Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος Ημερίδα για τις τρέχουσες εξελίξεις στον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό, καθώς και στις υφιστάμενες χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την τοπική αυτοδιοίκηση συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό έργο C-Track 50 και το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε Τελετή Υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων, για όσους δήμους επιθυμούσαν να αναλάβουν δεσμεύσεις ενόψει του 2030, ή να επισφραγίσουν την υφιστάμενη δέσμευσή τους για τους ίδιους στόχους.
29 Δήμοι από όλη την Ελλάδα (με στοιχεία Bold οι 16 από την Αττική) υπέγραψαν τους στόχους αυτούς και συγκεκριμένα, οι Δήμοι:
Αγίου Δημητρίου, Αίγινας, Αλεξανδρούπολης, Αλιάρτου – Θεσπιέων, Ανωγείων, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ελευσίνας, Ελληνικού Αργυρούπολης, Ερέτριας, Ιλίου, Καισαριανής, Καλαμάτας, Κέας, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Μεσσήνης, Μοσχάτου – Ταύρου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Νισύρου, Ξηρομέρου, Παλαιού Φαλήρου, Πεντέλης, Σαλαμίνας, Φυλής, Χαλκιδέων και Χανίων.
Στον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε με παρέμβαση του στις εργασίες της Ημερίδας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης, τονίζοντας, χαρακτηριστικά ότι “απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η διαμόρφωση ολοκληρωμένων Ειδικών Σχεδίων Δράσης από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για την αειφόρο ενέργεια και την κλιματική πολιτική προκειμένου να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή και να επιτύχουν την ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.”
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α επικαλούμενος το “Ευρωβαρόμετρο του 2017” επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι “οι έννοιες της κλιματικής αλλαγής, της ανθρακικής ουδετερότητας αλλά και της ενεργειακής φτώχειας αποτελούν τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες δεδομένου ότι “η κλιματική αλλαγή ξεπέρασε σε προτεραιότητα, την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά τη φτώχεια, την πείνα και την έλλειψη πόσιμου νερού.”
Ο κ. Γ. Ιωακειμίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του με τις ακόλουθες επισημάνσεις:
Στο επίκεντρο αυτής της ευρωπαϊκής προσέγγισης είναι ο στόχος για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας (απεξάρτηση από τον άνθρακα) μέχρι το 2050, ενώ η Ε.Ε. έχει εκπληρώσει ήδη τους στόχους για το 2020 και έχει νομοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα σε ό,τι αφορά τους στόχους για το 2030.
Για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 έχει ήδη αποφασισθεί ότι το 25% των κεφαλαίων πρόκειται να χρηματοδοτήσουν δράσεις για το κλίμα.
Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως η ενεργειακή μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα έχει ξεκινήσει.
Ανεξάρτητα αν αυτό συμβαίνει για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσιας υγείας, η γιατί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ελκυστικότερες επενδύσεις, οδηγούμαστε αργά αλλά σταθερά σε λύσεις που στηρίζονται στις καθαρές πηγές ενέργειας. Και είναι σημαντικό αυτή η μετάβαση να γίνει γρήγορα.
Η τοπικότητα στον σχεδιασμό όλων των πολιτικών που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, είναι βασικό ζητούμενο. Είναι αναγκαίο ο ενεργειακός σχεδιασμός να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ανάγκες αλλά και ιδιαιτερότητες.
Η σημερινή ημερίδα στοχεύει σ αυτό ακριβώς που η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη.
Εξειδίκευση, υποστήριξη, κινητοποίηση, δικτύωση, συνέργεια για να δημιουργήσουμε ένα άλλο ενεργειακό αποτύπωμα.
Απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η διαμόρφωση ολοκληρωμένων Ειδικών Σχεδίων Δράσης από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για την αειφόρο ενέργεια και την κλιματική πολιτική ώστε να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή και να επιτύχουν την ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Απαιτούνται σχέδια που θα αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια στις τοπικές μας κοινωνίες, και τα οποία θα υποστηρίζονται από τα αναγκαία εργαλεία χρηματοδότησης.
Είναι καιρός να μεταβούμε σε τοπικά σχήματα που θα παράγουν ενέργεια και και μέσα από τις αναγκαίες συνέργειες θα οδηγούν στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.
Είναι καιρός να εφαρμόσουμε μέσα από μέτρα και πολιτικές τις βασικές αρχές της ενεργειακής αειφορίας στις τοπικές μας κοινωνίες.
Η υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων είναι η πρώτη πράξη.
Έπονται οι δεσμεύσεις που θα προκύψουν από τα δημοτικά συμβούλια και οι δεσμεύσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο κος Eero Ailio, από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, Ειδικός σε θέματα Ενεργειακής Μετάβασης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς, Συντονιστής του έργου C-Track 50 και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, ο κος Δημήτριος Καφαντάρης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, και ο Καθηγητής Χάρης Δούκας, Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό έργο C-Track 50, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της EE, έχει ως στόχο την κινητοποίηση και την υποστήριξη των δημόσιων αρχών στον καθορισμό μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων ενεργειακής πολιτικής, καθώς και την στήριξη περιφερειακών και τοπικών αρχών για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και εφαρμογή φιλόδοξων, ολοκληρωμένων και αειφόρων σχεδίων δράσης για την ενέργεια και το κλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050.
Συνολικά, στο έργο συμμετέχουν εταίροι από 11 χώρες της Ε.Ε. Συντονιστής του έργου είναι το ΕΜΠ/Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών www.epu.ntua.gr, και συμμετέχει ως εξειδικευμένος τεχνικός εταίρος η ΕΠΤΑ A.E. Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων www.epta.gr.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://www.c-track50.eu/el
(Στις φωτογραφίες, οι τρεις Δήμαρχοι Δήμων της Ανατολικής Αττικής οι οποίοι υπέγραψαν το “Σύμφωνο των Δημάρχων“)