Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για τη βιωσιμότητα των Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας από ίδιους πόρους της

Σε επιστολή της προς όλους τους πιστοποιημένους Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας, που επιχορηγούνται μέσω της Περιφέρειας από τις πιστώσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και προς την Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ζήτημα των απαραίτητων, για τη βιωσιμότητά τους, επιχορηγήσεων προς τους φορείς.

Στην επιστολή της η Περιφερειάρχης τονίζει ότι η Περιφέρεια Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη της τις δύσκολες συνθήκες της ανθρωπιστικής κρίσης και θέτοντας κριτήρια και διαδικασίες πλήρους διαφάνειας στον τρόπο επιχορηγήσεων τους, έχει προσκαλέσει τους πιστοποιημένους Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας που παρέχουν υπηρεσίες παιδικής προστασίας να υποβάλουν αίτημα επιχορήγησης για το έτος 2016.

Να σημειωθεί ότι η κατανομή της προβλεπόμενης επιχορήγησης (που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό) στους φορείς καθορίζεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και όχι από τις Περιφέρειες, οι οποίες έχουν αμιγώς διαμεταβιβαστικό ρόλο.

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης στην επιστολή της υπογραμμίζει ότι,

η Περιφέρεια Αττικής, λειτουργώντας με γνώμονα την προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, έχει ενεργοποιήσει στο μέγιστο δυνατό τα θεσμικά εργαλεία που παρέχει ο νόμος και συχνά, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές της. Τόνισε δε χαρακτηριστικά, ότι «καθίσταται αναγκαίο να της δοθεί η νομοθετική δυνατότητα προκειμένου να συνδράμει ακόμα περισσότερο τους Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που επιτελούν».

Τέλος, στην επιστολή της Περιφερειάρχη αναφέρεται ότι η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε, για πρώτη φορά, πρωτοβουλία επιχορήγησης των Φορέων Παιδικής Προστασίας με το ποσό των 2.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους, με στόχο την έμπρακτη στήριξη των Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας που αναζητούν επειγόντως λύσεις για τη βιωσιμότητά τους.

Παράλληλα, με σχετική παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πρότεινε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου, λόγω των συνεχιζόμενων μειώσεων των πιστώσεων από το Υπουργείο, να δοθεί η δυνατότητα στις Περιφέρειες, που έχουν την οικονομική ικανότητα, να επιχορηγήσουν εκτάκτως με ίδιους πόρους, εντός του 2016, τους πιστοποιημένους Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας που επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο το 2015.