Σύσκεψη για την προώθηση και την οργάνωση της διαβούλευσης, για τη συγκρότηση «Κοινωνικής Σύμπραξης» σχεδιασμού και υλοποίησης των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Δημαρχείο Σαρωνικού, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Σαρωνικού, την οποία στηρίζει η Περιφέρεια Αττικής.
Η συγκεκριμένη σύμπραξη εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους Δήμους και Κοινωνικούς Φορείς της περιοχής και έχει συνολικό προϋπολογισμό 330.555.921€.
Στη σύσκεψη πρώτος τον λόγο έλαβε ως οικοδεσπότης και προεδρεύων ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την έγκριση που έλαβε τον Δεκέμβριο του 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» με χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ) και αναφέρθηκε στους σημαντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους που καθιστούν την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων αναγκαία και επιβεβλημένη.
Από την Περιφέρεια Αττικής στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνα Θανοπούλου, οι οποίοι διατύπωσαν τις θέσεις της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής γενικότερα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των φαινομένων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων και επισήμανε ότι προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής αποτελούν θέματα κοινωνικής πολιτικής και ότι ήδη έχουν γίνει ενέργειες και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.
Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Κατερίνα Θανοπούλου, τόνισε ότι η συγκρότηση «Κοινωνικής Σύμπραξης» για τη διενέργεια δράσεων μείωσης της φτώχειας είναι στις μέρες μας πιο αναγκαία από ποτέ και θα βοηθήσει ουσιαστικά στο να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Επιπλέον, η κα Θανοπούλου επισήμανε την ανάγκη να εστιάσουμε στο σημαντικό ζήτημα της εξασφάλισης των στοιχειωδών: Της σίτισης, της ένδυσης και της στέγασης για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται. Τέλος, ανέφερε, ότι κρίνεται απαραίτητο εκτός του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου κατά της Φτώχειας, να καταρτιστεί και αντίστοιχο σχέδιο σε Περιφερειακό επίπεδο.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, στις οποίες τέθηκαν ερωτήματα προς διευκρίνιση και διατυπώθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για την καλύτερη οργάνωση της όλης προσπάθειας.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, επίσης, οι Δήμαρχοι Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, Ραφήνας Βασίλης Πιστικίδης, Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης και Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, αντιδήμαρχοι από τους Δήμους Διονύσου, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κορωπίου, Ωρωπού και Σαρωνικού, ως εκπρόσωποι Δήμων, ειδικοί σύμβουλοι Δημάρχων, γενικοί γραμματείς και Πρόεδροι Νομικών Προσώπων, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας