Οριστικό τέλος στις “ελπίδες” Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ

Το τελευταίο πλήγμα στις όποιες ελπίδες του Τραμπ για την παραμονή στην Προεδρία έδωσε ομόφωνα το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ.

Απέρριψαν την προσφυγή του Τέξας για την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε Γεωργία, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν, προσφυγή που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «τεράστιας σημασίας» στο τουίτερ.

Οι εννέα δικαστές, κατά συντριπτική πλειονότητα συντηρητικοί και ρεπουμπλικανικές επιλογές – τρεις, δε, εξ αυτών επιλογές του ίδιου του απερχόμενου προέδρου- δεν βρήκαν καμία βάση στην προσφυγή της Πολιτείας του Τέξας, κρίνοντας ότι η ίδια αυτή πολιτεία δεν έχει κανένα δικαίωμα να προσφεύγει για τα αποτελέσματα των εκλογών σε άλλες πολιτείες και να ζητεί την ακύρωση δέκα εκατομμυρίων ψήφων.

Η απόφαση στηρίχτηκε στο άρθρο τρία του Αμερικανικού Συντάγματος, βάσει του οποίου η προσφυγή κρίθηκε αντισυνταγματική.

Την προσφυγή είχε καταθέσει ο υπουργός δικαιοσύνης της πολιτείας, Κεν Πάξτον, την περασμένη Τρίτη, και αποτελούσε το τελευταίο οχυρό της προσπάθειας του Τραμπ να παραμείνει στο Λευκό Οίκο. Υποστήριζε ότι χρειάζονταν και άλλος χρόνος για να διερευνηθούν πιθανές ανωμαλίες και προβλήματα της ψηφοφορίας της 3ης Νοεμβρίου στις πολιτείες που το 2016 ψήφισαν Τραμπ και το 2020 στράφηκαν στους δημοκρατικούς.

Την προσφυγή στήριζαν με γραπτές καταθέσεις τους 120 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και αρχές από άλλες 17 πολιτείες (πλην του Τέξας), και συγκεκριμένα οι Αλαμπάμα, Αρκανσώ, Φλώριδα, Ινδιάνα, Λουιζιάνα, Μισσισσιπής, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια και Νότια Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Τενεσί, Γιούτα και Δυτική Βιργινία. Από τις πολιτείες που ο Τραμπ νίκησε, μόνον το Οχάιο τάχθηκε εναντίον της προσφυγής.

Ο Κεν Πάξτον κατηγορείται για ατασθαλίες και σύμφωνα με όσα γράφουν τα αμερικανικά μέσα πιθανότατα ελπίζει σε μία προεδρική συγγνώμη, τις οποίες ο Τραμπ δήλωσε ότι θα δώσει «σαν χριστουγεννιάτικα δώρα».