Συναντήσεις αντιπροσωπείας των Ελληνικών Περιφερειών με υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε στις Βρυξέλλες

Με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη η αντιπροσωπεία των Ελληνικών Περιφερειών πραγματοποίησε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και η Αντιπρόεδρος κα Dubravka Šuica, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.   

Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών, την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ως πυλώνα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τις δυνατότητες αύξησης της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που προκρίνει η Ευρωπαική Επιτροπή, με στόχο να εγκριθεί από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική που στηρίζει τη μετάβαση της ΕΕ σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

Ο κ. Πατούλης κατά τις συναντήσεις εστίασε ιδιαίτερα στα θέματα που σχετίζονται με το Περιβάλλον υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι ουραγός σε αυτόν τον τομέα και κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Επικαλούμενος το νέο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, επισήμανε πως προτεραιότητά του είναι να μετατραπεί η Αττική σε μία «Πράσινη» Περιφέρεια που θα αξιοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, προσφέροντας έναν ποιοτικότερο και υγιή τρόπο ζωής στους πολίτες της.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Dubravka Šuica με τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πατούλης και στην ανάγκη αύξησης της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη δρομολόγηση υποδομών και έργων με αναπτυξιακό πρόσημο.

«Η Αττική κατείχε την 5η θέση σε απορροφητικότητα και μέσα σε λίγους μόλις μήνες με συντονισμένη δουλειά καταφέραμε να την ανεβάσουμε στην τέταρτη θέση. Φιλοδοξώ όμως να την φέρω στην πρώτη θέση με στόχο να μπει επιτέλους η Αττική μας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σχολιάζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές των Περιφερειών υπογράμμισε τη σημασία της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, μέσα από μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο.