Τέλος εποχής για την ΕΡΤ. Η κυβέρνηση αιφνιδιάζοντας ανακοίνωσε το κλείσιμό της. Έντονες οι αντιδράσεις και από κάθε κατεύθυνση

ert
ert

Τέλος εποχής για την ΕΡΤ η οποία από ώρα 12 τα μεσάνυχτα θα δείχνει μαύρο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στη δημόσια τηλεόραση, απόφαση την οποία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου, η ΕΡΤ θα σταματήσει να εκπέμπει απόψε τη βράδυ και στη θέση της θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος – αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος – Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης. “Το νέο κανάλι θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό με πολύ λιγότερο προσωπικό.”

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα απολυθούν, θα αποζημιωθούν κανονικά και στην περίπτωση που το επιθυμούν, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κεδίκογλου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.

Πριν την ανακοίνωση του λουκέτου ο κ. Κεδίκογλου εξαπέλυσσε πρωτοφανή επίθεση κατά της ΕΡΤ λέγοντας πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ιερές αγελάδες ενώ χαρακτήρισε το κρατικό κανάλι μοναδικό θύλακα σπατάλης και αδιαφάνειας. (διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ).

Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τη λειτουργία του νέου οργανισμού οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τέλος για την ΕΡΤ.

Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης ενώ σε ζωντανή μετάδοση οι δημοσιογράφοι σχολιάζουν τις εξελίξεις.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συσκέψεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και σωματείων εργαζομένων, ενώ κόσμος συρρέει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Ηδη από τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ., με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης.

Xαρακτηριστικό της αναταραχής που προκαλείται στην κυβέρνηση με την απόφαση να μπει «λουκέτο» στην ΕΡΤ είναι το γεγονός ότι τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ με εντολή των προέδρων τους δεν υπέγραψαν το σχετικό προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο του κρατικού καναλιού.

Δυναμικό & εγκαταστάσεις της ΕΡΤ

Σε περίπου 3.000 εργαζόμενους ανέρχεται αυτή τη στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Τηλεόρασης, με κόστος μισθοδοσίας που κυμαίνεται για φέτος σε 92 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για το 2013 φθάνει τα 205,4 εκατ. ευρώ.
Το ανταποδοτικό τέλος, που εισπράττει η δημόσια τηλεόραση είναι 290 εκατ. ευρώ ετησίως, αναλογικά δηλαδή αντιστοιχούν σε 50 ευρώ από κάθε νοικοκυριό.

Ό,τι ανήκει στην ΕΡΤ

Πέντε κανάλια: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT WORLD (δορυφορικό), ΕΡΤ HD (Ψηφιακό)
Επτά ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα την Αθήνα: 91,6 Πρώτο Πρόγραμμα, 103,7 Δεύτερο Πρόγραμμα, 90,9 Τρίτο Πρόγραμμα, 93,6 Kosmos, 101,8 ΕΡΑ Σπορ, 106,7 Φιλία, Πέμπτο Πρόγραμμα-Φωνή της Ελλάδας [στα βραχέα σε όλο τον κόσμο]).
Τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο)
19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα
Δυο μουσικά σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία)
Μια έντυπη έκδοση, η «Ραδιοτηλεόραση», ένας διαδικτυακός τόπος το www.ert.gr, το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, archives.ert.gr.