Τμηματάρχης του Σ.Δ.Ο.Ε. και Αρχιφύλακας εκβίαζαν 36χρονη επιχειρηματία

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε ποινική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης δωροδοκίας και απόπειρας εκβίασης, σε βάρος 36χρονης ιδιοκτήτριας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας πολύτιμων μετάλλων (χρυσού, αργυρού κ.λπ.).

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση συνελήφθησαν, χθες, πέντε άτομα και συγκεκριμένα δύο δικηγόροι (50 και 62 ετών), ένας 45χρονος Τμηματάρχης του Σ.Δ.Ο.Ε., ένας 38χρονος ιδιώτης, και ένας 41χρονος Αρχιφύλακας, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα, της παθητικής δωροδοκίας από υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, της παθητικής δωροδοκίας και της άμεσης συνέργειας σε αυτή, της απόπειρας εκβίασης και της άμεσης και απλής συνέργειας σε αυτή, της παράβασης καθήκοντος και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την περασμένη Τρίτη (12-11-2013) διενεργήθηκε έλεγχος από 3μελές κλιμάκιο υπαλλήλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), σε επιχείρηση εμπορίας πολύτιμων μετάλλων, που διατηρεί 36χρονη επιχειρηματίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Το κλιμάκιο, με εντολή του συλληφθέντα Τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε., προέβη στην κατάσχεση δεκαέξι κιλών χρυσού, αξίας περίπου 300.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι, στερούντο νομιμοποιητικών παραστατικών.

Η επιχειρηματίας κατήγγειλε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ότι μετά τη διενέργεια του ελέγχου, ο 50χρονος συλληφθείς δικηγόρος της, πρότεινε στην ίδια να καταβάλλει χρηματικό ποσό ύψους 500.000 ευρώ, στον Τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε και ενδεχομένως και σε άλλα άτομα, προκειμένου να «τακτοποιηθεί» το θέμα του ελέγχου.

Πιο συγκεκριμένα, της ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση που δεχόταν να καταβάλλει το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, θα «έκλεινε» με θετικό τρόπο η εκκρεμότητα, θα εξασφαλιζόταν ο μη μελλοντικός έλεγχος της εταιρείας της και θα διασφαλίζονταν οι συναλλαγές της με άλλους επιχειρηματίες, σε περιπτώσεις αγοράς, τιμολόγησης, εισαγωγής – εξαγωγής χρυσού κ.λπ.

Στο μεσοδιάστημα ακολούθησαν διάφορες συναντήσεις του 50χρονου δικηγόρου με τον συλληφθέντα ιδιώτη και τον επίσης συλληφθέντα 62χρονο δικηγόρο.

Χθες το πρωί, η επιχειρηματίας παρέλαβε στην επιχείρησή της, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, 400.000 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ποσό που συμφωνήθηκε τελικά με τον 50χρονο δικηγόρο, για την παράνομη συναλλαγή.

Λίγο αργότερα, στην επιχείρηση μετέβη ο ανωτέρω δικηγόρος, συνοδευόμενος από τον Αρχιφύλακα, ο οποίος παρέμεινε εξωτερικά του χώρου, ενώ στην συνέχεια αποχώρησαν μαζί και κατευθύνθηκαν στο δικηγορικό του γραφείο.

Ο Αρχιφύλακας συνελήφθη κατά την έξοδό του από το δικηγορικό γραφείο, στο οποίο αμέσως μετά διενεργήθηκε έρευνα, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο 50χρονος δικηγόρος παρέδωσε στους αστυνομικούς τα προσημειωμένα χρήματα – 400.000 ευρώ – τα οποία είχε τοποθετήσει στο εσωτερικό φωτοτυπικού μηχανήματος.

Από την εξέλιξη της έρευνας και σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, ο 38χρονος ιδιώτης θα λειτουργούσε ως ενδιάμεσο – παρένθετο πρόσωπο, καθώς αυτός θα παραλάμβανε τα χρήματα από το 50χρονο δικηγόρο και θα τα παρέδιδε στον τελικό αποδέκτη, τον Τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε.

Ο 38χρονος συνελήφθη, χθες το απόγευμα, σε κεντρική καφετέρια της Αθήνας, όπου καθορίστηκε ραντεβού για την «παραλαβή» των χρημάτων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προσήχθησαν και συνελήφθησαν, ο 62χρονος δικηγόρος και ο Τμηματάρχης του Σ.Δ.Ο.Ε.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Στην κατοχή του 50χρονου δικηγόρου, κινητό τηλέφωνο, και πιστόλι replica με γεμιστήρα.
  • Στην κατοχή του Τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε, τρία κινητά τηλέφωνα, μεταλλική ράβδος και 25 φυσίγγια των 9 mm.
  • Στην κατοχή του 62χρονου δικηγόρου κινητό τηλέφωνο, πιστόλι με γεμιστήρα, 4 φυσίγγια των 0,45 cal, 7 φυσίγγια των 9 mm και 11 φυσίγγια των 0,22 cal.
  • Στην κατοχή του 38χρονου ιδιώτη τρία κινητά τηλέφωνα.
  • Στην κατοχή του Αρχιφύλακα το χρηματικό ποσό των 2.710 ευρώ, 4 κινητά τηλέφωνα, κάρτα SIM με κομμένο το τσιπάκι, χειροβομβίδα κρότου λάμψης, 2 φυσίγγια διασποράς, 2 συσκευές – φακοί, που ενσωματώνονται σε πιστόλι, 5 μαχαίρια, 2 μαύρες κουκούλες τύπου «full – face», 8 γεμιστήρες, 123 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, κ.ά.

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν (κινητά τηλέφωνα, μαχαίρια, όπλα κ.λπ.) θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να διενεργηθεί σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας εξετάζεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η επιβολή ανάλογων κυρώσεων σε βάρος του Αρχιφύλακα.