Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα τιμάει τον ποιητή Πάνο Κυπαρίσση. Τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου, ώρα 7μ.μ.

Πάνος Κυπαρίσσης

Τον Πάνο Κυπαρίσση, από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του ΄70, τιμάει το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα σε ειδική εκδήλωση που προετοίμασε και θα συντονίσει η εκπαιδευτικός του Σχολείου, Μαρία Αντωνίου, τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της σχολικής μονάδας.

Πρόκειται, αναμφίβολα για εκδήλωση εξαιρετικού ενδιαφέροντος κυρίως για όσους είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στο ποιητικό του έργο, μέρος του οποίου, τιμήθηκε το 2014 με το πρώτο κρατικό βραβείο. (“Τα τιμαλφή”)

Ο Πάνος Κυπαρίσσης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους των γραμμάτων και των τεχνών, η περίπτωση του, ίσως, είναι μοναδική στη χώρα μας.

Σπούδασε μαθηματικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν, δίδαξε μαθηματικά και φιλολογία στη Μέση Εκπαίδευση και υποκριτική στη δραματική Σχολή Βεάκη, στη σχολή Νέο Ελληνικό Θέατρο – Γ. Αρμένη και στη Δραματική Σχολή Δήλος της Δ. Χατούπη.

Οι σταθμοί της διαδρομής του στη ζωή και της συνεισφοράς του στα γράμματα και τις τέχνες δεν σταματάνε εδώ. Ασχολείται με τη γλυπτική και τη ζωγραφική, έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις και έχει τιμηθεί κατά διαστήματα για αρκετές από τις δημιουργίες του στο χώρο των εικαστικών.

Και πάλι, όμως, η …τελεία αργεί να μπει στην εξιστόρηση των πολλαπλών δεξιοτήτων του σε αντίθεση με τον ίδιο που αποφεύγει να μιλάει για τον εαυτό του, γεγονός που επιβεβαιώνεται από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχουν συνεντεύξεις του, η μοναδική, παραχωρήθηκε στον έντυπο “Νεολόγο” κι αυτό αποτελεί τιμή για την εφημερίδα και τα στελέχη της. (Μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ)

Ο Πάνος Κυπαρίσσης, συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση, σκηνοθετώντας περισσότερα από 15 ντοκιμαντέρ καθώς και με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, σκηνοθετώντας την ταινία, “Ο Βυζαντινός Καβάφης.”

Του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ Ιεράπετρας Κρήτης για την ταινία «Γιάννενα του στοχασμού και των θρύλων» και σε ότι αφορά τα ντοκιμαντέρ του, “Τζουμέρκα” και “Κατεβαίνοντας στις Ακτές” καθώς και η μικρού μήκους ταινία του “Έωθεν”, συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποσπώντας θετικές κριτικές από το κοινό και τον τύπο.

Εκτός από την ποίηση, το δοκίμιο και τη μετάφραση, έργα του Πάνου Κυπαρίσση έχουν αποδοθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Τσεχικά.

Η πρωτοβουλία του 1ου Γυμνασίου -αναδείχθηκε με την ευγενική σύσταση της έγκριτης ιστοριοδίφη, Δέσποινας Δαλιάνη- αξίζει πολλά εύσημα και παρεμπιπτόντως, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι στο συγκεκριμένο Σχολείο, οι δράσεις πολιτισμού έχουν ελκυστικό “χρώμα”, έχουν βάθος, ουσία και πορεύονται με ανοιχτούς τους ορίζοντες. Μπράβο στους εκπαιδευτικούς του, ιδιαίτερα στην έχουσα την πρωτοβουλία, Μαίρη Αντωνίου.

Η απόδοση τιμής στον Πάνο Κυπαρίσση -δυστυχώς- είναι η πρώτη που εκδηλώνεται στην τοπική κοινωνία, μέλος της οποίας, άλλωστε, είναι ο ξεχωριστός και ιδιαίτερα σεμνός, Πάνος Κυπαρίσσης και ευχής έργον να βρεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Γέρακα το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Μαρτίου, όσοι νοιώθουν την ανάγκη να τιμήσουν ένα μεγάλο κεφάλαιο του τόπου μας που με τα έργα του, συνδιαμορφώνει τις εγχώριες σελίδες ιστορίας των τεχνών και των γραμμάτων.