Οι προτάσεις που ακολουθούν περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στους τομείς της πολεοδομίας (εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλεις), στην οικιστική συγκρότηση και ανάπτυξη, την δημιουργία ελευθέρων χώρων και ανάδειξη των υπαρχόντων, σκέψεις για την λειτουργία και επάρκεια των υποδομών, προτάσεις για την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και την επάρκεια του εξοπλισμού για τις υπηρεσίες που οφείλει να προσφέρει.

Ο Καλλικρατικός νόμος για την αυτοδιοίκηση δημιούργησε νέους μεγάλους Δήμους σε όλη την Ελλάδα ενώνοντας αυτοτελείς Δήμους σ ’έναν μεγαλύτερο διοικητικό σχηματισμό. Οι Καποδιστριακοί Δήμοι ήταν διοικητικά ευέλικτα σχήματα και λειτουργικά. απέδιδαν ουσιαστικά στους δημότες παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες και η λειτουργία τους ήταν ενισχυτική για την τοπική οικονομία, με αποτέλεσμα να συγκρατούν την ερήμωση της περιφέρειας. Προέρχονταν δε, οι παραπάνω σχηματισμοί, από καλά μελετημένες αναγκαιότητες των κατοίκων και ανταποκρίνονταν σχετικά γρήγορα εύκολα και κοντά στον Δημότη.
Σήμερα οι Καλλικρατικοί Δήμοι έγιναν υπερμεγέθεις και το βασικό, ενώνουν διαφορετικούς σχηματισμούς κοινωνικούς σε ενιαίο σύνολο, στην πραγματικότητα διοικητικό και δεν συμβάλουν στην σχέση ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές και ιστορικές πραγματικότητες που έχουν την αυτόνομη λειτουργία τους όπως π.χ., παλαιό ιστορικό κέντρο πόλης – πλατείες στέκια, αθλητικές και άλλες ομάδες συλλόγους, σωματεία, σχολεία, πολιτιστικές δραστηριότητες και λατρευτικούς χώρους.
Μην έχοντας παλιό ιστορικό κέντρο το οποίο, για τις ευρωπαϊκές πόλεις είναι το κέντρο αναφοράς, ώστε να υπάρχει και να δημιουργείται κοινωνική συνοχή και δημοτική συνείδηση, αφού η προέλευση των κατοίκων του Δήμου μας είναι από άλλες περιοχές, είτε της Αττικής είτε της Ελλάδας.
Μην έχοντας κέντρο αναφοράς προκαλείται έντονος απομονωτισμός στην τοπική κοινωνία και όλοι ψάχνουν σημεία συνεύρεσης που άλλοι δήμοι δημιουργούν. Π.χ. Αγ. Παρασκευή -Άλσος Βείκου – Ίλιον, Πάρκο Αντώνη Τρίτση – Ίδρυμα Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα.
Προκειμένου να ανατραπούν τα παραπάνω αρνητικά δεδομένα, οφείλουμε να μελετήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας ενός ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΗΣ στις παρυφές των τριών δημοτικών ενοτήτων κατασκευάζοντας ένα σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και επιδιώκοντας την συνοχή της στο Μέλλον.
Το δημοτικό Κέντρο θα είναι ένα ενιαίο σύνολο δραστηριοτήτων και λειτουργιών όπως, ελεύθεροι χώροι, πλατείες, πάρκα, παιδικά δρώμενα, αθλητικά κέντρα λαϊκού αθλητισμού χώρους συνεύρεσης της νεολαίας και όλων ηλικιών, συναυλιακοί χώροι για μουσικά δρώμενα σινεμά, θέατρο, χώροι αναψυχής και περιπάτου. Το κέντρο πόλης θα έχει οργανωμένο σύστημα δημοτικής συγκοινωνίας με όλα τα τοπικά κέντρα και χώρο πάρκινγκ για όλα τα οχήματα.
Σε αντιδιαστολή τα τοπικά κέντρα έχουν πολύ λίγα περιθώρια ανάπτυξης λόγω της ασφυκτικής ρυμοτομικής δομής. πυκνή δόμηση, πολλές δραστηριότητες συμπυκνωμένες σε περιορισμένο χώρο δεν έχουν περιθώριο εμπορικής επέκτασης και ανάπτυξης.
Εκτός εάν βρεθούν οι δημιουργηθούν νέοι χώροι.
Μια πρόταση που πρέπει να πέσει στο τραπέζι και συζητηθεί είναι η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Μαραθώνος στην περιοχή του Γέρακα και της Παλλήνης.
Υπάρχουν θετικά αλλά και αρνητικά θέματα που πρέπει να τεθούν. Αλλά σίγουρα η πρόταση θα προκαλέσει ενδιαφέρουσα συζήτηση και συνάντηση ιδεών στην τοπική κοινωνία και πρέπει να μελετηθεί, διότι:
Δημιουργείται σημαντικός χώρος αγοράς ενισχύοντας την ήδη υπάρχουσα. Η Λεωφόρος μεταφέρεται είτε κάτω είτε πάνω από την υπάρχουσα. Για την λειτουργία των νέων δραστηριοτήτων στις βασικές προβλέψεις περιλαμβάνονται πεζόδρομοι ήπιας κυκλοφορίας, χώροι αναψυχής, χώροι εστίασης, χώροι στάθμευσης οχημάτων και τροφοδοσίας των καταστημάτων της εμπορικής ζώνης και παιδικά δρώμενα απασχόλησης των νηπίων.
Τροποποίηση αναμόρφωση επανασχεδίαση δραστηριοτήτων επικαιροποίηση χωροθετικές προβλέψεις στο ΤΠΣ (Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο) του Δήμου Παλλήνης.
Επανασχεδιασμός των μικρού πλάτους οδών σε ένα νέο μοντέλο μορφής και λειτουργίας στο οποίο θα προβλέπονται να λειτουργούν πραγματικά:
Οδόστρωμα ήπιας κυκλοφορίας με κατάλληλες φυτεύσεις Δημοτικού πρασίνου
Πεζοδρόμια τουλάχιστον ενός μέτρου 1.20 μ. από την μια πλευρά του δρόμου, ικανά να εγγυηθούν την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία πεζών.
Τα υπόλοιπα πεζοδρόμια να αποδοθούν πλήρως στην κυκλοφορία των πεζών και να μετατραπούν σε πραγματικά πεζοδρόμια και όχι δενδροδρόμια. Η τοποθέτηση δένδρων στα πεζοδρόμια προκαλεί αλλοιώσεις στις στρώσεις και παραμόρφωση των πεζοδρομίων καθίστανται επικίνδυνα και αδόκιμα για κυκλοφορία πεζών.
Σημαντική παρατήρηση τα δένδρα στα πεζοδρόμια φυτεύτηκαν από την ανάγκη να καλυφθούν οι ελλείψεις σε πράσινους χώρους και την πυκνή δόμηση που πνιγεί το περιβαλλοντικό συναίσθημα των νεοφερμένων δημοτών και φαίνεται φυσικό. Όμως είναι λάθος και πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος που θα αλλάξει η παραπάνω πρακτική.
Για να λειτουργήσει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση στον Δήμο και τους δημότες ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες χρήσης ποδηλατοδρόμων ώστε να είναι χρηστικοί. Στο δίκτυο πέραν των περιοχών σύνδεσης και δραστηριοτήτων πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα της αποκλειστικής χρήσης οδών από ποδήλατα ώστε ένα κομμάτι των διαδρομών να είναι ασφαλείς.
-Με την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης εμφανίζεται το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης και δεν είναι πια απλό ζήτημα. Τα ιδιόκτητα που προβλέπονται στις Άδειες δόμησης δεν επαρκούν. Τα Δημοτικά είναι λίγα. Οι δρόμοι στην πλειοψηφία τους στενοί.
Στην όποια δυνατότητα παρέμβασης. πρέπει να ληφθεί υπόψιν η υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος που συντελείται. Σε μια τετραμελή οικογένεια ενηλίκων μπορεί να αντιστοιχούν και 4 οχήματα.
Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις
Εξεύρεση ελεύθερων χώρων. Η πυκνή δόμηση αφαιρεί την δυνατότητα για μεγάλα πάρκα δίπλα στον αστικό ιστό και για τον λόγω αυτό πρέπει να αναζητηθούν τρόποι εξεύρεσης. Το περαστικό πράσινο δεν προσφέρεται για λύσεις αφού οι δασικοί νόμοι δεν επιτρέπουν παρεμβάσεις και πρέπει να βρεθούν εντός του ιστού της πόλης. Οι λόφοι Λεβίδη και λόφος Κεραίας Σταυρού δεν επαρκούν. Η πρόταση να αποκτηθούν από τον Δήμο και να διατηρηθεί η χρήση ως πάρκο φυσικού πρασίνου με δασικό χαρακτήρα καθώς και η διατήρηση των υπαρχόντων κτισμάτων έχει ήδη τεθεί. Τα πάρκα πόλης που προβλέπονται από το σχέδιο είναι πολύ λίγα.
Σημαντικές προτάσεις επείγουσες.
- Υπογειοποίηση του συνόλου του δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, με αφαίρεση κολώνων και καλωδίων, δέσμευση (χωροθέτηση) χώρων για υποσταθμούς με πρόβλεψη για την επάρκεια ισχύος του δικτύου ενέργειας.
- Υπογειοποίηση των πυλώνων υψηλής τάσης στην περιοχή Γέρακα και αξιοποίηση του χώρου που προβλέπεται για Δημοτικό πράσινο κάτω από αυτούς.
- Μερικό σκέπασμα της Αττικής Οδού στην περιοχή Γέρακα. Έχει υπάρξει πρόταση στο παρελθόν για σκέπασμα της Αττικής οδού σε όλο το μήκος στον Γέρακα και είχε σχεδόν επιτευχθεί ο στόχος, αλλά ο τότε Δήμαρχος αρνήθηκε να την υλοποιήσει.
- Αξιοποίηση των πάρκων ρέματος Παναγίτσας στον Γέρακα Πανοράματος στην Παλλήνη, Πεδίου του Άρεως στον Λόφο Παλλήνης και Μπαλάνας.
- Αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων των Λόφων Λεβίδη και Λόφου Κεραίας στον Σταυρό με εξαγορά από τους ιδιοκτήτες διατηρώντας τον δασικό τους χαρακτήρα.
- Απομάκρυνση του Κέντρου της ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Παιανίας μια πρόταση που θα απαλλάξει την περιοχή από επικίνδυνες ακτινοβολίες και συνεχείς μελλοντικές επεκτάσεις.
- Στρατόπεδο Λάμπρου, αξιοποίηση.
- Κτήμα ΚΑΜΠΑ γιατί όχι απαλλοτρίωση, μερική η και συνολική με απόδοση στον Δήμο. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει απασχολήσει τους δημότες του Δήμου μας αρκετές φορές διαχρονικά και θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.
Η πρόταση για ένα μεγάλο πάρκο και όχι η εκμετάλλευση του από ιδιώτες επιχειρηματίες που θα πλημμυρήσουν με κτίρια τον χώρο και απίθανα κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα, φέρνει μπροστά μας το ερώτημα, τι έχει συμβεί και υπάρχουν λίγα μεγάλα πάρκα στην Αττική π.χ. όπως το Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, το Άλσος Βείκου στο Γαλάτσι, σε μια πόλη έξη εκατομμυρίων πια.
Απλά, μας λείπουν οι μεγάλες ιδέες και οι μπροστάρηδες ηγέτες από όποια θέση, να εμπνεύσουν της τοπικές κοινωνίες και να ηγηθούν μεγάλων οραμάτων.
Σημειολογικά το πάρκο στο Άλσος Βεικου καταπατήθηκε από τον αγωνιστή τότε Δήμαρχο Παπαδιονυσίου χώρος που τον είχαν οι κληρονόμοι του Λάμπρου Βέικου και τον διεκδικούσε και το δημόσιο.
Ο χώρος τελικά κερδήθηκε από την δράση των τότε δημάρχων Γαλατσίου και Ν. Ιωνίας και την δράση των Δημοτών. Το αποτέλεσμα το απολαμβάνουν οι σημερινοί πολίτες, γιατί κάποιοι το οραματιστήκαν και αγωνίσθηκαν γι’ αυτό.
Παρατηρείται πια και στον Δήμο μας κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η έλλειψη μελετών διαχρονικά δεν υπεισερχόταν στην ουσία των μελλοντικών επιπτώσεων μιας πόλης που μεγαλώνει και πληθυσμιακά.
Οι μελέτες έφθαναν έως τον προσδιορισμό της κίνησης των οχημάτων δηλαδή κατεύθυνση σηματοδότηση πινακίδες φανάρια. Και ελάχιστες παρεμβάσεις όπως κυκλικοί κόμβοι, αναπροσδιορισμό κατεύθυνσης, μονοδρομήσεις κ.τ.λ.
Σήμερα η Λ. Μαραθώνος δεν αντέχεται και θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Η Κλεισθένους η Λ. Σπάτων η Λ. Γέρακα έχουν επιβαρυνθεί λόγω της εξυπηρέτησης κατοίκων άλλων περιοχών που διέρχονται τον Δήμο μας.
Ας δοκιμάσουμε δραστικές λύσεις. Υπογειοποίηση της Λ. Μαραθώνος, άνοιγμα της Λ. Ντραφίου, δημιουργία κυκλικών κόμβων με κατάργηση φανοστατών, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, δρόμοι αποκλειστικής χρήσης Δημοτικών λεωφορείων κατάργηση δυνατότητας παρκαρίσματος σε δρόμους έντονης κυκλοφορίας και δημιουργία Δημοτικών χώρων στάθμευσης.
Σημαντική παρατήρηση η καθυστέρηση πρέπει να τελειώσει και η δημοτική αρχή πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα πότε θα ολοκληρωθούν οι περίφημες εντάξεις και οι δημότες να γνωρίζουν πότε και πως θα τελειώσει αυτή η περίοδος για να κάνουν των προγραμματισμό της ζωής τους και γιατί φθάσαμε ως εδώ. Όχι να χρησιμοποιούνται οι εντάξεις ως μέσον εξυπηρέτησης δήθεν δημοτών από την δημοτική αρχή.
Με την ευκαιρία των παραπάνω εντάξεων, να αναφέρουμε στην δυνατότητα του σχεδιασμού νέων ελεύθερων χώρων και δημοτικών πάρκων. Και όχι να κτίζονται τα πάντα.
Χωροθέτηση χώρου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων ΣΜΑ. Στόχος να τείνουμε προς τον μηδενισμό της παραγωγής απορριμμάτων.Μείωση του όγκου και του βάρους. Για να συμβεί αυτό πρέπει η όλη διαχείριση. να αντιμετωπίζεται στην πηγή. Στην πηγή θα γίνεται ο διαχωρισμός των ανακυκλωμένων υλικών όπως, χαρτί – γυαλί – πλαστικό – μέταλλα.
Στην πηγή θα συσκευάζονται τα βιοδιασπώμενα απορρίμματα. Στην πηγή θα γίνεται η συμπίεση των αστικών αποβλήτων με την χρήση τεχνολογικά προχωρημένων εργαλείων (όπως σκουπιδοφάγος και άλλα) με πολτοποίηση και αντίστοιχή προώθησης τους στην τελικό προορισμό.
Ως προορισμό μπορούμε να διακρίνουμε 2 δυνατότητες:
Μία η όδευση τους προς ταφή με το αντίστοιχο κόστος και η άλλη η εκμετάλλευση της βιομάζας για παραγωγή ενέργειας.
Για να προχωρήσει η παραπάνω πρόταση οφείλουμε να μελετήσουμε με προσοχή τα οικονομικά δεδομένα, δηλαδή να υπολογισθεί το συνολικό κόστος της δαπάνης για την μετάβαση από την σημερινή απαράδεκτη και αδιέξοδη κατάσταση που συσσωρεύει προβλήματα είτε οικονομικής φύσης είτε πρόστιμα και από την άλλη την οριστική επίλυση ενός προβλήματος τέτοιας φύσης, που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, ψάχνοντας να βρει λύσεις που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον και τί πραγματικά κοστίζει.
Και αντί να πληρώνουμε τα πρόστιμα και την απαράδεκτη ταφή τους να μειώσουμε την παραγωγή αποβλήτων να μειώσουμε ουσιαστικά την παραγωγή τους και να εκμεταλλευτούμε την ενεργειακή τους ικανότητα μεταφέροντας τα κόστη για την σημερινή διαχείριση τους στην νέα μετάβαση διαχείρισης των αποβλήτων στην πηγή.
Απαιτούνται για τα παραπάνω δραστικές αποφάσεις συμμετοχή των δημοτών τις οργανωμένες δομές της τοπικής κοινωνίας και εκπαίδευση.
Επί πλέον πρόταση
Μια φορά ανά 15 ημέρες να καθαρίζονται και να πλένεται το οδόστρωμα κάθε γειτονιάς από συνεργεία του δήμου με ανακοίνωση πια ημέρα θα γίνεται αυτό και μόνο τις νυκτερινές ώρες. Τα οχήματα των κατοίκων της γειτονιάς θα μεριμνούνε οι κάτοικοι που θα τα σταθμεύσουν (παρκάρουν). Τα οικονομικά που προκύπτουν για μια τέτοια πρόταση λύνονται με κάνοντας οικονομία, με προτάσεις σαν αυτές που τέθηκαν παραπάνω.
Υλοποιείται ένα τεράστιο έργο μετά από 35 χρόνια περίπου σε μια νέα πόλη όπως είναι ο Δήμος Παλλήνης. Θέλουμε το έργο να πραγματοποιηθεί ανώδυνα από τον ανάδοχο εταιρεία σεβόμενη όλους τους περιβαλλοντικούς κανόνες και κανονισμούς των έργων.
Σκόνη, απομάκρυνση προϊόντων εκσκαφής στην ανακύκλωση όπως προβλέπεται και όχι μπάζωμα ρεμάτων.
Να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και παράδοσης του έργου διότι κοστίζει στους δημότες μας. Σημειώνεται δε ότι κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς του Ιουλίου του 2022 στην Νέα Παλλήνη που καήκαν τα περισσότερα σπίτια, τα οχήματα της πυροσβεστικής και οι υδροφόρες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα φλεγόμενα σπίτια λόγω του ότι στους περισσότερους δρόμους είχαν ανοιχθεί τα ορύγματα και δεν είχαν σκεπασθεί με ειδικές λαμαρίνες όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς για την απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων της Πυροσβεστικής ΕΚΑΒ και τροφοδοσίας.
Πρόταση για την δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Υγείας στην πόλη μας με παράλληλη ανάπτυξη δημοτικών ιατρείων στις τρεις Δημοτικές ενότητες, Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική των 500,00,00 κατοίκων και γιατί όχι να χωρετηθεί στον Δήμο Παλλήνης.
- Μελέτη εκ νέου των δεδομένων και επανεκτίμηση των αναγκών για πραγματική επάρκεια σε κτιριακές υποδομές.
- Απαλλαγή όλων των σχολικών μονάδων από αίθουσες σε κοντέινερ και έλεγχος των παλαιών σχολικών κτηρίων για ύπαρξη ανθυγιεινών υλικών.
- Μελέτες αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων στη μορφή στα χρώματα και στα τσιμεντένια προαύλια ώστε, να βελτιωθεί η αισθητική των μαθητών και να καλλιεργούνται καλύτεροι άνθρωποι, που αγαπούν τους χώρους μάθησης και εκπαίδευσης.
Δομές Πολιτισμού
Ο Πολιτισμός χωρίς υποδομές δεν παράγει έργο. Τα θέατρα, τα σινεμά κλειστά ή υπαίθρια, τα πολιτιστικά κέντρα οι χώροι έκθεσης καλλιτεχνών, οι χώροι μεγάλων εκδηλώσεων και συνεύρεσης νέων.
Όμως το βασικό είναι να αλλάξουν συνήθειες και τρόποι που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια που παράγουν πραγματικά πολιτιστικά επίδικα αλλά γίνονται για να αναπαράγουν και να ικανοποιούν καταστάσεις αμφίβολου πολιτιστικού αποτελέσματος κυρίως ως συνηθισμένο πιάτο, αφού έτσι διασκεδάζει ο λαός. Τι λείπει λοιπόν; Λείπει η προσπάθεια παραγωγής σκέψης προβληματισμού και οραματισμού για έναν πιο ποιοτικό κόσμο. Την δυσκολία την νικάει το εύκολο, το πρόχειρο, το ετοιματζίδικο.
Καμία προσπάθεια να βγει στο προσκήνιο το νεωτερικό, το προβληματισμένο. Όλα εύκολα γρήγορα να τελειώσουμε και απλώς να γίνει. Και του χρόνου να είμαστε καλά να ανταμώνουμε.
Ο αθλητισμός στον Δήμο μας διακρίνεται στις παρακάτω μορφές.
- Σωματειακός αθλητισμός
- Αθλητικοί σύλλογοι – σωματεία αναγνωρισμένα η μη από τις αντίστοιχες επίσημες ενώσεις και κάτω από τον αγωνιστικό έλεγχο από αυτές.
Αναφέρονται το ποδόσφαιρο το Μπάσκετ το βόλεϊ το κολύμπι το Χαντ μπολ
Δημοτικός αθλητισμός.
Ακαδημίες ποδοσφαίρου – μπάσκετ κ.τ.λ. αθλητικές εκδηλώσεις αγώνες κάτω από την οργάνωση του Δήμου όπως ποδηλατικοί αγώνες.
Επιχειρηματικός αθλητισμός.
Κυρίαρχες αθλητικές δραστηριότητες είναι το ποδόσφαιρο καρτ.
Λαϊκός Αθλητισμός.
Κολύμπι – τένις- ποδηλασία μπάσκετ – ποδόσφαιρο περίπατος – στίβος
Άλλες αθλητικές δραστηριότητες μικρότερης έντασης και επίδρασης στα τοπικά δρώμενα με υποδομές αξιόλογες υπάρχουν και διατηρούνται αρκετά χρόνια.
Οι απαραίτητες υποδομές για να λειτουργούν οι παραπάνω αθλητικές δραστηριότητες απρόσκοπτα και αφιερωμένες στο έργο τους, είναι ελλιπείς με δυσκολία συντήρησης και εκσυγχρονισμό τους, με αποτέλεσμα να δαπανάται πολύτιμος χρόνος και χρήμα για την ανταπόκριση στα ουσιαστικά καθήκοντα των ανθρώπων των σωματείων, που είναι το αθλητικό κομμάτι.
Πρόταση που βγαίνει μέσα από την ανάγκη είναι, ένα συντονιστικό όργανο όλων των αθλητικών δράσεων που περιγράφει τα υφιστάμενα προβλήματα βρίσκει και προτείνει τρόπους επίλυσης τους και προγραμματίζει το μέλλον της αθλητικών υποδομών.
Όλοι οι δήμοι που παρουσιάζουν μια δυναμική εξέλιξη στα αθλητικά, ενοποίησαν αθλητικές δυνάμεις και παρουσίασαν έργο με κοινή δημοτική προσπάθεια.
Στον σωματειακό αθλητισμό σχημάτισαν δημοτική ομάδα που ένωσε επί μέρους σωματεία και έφθασε σε επίπεδο πρωταθλητισμού (Δήμος Βριλησσίων βόλεϊ γυναικών, Χαντ μπολ ανδρών).
Λαϊκός αθλητισμός: Δήμος Γαλατσίου Άλσος Βείκου, Ίλιον Πάρκο Τρίτση.
Βιομηχανικά Πάρκα
Υπάρχουν και λειτουργούν ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ στην Δ.Ε. Γέρακα και Παλλήνης
Παρατηρείται η υπολειτουργία τους και όχι η οργανωμένη ανάπτυξη και ολοκλήρωση τους.
Τα Βιομηχανικά πάρκα έχουν ανάγκη, από υποδομές για την λειτουργία τους και αυτές συνεπικουρούν για την ανάπτυξη τους όπως αποχέτευση έργα παροχέτευσης όμβριων, εγκαταστάσεις ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, εσωτερική οργάνωση κυκλοφορίας, χώροι υποδοχής μεταφορικών εταιρειών και υποκαταστημάτων τραπεζών ασφαλιστικών εταιρειών, τελωνείων, χώροι αναψυχής και φιλοξενίας.
Σήμερα παραμένουν στο έλεος και την επιλογή του κάθε επιχειρηματία προσφέροντας μόνο στον ίδιο και όχι στην κοινωνία του Δήμου γι’ αυτό χωροθετήθηκαν εξάλλου, ενώ θα μπορούσαν δια μέσω της ανάπτυξης τους να προσφέρουν σε θέσεις εργασίας και έσοδα για όλους.
Πολιτική προστασία.
Ο Δήμος μας καίγεται συχνά πυκνά με απώλειες. Παρότι γειτνιάζουμε με το δασικό σύστημα του Πεντελικού όρους δεν έχουμε δομές πολιτικής προστασίας όπως, ζώνη πυροπροστασίας στο περιαστικό δάσος. Δεν καθαρίζουμε τα ρέματα από εύφλεκτα υλικά, κυρίως καλαμιές, δεν μελετάμε την ενεργητική πυροπροστασία των επικίνδυνων περιοχών π.χ. της Ανθούσας. Δεν οργανώνουμε χώρους συγκέντρωσης, υλικών πυρόσβεσης, πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί δεξαμενές νερού.
Ενεργειακή Μετάβαση
Η μετάβαση της δίκαιης ενεργειακής εποχής προϋποθέτει τον κεντρικό ρόλο του Δήμου και την ενεργοποίηση του σε πολυεπίπεδη δράση.
Χωρίς τον ουσιαστικά καθοδηγητικό ρόλο του Δήμου την ενεργητική του συμμετοχή δεν είναι δυνατόν να ευαισθητοποιηθούν οι δημότες και να συμμετέχουν ενεργητικά και είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθούν ενεργειακά έργα τόσο μεγάλής έντασης.
Έχουμε παραδείγματα επιτυχημένων και ολοκληρωμένων σύνθετων έργων παραγωγής ενέργειας από Δήμους στην χώρα μας και κάποια ιδιωτικά μεμονωμένα.
Η απάντηση ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ στον Δήμο Παλλήνης.
Στην πρόταση περιλαμβάνεται θεματικά:
Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ φωτοβολταικά συστήματα, ανεμογεννήτριες καθέτου άξονα και άλλα.
Εκμετάλλευση Βιομάζας από αστικά απόβλητα ΑΣΑ, κλαδέματα και άλλα.
Δημιουργία μονάδα συμπαραγωγής τηλεθέρμανσης υψηλής απόδοσης εγκαταστημένη σε εκτός σχεδίου περιοχή πιθανόν και σε συνεργασία με άλλους όμορους Δήμους.
Προγράμματα ευαισθητοποίησης – οργάνωση των δημοτών ώστε να ενταχθούν στην ενεργειακή κοινότητα του Δήμου και να ιδιοποιούνται τα οφέλη που παράγονται.
Όλα τα Δημοτικά κτίρια θα παράγουν ενέργεια καταρχήν για τον εαυτό τους και το πλεόνασμα θα οδεύει για την κοινότητα. Στα ιδιωτικά κτίρια που θα συμμετέχουν θα ισχύει το ίδιο.
Τα σημεία κατανάλωσής ενέργειας των μετόχων στην ενεργειακή κοινότητα Δήμου και κατοίκων θα γίνουν χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης LED, ώστε να υπάρχει μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.
Χρηματοδοτικά εργαλεία, προγράμματα ΕΣΠΑ, ίδια κεφάλαια, χρηματοδοτήσεις τραπεζών και άλλα.
Ο ενεργειακός πόλεμος θα συνεχισθεί παγκόσμια και τοπικά λόγω δε των τεχνικών εξελίξεων, περιβάλλον και ενεργειακή μετάβασή θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Ορυκτά καύσιμα νέοι παίκτες, υδρογόνο, αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν τον κύριο ρόλο στο ενεργειακό μέλλον.
Η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί επιθέσεις από τους μεγάλους ενεργειακούς παίκτες και αφού καταρχήν βρει τρόπο να αμυνθεί πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση, βλέπε Γερμανία και ενεργειακές κοινότητες. Τα όπλα υπάρχουν. Πίεση λοιπόν κοινωνική στο πολιτικό και Δημοτικό σύστημα για την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.
Εν κατακλείδι οι παραπάνω σκέψεις προτάσεις είναι στο τραπέζι διαχρονικά στον Δήμο μας και αποτελούν σημεία αναφοράς και προβληματισμού στους προβληματισμένους δημότες, για το τι Δήμο θέλουμε?
Στην πρώτη συνάντηση – παρουσίαση από τον φορέα μελέτης δημιουργήθηκαν ερωτηματικά για την ποιοτική προσπάθεια, για ένα τόσο μεγάλο θέμα για της τοπικές κοινωνίες πόσο μάλλον για το ν Δήμο μας που μας αφορά άμεσα, προσπάθεια, παρότι στη σύνθεσή της έχει αξιόλογα επιστημονικά μέλη, διακρίνεται ένας γραφειοκρατικός τρόπος αντιμετώπισης των τόσο σημαντικών θεμάτων με επιδίωξη την αποπεράτωση του έργου προκειμένου να παρουσιάσουμε τελικά γεγονότα και να πάρουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ. (Βλέπε κτηματολόγιο), με αποτέλεσμα να χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον του Δήμου μας.
Και μόνο ότι τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνει η τοπική κοινωνία αλλά το κεντρικό κράτος κάτι δείχνει. Αποφασίζουμε για σας χωρίς εσάς. Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε και πρέπει να το αλλάξουμε. Έχουμε καθήκον για εμάς και για τα παιδιά μας!