Π. Σκουρλέτης: «η Απλή Αναλογική στην Αυτοδιοίκηση θα αποτυπώσει με γνήσιο τρόπο τους συσχετισμούς στους Δήμους…»

Για μια ακόμη φορά, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγ. Σκουρλέτης προσδιορίζει με ευθύτητα και σαφήνεια το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο διορθωτικός «καταστατικός» χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί σειράς βασικών, κεντρικών ζητημάτων. Ο κ. Π. Σκουρλέτης στη νέα συνέντευξη του –εφημερίδα «Νέα Σελίδα» στο δημοσιογράφο κ. Φοίβο Κλαυδιανό- αναφέρεται σε όλα τα επίμαχα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παράλληλα εκθέτει το πολιτικό σκεπτικό με το οποίο υποστηρίζει τις κεντρικές επιλογές του.


Το νομοσχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους με αρχές του επόμενου και αναμφίβολα θα αποτελέσει σημείο αιχμής και πιθανώς αρκετών αντιπαραθέσεων στο επικείμενο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα. ((1-3 Δεκεμβρίου 2017)

Ακολουθούν με πολύ συνοπτικό τρόπο όλες οι αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έπονται οι ερωτοαπαντήσεις της συνέντευξης για τους αναγνώστες που θέλουν να έχουν ιδία εκτίμηση των όσων είπε ο κ. Π. Σκουρλέτης.

Λάθος χωροταξικός σχεδιασμός (αναφέρεται στον «Καλλικράτη» του 2010)

• Υπάρχει ασάφεια γύρω από το θέμα των αρμοδιοτήτων και υποστελέχωση των Δήμων.

• Ο φόβος της κεντρικής εξουσίας μπροστά στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σφράγισε τις εξελίξεις τα προηγούμενα χρόνια.

• Επιδιώκουμε αποσαφήνιση και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και μεταξύ τους και σε σχέση με το κράτος

Εμβάθυνση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στον τομέα των κοινωνικών δομών

Ενδοδημοτική αποκέντρωση

• Ενίσχυση και της λαϊκής συμμετοχής και της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο

• Η απλή αναλογική είναι μια σημαντική παράμετρος της προωθούμενης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

• Βιώνουμε μια αντιπροσωπευτική υστέρηση, που είναι αναντίστοιχη με το πραγματικό επίπεδο πολιτικής ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας.

Η απλή αναλογική αποτυπώνει με γνήσιο τρόπο τους λαϊκούς συσχετισμούς και στους δήμους και στις περιφέρειες

• Η απλή αναλογική μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά, να φέρει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο, να συντελέσει στην κοινωνική χειραφέτηση περισσότερων δυνάμεων

Οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη.

Δεν καταργούνται τα Τοπικά Συμβούλια, αντιθέτως, μελετούμε την ενδυνάμωσή τους.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσεγγίσει (στις Δημοτικές Εκλογές του 2019) προσωπικότητες του αυτοδιοικητικού χώρου

• Οι δημοτικές εκλογές θα αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές με μια ολιγόμηνη μετάθεση.

Μέχρι τα τέλη του Μαρτίου 2018 θα έχουν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την καθαριότητα

Οι ερωτοαπαντήσεις της συνέντευξης

Έχετε προαναγγείλει ότι έως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Τι θα αλλάξει, λοιπόν, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Πολλά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, ο «Καλλικράτης», παρά τις διακηρύξεις, υπήρξε, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές, το όχημα για την περιστολή των δαπανών που προορίζονταν για τους ΟΤΑ.

Λάθος χωροταξικός σχεδιασμός, ασάφεια γύρω από το θέμα των αρμοδιοτήτων και υποστελέχωση χαρακτηρίζουν την περίοδο εφαρμογής του, ενώ όπου υπήρξαν καλές προθέσεις έμειναν στα λόγια. Ο φόβος της κεντρικής εξουσίας μπροστά στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σφράγισε τις εξελίξεις τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι διαφορετικά θα σχεδιάζαμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, εάν δεν ήμασταν σε περίοδο ισχυρότατων δημοσιονομικών περιορισμών.
Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο μέσα στο οποίο δρούμε, προωθούμε εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές που κινούνται στην κατεύθυνση της χειραφέτησης της Αυτοδιοίκησης από την κρατική εξουσία.

Με δυο λόγια, επιδιώκουμε την αποσαφήνιση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και μεταξύ τους και σε σχέση με το κράτος. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει διαφορετικό ρόλο για τη σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σημαντικός μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως και η εμβάθυνση του ρόλου της στον τομέα των κοινωνικών δομών, κάτι που είδαμε στα χρόνια της κρίσης.

Ένα άλλο πεδίο αλλαγών είναι αυτό της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ενώ μέσα στην οπτική μας είναι επίσης η ενίσχυση και της λαϊκής συμμετοχής και της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο.

Εκλογές στους δήμους με απλή αναλογική. Πολλοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε δυσλειτουργικές και αδύναμες δημοτικές Αρχές. Τι απαντάτε;

Η απλή αναλογική είναι μια σημαντική παράμετρος της προωθούμενης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του «Καλλικράτη», ωστόσο δεν είναι η μοναδική, όπως αντιληφθήκατε και από την προηγούμενη απάντησή μου.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια βιώνουμε μια αντιπροσωπευτική υστέρηση, που είναι αναντίστοιχη με το πραγματικό επίπεδο πολιτικής ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας. Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και, θα έλεγα, εύλογες οι λύσεις τους σε αρκετές περιπτώσεις. Η απλή αναλογική αποτυπώνει με γνήσιο τρόπο τους λαϊκούς συσχετισμούς και στους δήμους και στις περιφέρειες.

Θεωρώ ότι μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά, να φέρει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο, να συντελέσει στην κοινωνική χειραφέτηση περισσότερων δυνάμεων με πολύ θετικά αποτελέσματα για τον τόπο τους.

Προσανατολιζόμαστε σε ένα σύστημα όπου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη.

Επίσης, δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τα Τοπικά Συμβούλια – αντιθέτως, μελετούμε την ενδυνάμωσή τους. Τα υπόλοιπα, μαζί με τις δικλίδες ασφαλείας για τη διακυβέρνηση των δήμων, που μπορεί, για παράδειγμα, να αφορούν στην εξασφάλιση έγκρισης του προϋπολογισμού, θα είμαστε έτοιμοι να τα αναπτύξουμε λίγο πιο μετά.

Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, με όχημα τα περιφερειακά συνέδρια για την ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίζει προσωπικότητες του αυτοδιοικητικού χώρου. Ορισμένοι, μάλιστα, μιλούν για σύγκλιση της Αριστεράς με την Κεντροαριστερά, αλλά… από τα κάτω. Είναι ακριβές;

Τα περιφερειακά συνέδρια δίνουν τον λόγο σε τοπικές δυνάμεις και θεσμούς που πρέπει να τον έχουν στα θέματα της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Προφανώς, όλοι όσοι παίρνουν μέρος δεν αναφέρονται στον δικό μας πολιτικό χώρο και συμμετέχουν με βάση τη θεσμική και επαγγελματική τους ιδιότητα.

Είναι λογικό αυτό το οποίο περιγράφετε να προκύψει μέσα από μια τέτοια διαδικασία σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν μπορώ να το συσχετίσω με την Κεντροαριστερά.

Έχετε δηλώσει ότι οι δημοτικές εκλογές θα πρέπει να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές. Επιμένετε; Πότε θα γίνουν οι επόμενες;

Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος οι ευρωεκλογές διά νόμου να γίνονται την ίδια μέρα με τις αυτοδιοικητικές. Αντιθέτως, η ημερολογιακή ταύτισή τους λειτουργεί παραμορφωτικά για την Αυτοδιοίκηση.

Επομένως, μια ολιγόμηνη μετάθεσή τους θα βοηθήσει.

Πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων;

Στον προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή μέχρι τα τέλη του Μαρτίου του 2018 θα έχουν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Το πρόβλημα των συμβασιούχων όμως είναι πολύ ευρύτερο. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε;

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα με το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων που απασχολούνται εδώ και δεκαετίες με ανανεωνόμενες συμβάσεις καλύπτοντας πάγιες ανάγκες πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί.

Γνωρίζετε ότι δεν εξαρτάται μόνο από τη βούλησή μας. Πρέπει να προωθήσουμε την πιο δόκιμη λύση στον κατάλληλο χρόνο, που θα κινείται εντός του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας