Σωτ. Τσιόδρας: 35 νέα κρούσματα, 530 συνολικά, 18 οι διασωληνωμένοι και…έπεται συνέχεια

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 530.

Οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 13, όλοι άνδρες, εκτός από μία γυναίκα 93 ετών. Οι 12 εξ αυτών είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ σημειώνεται πως ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών στη χώρα μας είναι τα 76 έτη.

Ενενήντα οκτώ κρούσματα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ μέχρι ώρας έχουν ληφθεί περισσότερα από 8.000 δείγματα.

“Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τη νόσο. Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

“Έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο εχθρό που δεν σέβεται σύνορα, ηλικίες και κυρίως δεν σέβεται αυτούς που δεν τον υπολογίζουν”, σημείωσε.

“Το θαύμα της ιατρικής του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης των ηλικιωμένων πολλοί από τους όποιους είναι μανάδες και πατεράδες μας, γιαγιάδες και παππούδες. Τιμούμε όλους σεβόμαστε όλους αλλά κατεξοχήν αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε ή να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς”, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας, ενώ όσον αφορά στον ρόλο του καπνίσματος στη νόσο, είπε:

“Η επιλογή των καπνιστών είναι καθαρά δική τους. Ακόμα και υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, έχουν αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται”.

“Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων, προετοιμαζόμαστε, θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε. Αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας. Είναι άδικο για όλους αυτούς που τηρούν τα μέτρα προστασίας και μένουν σπίτι, κάποιοι άλλοι απερίσκεπτα να χαλούν την εικόνα και να γίνονται φορείς μετάδοσης του ιού στην τοπική τους κοινωνία”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

“Παρακαλώ σταματήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς. Σεβαστείτε τους νεκρούς. Θυμηθείτε τα λόγια ενός μεγάλου Έλληνα: Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος, κάθε γλώσσα να μιλά την καλοσύνη της ημέρας. Ας γίνει αυτός ο αγώνας όλων μας”, σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.

“Δεν είναι μια εύκολη ιστορία. Η απειλή υπάρχει είναι εδώ. Και θα υπάρχει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όλοι είμαστε ευάλωτοι. Να καταλάβουμε τη σοβαρότητα της νόσου. Αρχίσουμε και βλέπουμε στο σύστημα υγείας μια πίεση. Φυσικά και μια δραματική στάση δεν βοηθά, αλλά πρέπει να τονίσουμε τη δραματικότητα των καταστάσεων που ζουν γειτονικές χώρες” σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οι δηλώσεις Χαρδαλιά

“Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Πριν από 24 ημέρες η Ιταλία είχε περίπου τα αριθμητικά δεδομένα που έχουμε σήμερα” ανέφερε από τη μεριά του ο κ. Χαρδαλιάς και έκανε έκκληση να μην χαθούν άνθρωποι λόγω της δικής μας απερισκεψίας.

Ένα πλαίσιο για την προστασία της κοινωνίας είναι υπόθεση όλων μας, σημείωσε και τόνισε πως οι στιγμές είναι κρίσιμες. “Το τέλος του πολέμου πολύ πιο κοντά αν κάνουμε τις σωστές επιλογές. Όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε” ανέφερε.

Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι, δήλωσε σε άλλο σημείο, και αναφερόμενος σε εκείνους που έκαναν ουρές στα διόδια εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός: “Στεναχωριέμαι για την ανθρώπινη ανοησία, γιατί πρόκειται για ανοησία. Όσα κάνουμε τα κάνουμε για να προφυλάξουμε το εθνικό σύστημα υγείας. στοίχημα συνέπειας και ευθύνης”.