Ευθ. Λέκκας: 8.000 σχολεία χωρίς προσεισμικό έλεγχο

Στο ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων και εν γένει των δημοσίων κτιρίων της χώρας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας πως από τα 18.500 χιλιάδες σχολεία, περίπου τα 8.000 δεν έχουν ελεγχθεί.  

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα του υποχρεωτικού ελέγχου που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Φλεβάρη, μετά από το μεγάλο σεισμό στη γειτονική Τουρκία.

«Πριν ένα χρόνο και με εντολή του πρωθυπουργού αρχίσαμε τη διαδικασία για να δούμε πώς θα γίνει αυτός ο έλεγχος υποχρεωτικός, κατά προτεραιότητα στα σχολεία και στα νοσοκομεία και ακολούθως σε όλα τα δημόσια κτίρια», ανέφερε. Πρόσθεσε δε πως «το Μάρτιο ψηφίστηκε νόμος με βάση τον οποίον ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων και των νοσοκομείων καθίσταται πλέον υποχρεωτικός».

Η διαδικασία του ελέγχου
Ερωτηθείς για τον αριθμό των δημοσίων κτιρίων στη χώρα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως «τα δημόσια κτίρια ουσιαστικά ανέρχονται σε 80.000 περίπου. Τόσο έδειξε η απογραφή που είχε γίνει πριν 25 περίπου χρόνια. Το 2002 ουσιαστικά ξεκίνησε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας. Από το 2002 μέχρι το 2023 ελέγχθηκαν μόνο 17.000 κτίρια από τα 80.000».

Σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας ελέγχων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε: «Πριν αρχίσουμε τον έλεγχο των σχολείων, θα έπρεπε να εκδοθεί ένα προεδρικό, μια υπουργική απόφαση, η οποία εξεδόθη στη συνέχεια. Θα έπρεπε να ενταχθεί το έργο στο Ταμείο ανάκαμψης που έγινε και στη συνέχεια ουσιαστικά το Τεχνικό Επιμελητήριο μαζί με τον Οργανισμό να επιλέξει δυόμισι χιλιάδες μηχανικούς, τους οποίους θα εκπαιδεύσουμε από το τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε αυτοί οι μηχανικοί, με ηλεκτρονικό πλέον δελτίο καταγραφής και με μία βάση δεδομένων την οποία κάναμε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μια σύγχρονη βάση δεδομένων, να εκπαιδεύσουμε λοιπόν τους μηχανικούς μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε οι δυόμισι χιλιάδες αυτοί μηχανικοί να αρχίσουν τους ελέγχους κατά προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία».

Σχολεία σε κτίρια του ’50
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, υπάρχουν σχολεία που στεγάζονται σε κτίρια που είναι πιο παλιά από τη δεκαετία του ’50. «Υπάρχουν μερικά ιστορικά σχολεία τα οποία έχουν δομηθεί και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Παραδείγματος χάρη, το Βενετόκλειο είναι ένα σχολείο το οποίο είναι πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει ελεγχθεί, αλλά όχι με τα σύγχρονα δεδομένα. Ο καινούργιος έλεγχος θα γίνεται με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία προέκυψαν και τα οποία είναι δεδομένα τα οποία μας πιστοποιούν για την ασφάλεια των σχολείων».

Τέλος, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων, ανέφερε ότι «θα χρειαστούν 14 έως 16 μήνες για να ελεγχθούν και τα 18.500 σχολεία. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και τα νοσοκομεία, τα οποία είναι 2.000 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια, τα νοσοκομεία. Στη συνέχεια βεβαίως θα πάμε στις κρίσιμες υπηρεσίες που είναι τα υπουργεία, που είναι οι αστυνομικοί σταθμοί, που είναι τα κτίρια τα οποία συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο και τα οποία είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πεδίων».

Πηγή ΕΡΤ