Κλείνουν 40 καταστήματα του Ομίλου “Σκλαβενίτης” στο πλαίσιο εξορθολογισμού δικτύου & μισθών

Συνέχιση των επενδύσεων για την ανακαίνιση των καταστημάτων, αλλά και κλείσιμο 40 εξ αυτών, -ένα εκ των οποίων στο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης- αυξήσεις στις αμοιβές του 15% των εργαζομένων, μειώσεις μισθών, αλλά και καθιέρωση μπόνους για τα υψηλόβαθμα στελέχη περιλαμβάνει το στρατηγικό πλάνο της «Σκλαβενίτης» για το 2018.

Την 1η Μαρτίου 2018 συμπληρώνεται, σημειωτέον, ένας χρόνος από την επίσημη μεταβίβαση της «Μαρινόπουλος» (των δραστηριοτήτων σούπερ μάρκετ) στη «Σκλαβενίτης», με τη δεύτερη να προσπαθεί να βρει ακόμη τα βήματά της, έχοντας γιγαντωθεί σε χρόνο-ρεκόρ και υπό δύσκολες συνθήκες, ειδικές και γενικές.

Οι βασικοί άξονες του επιχειρηματικού σχεδίου της «Σκλαβενίτης», όπως ανακοινώθηκαν χθες από τον ίδιο τον όμιλο, είναι:

Εξορθολογισμός του δικτύου της «Σκλαβενίτης» μέσα από τη διακοπή λειτουργίας 40 καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των 22 που είναι υποχρεωμένη η εταιρεία να εκποιήσει βάσει των όσων προβλέπονται στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία εγκρίθηκε η συγκέντρωση «Σκλαβενίτη» – «Μαρινόπουλου». Στόχος είναι στο τέλος του 2018 ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων του παλιού και του νέου (πρώην «Μαρινόπουλος») δικτύου της «Σκλαβενίτης» να είναι 410.

Ο εξορθολογισμός του δικτύου ήταν κάτι που αναμενόταν εξαρχής, δεδομένου του γεγονότος ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους καταστήματα «Μαρινόπουλος» και «Σκλαβενίτης». Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις δεν έχει κλείσει το κατάστημα, αλλά έχει αλλάξει χρήση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κατάστημα πρώην «Μαρινόπουλος» επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου 11, στην Αργυρούπολη, το οποίο εδώ και μερικούς μήνες λειτουργεί με την επωνυμία «The Mart» (πρώην Makro Cash & Carry Hellas). Πρόκειται για την αλυσίδα cash & carry που εξαγόρασε ο όμιλος Σκλαβενίτη στα τέλη του 2014.

Στη χθεσινή ανακοίνωση τονίζεται ότι ο εξορθολογισμός του δικτύου δεν θα έχει καμία απολύτως επίπτωση στις θέσεις εργασίας, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από άλλα, γειτονικά καταστήματα της επιχείρησης.

Για τα προς εκποίηση βάσει της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού καταστήματα σημειώνεται ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον –τουλάχιστον για κάποια εξ αυτών– από μεσαίες και μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και όχι από μεγάλες.

Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει διατήρηση των υφιστάμενων αμοιβών για το 80% των εργαζομένων, αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους που ανέρχονται σε 15% των εργαζομένων και μειώσεις στους μισθούς 1.000 υψηλόβαθμων στελεχών της επιχείρησης. Η τελευταία αυτή ομάδα αποτελεί το 5% του συνόλου των εργαζομένων και ως αντιστάθμισμα καθιερώνεται για αυτούς σύστημα επιβράβευσης (μπόνους).

Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη πρόσφατα προβλέπει ακόμη ενιαία πολιτική εκπτώσεων για όλους τους εργαζόμενους για τρόφιμα, είδη ευρείας κατανάλωσης, οικιακού εξοπλισμού, ένδυσης και υπόδησης.

Ο όμιλος, μετά και την απόκτηση της «Μαρινόπουλος», απασχολεί 21.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 1.700 προσλήφθηκαν το 2017.

Πλήρης ανακαίνιση 100 ακόμη καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα εντός του 2018. Το 2017, η «Σκλαβενίτης» επανέφερε σε ομαλή λειτουργία 315 καταστήματα, ανακαινίζοντας πλήρως τα 120 από αυτά.