Ζήτημα 15-20 ημερών το Σχ. Νόμου για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. “Κλείδωσε” η απλή αναλογική

Ο κύβος ερρίφθη! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Ν” το νομοσχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες σηματοδοτώντας την έναρξη του δημόσιου διαλόγου στο χώρο της αυτοδιοίκησης. 


Οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αποτελεί την τελική, οριστική επιλογή της κυβέρνησης και μάλιστα στην “αυθεντική” της έκφανση! Χωρίς όριο εισόδου στο 3%!

Σημειώνεται ότι στη διάθεση της κυβέρνησης βρίσκονται δύο σχετικά πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα και από τις οποίες προκρίνεται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 σε ποσοστά 62% και 65% η απλή αναλογική.

Κοινός “τόπος” και στις δύο δημοσκοπήσεις, η τάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων που αντιπολιτεύεται τις κατά τόπους δημοτικές αρχές, ανεξαρτήτως πολιτικού “χρωματισμού” υποστηρίζει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. 

Άλλωστε σχετική αναφορά ως προς το συγκεκριμένο εύρημα των δημοσκοπήσεων έγινε πρόσφατα και από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη κατά τη δευτερολογία του στην συγκέντρωση των Δημάρχων Αττικής στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.

Εκτιμάται ότι οι όποιες αντιδράσεις προκύψουν στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής θα προέλθουν από τους Δημάρχους που θεωρούν διαχειρίσιμη την επανεκλογή τους με την υποστήριξη του ισχύοντος σήμερα εκλογικού συστήματος. (μπόνους εδρών)

Η εκτίμηση αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην πράξη στους Δήμους που θα επιδιωχθεί η έκδοση ψηφίσματος κατά της απλής αναλογικής. Το ποσοστό που θα ταχθεί εναντίον του συγκεκριμένου εκλογικού νόμου μάλλον θα αντιστοιχεί στον αριθμό των εδρών της πλειοψηφίας με την αντιπολίτευση -για αυτονόητους λόγους- να τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής.

Κοντός ψαλμός αλληλούϊα!