Ανοίγουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Δήμων. Παράταση αδειοδότησης τους ως &15 Φεβρουαρίου 2015

Παρατείνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση έως 8 Φεβρουαρίου 2015 η προθεσμία για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η παράταση δόθηκε μετά την αντίδραση πολλών Δημάρχων ότι σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε κωλυσιεργία εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στις διαδικασίες αδειοδότησης, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Δήμου Παλλήνης.

Από τις 11 διαδικασίες αδειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων τις οποίες ολοκλήρωσε στα χρονικά όρια που προέβλεπε ο νόμος, εξασφάλισε μόνο 6 άδειες και εκκρεμούν οι υπόλοιπες όχι με υπαιτιότητά του. Για το λόγο αυτό, ο Δήμαρχος κ. Α. Ζούτσος επέλεξε να απευθυνθεί τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014 με επιστολή του στον πρωθυπουργό ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση και αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι «η κωλυσιεργία της επιτροπής αδειοδότησης στερεί από το Δήμο τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεών του….»

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Παλλήνης από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τα αθλητικά Σωματεία και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Παλλήνης για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στα πλαίσια υλοποίησης των διατάξεων του νόμου και τα επί μέρους προβλήματα που αντιμετώπιζε στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

Για να μην επαναληφθεί κωλυσιεργία, η Κ.Υ.Α. ορίζει, πως οι διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων για τις οποίες εκκρεμεί η αδειοδότηση ή οι Φορείς στους οποίους αυτές ανήκουν, -δηλαδή οι Δήμοι- υποχρεούνται να αποστείλουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατάσταση, σχετική με τις εκκρεμότητες που έχουν ως προς την αδειοδότηση, και στο τέλος κάθε μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015 έκθεση προόδου αναφορικά με τις γενόμενες εργασίες.

Επισημαίνεται, ότι η νέα προθεσμία συμπίπτει με την προθεσμία που ορίζεται στον νόμο 4178/2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για την έκδοση άδειας λειτουργίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η παράταση δεν αφορά περιπτώσεις όπου έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης από την αρμόδια Υπηρεσία ή η εγκατάσταση έχει κριθεί ακατάλληλη για λόγους στατικής ανεπάρκειας.

Η Κ.Υ.Α. υπεγράφη από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό.