομμάτι των απωλειών να αντικατασταθούν και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις», επεσήμανε.

Όπως, γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι η έκταση των μέτρων στήριξης δεν θα αλλοιώνει την εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Βέβαια, πλέον είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο το πρωτογενές έλλειμμα να ξεπεράσει τον στόχο του 1,4% του ΑΕΠ, καθώς ήδη οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές, λόγω του πολέμου, σε σχέση με πριν από 3-4 μήνες.

Προς το παρόν, η δημοσιονομική επίπτωση που θα επιφέρουν τα μέτρα στήριξης δεν έχει «κλειδώσει», καθώς πολλά μέτωπα είναι ανοικτά και συγκεκριμένα: Πρώτον, δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι «κανόνες» που θα υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (παράταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2023, εξαίρεση μέρους των αμυντικών δαπανών από το πρωτογενές πλεόνασμα, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης) ή αν θα ακολουθηθεί λύση τύπου «Sure» για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Παράγοντες καθοριστικοί για το ποια και ποιας έκτασης θα είναι τα ελληνικά μέτρα στήριξης.

Δεύτερον, δεν έχει οριστικοποιηθεί η έκταση του προβλήματος. Με τα τεράστια σκαμπανεβάσματα στις τιμές της ενέργειας, δεν είναι καν σαφές πόσο θα πληρώσουμε το ρεύμα για τον Μάρτιο. Τρίτον, δεν είναι γνωστή η διάρκεια της κρίσης.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο μιλάει πλέον για μέσο πληθωρισμό της τάξεως του 5%, ενώ άλλο, πιο απαισιόδοξο, ανεβάζει τον λογαριασμό στο 7%. Το πακέτο μέτρων στήριξης είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει την «επιταγή ακρίβειας», δηλαδή μια άμεση εισοδηματική ενίσχυση των φτωχότερων νοικοκυριών, με τους δικαιούχους να προσδιορίζονται βάσει περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.