ΟΧΙ στην αξιολόγηση των δομών της Περιφέρειας Αττικής από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Την απόρριψη της σύστασης του υπουργείου Εσωτερικών προς την Περιφέρεια Αττικής για αξιολόγηση των δομών της αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του, εγκρίνοντας έτσι τη σχετική εισήγηση της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρ. Δούρου.

Ακολουθούν συνοπτικά αποσπάσματα των ομιλιών των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην ομιλία της, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η διαδικασία αξιολόγησης των δομών της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί εσωτερική διοικητική διαδικασία κάθε Περιφέρειας δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετη προς το αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών περί «επαναξιολόγησης των δομών της Περιφέρειας», γιατί αυτό:

  1. βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, την οποία εγγυάται το Σύνταγμα,
  2. επιχειρεί να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Περιφέρεια Αττικής, η οποία σήμερα υπολειτουργεί, καθώς με λιγότερους πόρους και προσωπικό, δεν είναι σε θέση να προσφέρει τις επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες που αναμένουν από αυτήν οι πολίτες,
  3. υποκρύπτει σχεδιασμούς που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων της, σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών της. (η πλήρης εισήγηση της Περιφερειάρχη επισυνάπτεται).

Σύμφωνος με την κ. Ρ. Δούρου και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), κ. Άλκης Ζαβερδινός ανέφερε πως ο πραγματικός στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών με την απαίτησή του για άμεση αξιολόγηση των δομών των Περιφερειών, δεν είναι άλλος από τη συρρίκνωση του προσωπικού. «Δεν μπορεί να φταίνε οι Δομές και τα οργανογράμματα για όλα τα δεινά του Δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαβερδινός και συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση ξεχνά πως όλα τα προβλήματα οφείλονται πρωτίστως στη μνημονιακή της πολιτική που μέσω απολύσεων και διαθεσιμοτήτων, χωρίς παράλληλα τη δυνατότητα προσλήψεων, άφησε τις δημόσιες υπηρεσίες υποστελεχωμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ επεσήμανε πως η αξιολόγηση των δομών των Περιφερειών, βάσει νόμου αφορά αποκλειστικά στις ίδιες τις Περιφέρειες και κάλεσε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να υπερψηφίσουν την πρόταση της Περιφερειάρχη Αττικής και να μη γίνουν συνένοχοι στην ανομία που προωθεί επιτακτικά το Υπουργείο Εσωτερικών».

Γιάννης Σγουρός: «Το μέτρο της αξιολόγησης είναι ένα αυτονόητο και απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική», κ. Γιάννης Σγουρός απευθυνόμενος στη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής την κάλεσε «να πάψει να μπερδεύει την κομματική ταυτότητα με την αυτοδιοικητική ιδιότητα». Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Σγουρού στάθηκε η στείρα αρνητική θέση που τήρησε η διοίκηση της Περιφέρειας στο θέμα της αξιολόγησης των δομών των Περιφερειών.

Ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι το μέτρο της αξιολόγησης είναι ένα αυτονόητο και απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα εξέφρασε δε τη διαφωνία του όταν επισείεται ως μέσο τιμωρίας και όχι ως εργαλείο βελτίωσης. Τόνισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να είναι συνεχής και να αποσκοπεί στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και στην αποτελεσματικότερη άσκηση πολιτικής για το κοινό καλό.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σγουρός κάλεσε τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας να αφήσει τις ανούσιες αντιπαραθέσεις και τις αντιπολιτευτικές κορώνες και να εισαγάγει το συντομότερο δυνατό προς ψήφιση το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπως είχε παρουσιαστεί από τον ίδιο τον Φεβρουάριο του 2014, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της Περιφέρειας.

Τέλος, ο κ. Σγουρός σημείωσε: «Ο νέος Οργανισμός βασίζεται σε τεκμηριωμένη και κοστολογημένη μελέτη οργάνωσης των υπηρεσιών. Ήταν αποτέλεσμα μίας μακράς διαδικασίας διαλόγου, μελέτης, προεργασίας και προβληματισμού με υπηρεσιακούς παράγοντες, την πολιτική ηγεσία του φορέα και όλες τις παρατάξεις, αλλά και το Σύλλογο των Εργαζομένων».

Βασίλειος Κορομάντζος: «Όχι στην κομματικοποίηση του θέματος»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος του Συνδυασμού «180˚ – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» κ. Βασίλειος Κορομάντζος, απευθυνόμενος στην Περιφερειακή αρχή, είπε:

«Εάν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απολύσεων, όπως ισχυρίστηκε η Περιφερειάρχης, τότε είμαστε μαζί της. Δεν επιθυμούμε απολύσεις προσωπικού, σμίκρυνση των δομών της Περιφέρειας με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής σωστών υπηρεσιών στους πολίτες.

Οι διαδοχικές αξιολογήσεις σε τακτά διαστήματα με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα πρέπει να διενεργούνται από τους ίδιους τους ΟΤΑ.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αρνητική εντύπωση είναι η κομματικοποίηση του θέματος από την Περιφερειάρχη, η οποία δεν κινήθηκε σε αυτοδιοικητικό πλαίσιο. Αντί να επικεντρωθεί σε σημεία που υπάρχει κοινός τόπος, επέλεξε διχαστικές κατασκευές με μικροκομματική στόχευση».

«Ελληνική Αυγή για την Αττική»: Αναζητούνται μικροκομματικά οφέλη

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Εκπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής για την Αττική» κ. Περικλής Μουλιανάκης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Ελληνική Αυγή θα ψηφίσει «παρών» και θα το κάνει αυτό, διότι δεν θα προσυπογράψει την προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το όλο θέμα από την Περιφερειακή Αρχή, κατηγορώντας την ότι φέρνει ένα τόσο σοβαρό θέμα σε μια ουσιαστικά παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για μικροκομματικά οφέλη.

Τόνισε ακόμη ότι πάγια θέση της Ελληνικής Αυγή είναι η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η ουσιαστική αυτοτέλειά της, με ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Για την Ελληνική Αυγή η όποια ‘αξιολόγηση’ που θεωρητικά θα οδηγήσει σε μία αναδιάρθρωση, θα έπρεπε να αποτελεί ένα ώριμο θεσμικό αίτημα, το οποίο ταυτόχρονα θα συνιστά προϋπόθεση για δραστικές αλλαγές στη λειτουργία των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας, τόνισε: «Για τους Έλληνες Εθνικιστές, η όποια αξιολόγηση προτείνει το Υπουργείο, για εμάς θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο αναδιάταξης ενός Εθνικού κράτους, είτε διασφαλίζοντας το θεσμικό μας οπλοστάσιο, είτε ενισχύοντας τη διοικητική ικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς δεν προσυπογράφουμε καμία αποσπασματική και αποκομμένη αξιολόγηση από το ριζικό μετασχηματισμό που επιβάλλεται στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα».

«Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής»: «Είμαστε αρνητικοί απέναντι σε αυτή την απαίτηση του υπουργείου Εσωτερικών»

Εκπροσωπώντας την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» η Περιφερειακή Σύμβουλος, κ. Αλεξάνδρα Μπαλού, σημείωσε: «Η απάντηση στην απαίτηση που έρχεται μέσα από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να είναι αρνητική. Το απορρίπτουμε. Είναι σταθερή η θέση μας, όχι μόνο τώρα αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα στις απαιτήσεις της κυβέρνησης που έρχονται με το μανδύα, πότε της αξιολόγησης, πότε της αναδιοργάνωσης.

Άλλωστε, θέλουμε να επισημάνουμε ότι αυτή η στάση μας δεν είναι μόνο στα λόγια. Το τελευταίο διάστημα και μετά τις τελευταίες εκλογές στους δήμους που η “Λαϊκή Συσπείρωση” έχει την πλειοψηφία, έχει ήδη δοθεί αρνητική απάντηση σε αυτές τις απαιτήσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ και μάλιστα το τελευταίο διάστημα θα γνωρίζετε ότι και ο Κ. Πελετίδης σέρνεται με παρέμβαση των εισαγγελέων στα δικαστήρια ακριβώς γιατί δεν πειθαρχεί σε αυτές τις απαιτήσεις.

Έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να εκφραστεί και η αλληλεγγύη του Περιφερειακού Συμβουλίου σε αυτήν την προσπάθεια τρομοκράτησης και αυταρχισμού της κυβέρνησης προς τον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας.

Γιάννης Μοίρας: «πολιτική επιλογή να συνταχθούμε με την άποψη και την πρόταση της Περιφερειάρχου και της πλειοψηφίας»

Από την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης», κ. Γιάννης Μοίρας σημείωσε: «Καταρχήν, τίθεται ένα ζήτημα μείζονος δυσπιστίας αναφορικά με τον αποστολέα αυτής της πρότασης.

Μιλάμε για έναν υπουργό, ο οποίος είναι σε εντεταλμένη αποστολή να συρρικνώσει το Δημόσιο Τομέα, κατ’ επιταγή ντόπιων και ξένων εντολέων και για μία κυβέρνηση, η οποία αν εναντιωθεί κανείς μαζί της, απειλεί με επέμβαση των εισαγγελέων και της Αστυνομίας», ενώ συνέχισε την τοποθέτησή του: «Επί της ουσίας, ποιός προτείνει, τί εδώ; Προτείνει στην Αιρετή Περιφέρεια αξιολόγηση των δομών της, μια κεντρική διοίκηση που έχει κάνει κουρελόχαρτο τον ‘Καλλικράτη’ και δεν σέβεται την αυτοτέλεια των αυτοδιοικητικών δομών και λειτουργιών; Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι πάνω από τον εκλεγμένο, τον αιρετό, τον λαϊκά ψηφισμένο Περιφερειάρχη, εξακολουθεί και υπάρχει το καπέλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Μιλάω φυσικά για τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών, για τους οποίους γνωρίζουν όλοι ότι έχουν πρότερη σχέση με τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, ότι είναι κομματικά ρουσφέτια, παιδιά του κομματικού σωλήνα οι περισσότεροι, πέρα και πάνω από κάθε είδους αξιοκρατική επιλογή».

Θάνος Τζήμερος: «η Περιφερειάρχης να επιδιώκει τεχνικές και ρεαλιστικές λύσεις και εξηγήσεις σε κάθε θέμα»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργούμε Μαζί», κ. Θάνος Τζήμερος, παίρνοντας το λόγο επεσήμανε πως η κ. Δούρου έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση όσον αφορά στο προσωπικό της περιφέρειας Αττικής, αφού σε προηγούμενη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε αναφέρει πως στους ήδη 2.221 εργαζόμενους της Περιφέρειας θα πρέπει να προστεθούν άμεσα άλλοι 139 και αναρωτήθηκε με ποια μεθοδολογία κατέληξε η Περιφερειάρχης σε αυτό το συμπέρασμα.

«Αυτή τη μεθοδολογία και γενικότερα τη μεθοδολογία βάσει της οποίας λειτουργούν οι δομές της Περιφέρειας Αττικής θα πρέπει να τη γνωρίζουμε όλοι προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τον αριθμό των υπαλλήλων που χρειάζεται ή δε χρειάζεται η Περιφέρεια, σε ποιους συγκεκριμένα τομείς χρειάζεται ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και κατ’ επέκταση βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τζήμερος είπε πως η δουλειά όλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια καλύτερη Δημόσια Διοίκηση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τζήμερος συνέστησε στην Περιφερειάρχη να επιδιώκει τεχνικές και ρεαλιστικές λύσεις και εξηγήσεις σε κάθε θέμα και να αποφεύγει σε κάθε περίπτωση να αποφασίζει πρωτίστως «πολιτικά».

Αντώνης Γάκης: «Δεν λέμε όχι σε κάθε αξιολόγηση. Λέμε όχι στη διάλυση του Β βαθμού Αυτοδιοίκησης»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία», κ. Αντώνης Γάκης, ο οποίος τόνισε: «Δεν λέμε όχι σε κάθε αξιολόγηση.

Λέμε όχι στη διάλυση του Β βαθμού Αυτοδιοίκησης. Κανείς εργαζόμενος δεν έχει να φοβηθεί μια αξιολόγηση που έχει πυξίδα την ποιοτικότερη λειτουργία του δημοσίου βίου. Η συγκυβέρνηση βιάζεται γιατί δεν προλαβαίνει.

Οι πολιτικές εξελίξεις την κάνουν να λειτουργεί αποσπασματικά και ξεδιάντροπα χωρίς αιδώ και στρατηγική. Αισχρά, βιαστικά και ωμά παρεμβαίνουν στην Διαχείριση των Απορριμμάτων με πολιορκητικό κύριο το ΥΠΕΚΑ και προσπαθούν για ακόμα μια φορά αντισυνταγματικά, με την δήθεν αξιολόγηση των δομών να ξεχειλώσουν περαιτέρω το πουλόβερ της Δημόσιας λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Για εσάς κύριοι της συγκυβέρνησης πρέπει να ευημερούν οι αριθμοί για εμάς προτεραιότητα είναι ο Άνθρωπος.

Εσείς θέλετε ένα νέο δημόσιο «made in Troika». Εμείς θέλουμε ένα δημόσιο με αναβαθμισμένο το ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού της που θα εξυπηρετεί τον πολίτη με σύγχρονες δομές και διαύγεια. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αντισυνταγματική εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών για δήθεν αξιολόγηση των Δομών της περιφέρειας που έχει ως μοναδικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση όσο μεγαλύτερου μέρους της δημόσιας υπηρεσίας και της απόλυσης και άλλων εργαζομένων μέχρι να ικανοποιηθούν οι δανειστές».

Δέσποινα Κουτσούμπα: «Πρέπει να γυρίσουμε πίσω την επιστολή Ντινόπουλου ως απαράδεκτη»

Παίρνοντας το λόγο, η εκπρόσωπος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Κυβέρνηση- ΕΕ-ΔΝΤ», κ. Δέσποινα Κουτσούμπα επισήμανε ότι η αξιολόγηση δομών και Οργανισμών, που έχει ήδη ολοκληρωθεί στο υπόλοιπο Δημόσιο, οδήγησε στην κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία που άρχισαν να ισχύουν από τις 28 Οκτωβρίου. Οι αλλαγές που παρουσιάσθηκαν ως μεταρρυθμίσεις, είπε, στόχευαν στην εξαφάνιση όλων των κενών οργανικών θέσεων. Οι θέσεις που έμειναν στα υπουργεία είναι μόνο των υπηρετούντων υπαλλήλων και έχουν εξαφανισθεί όλα τα κενά και οι ανάγκες σε προσωπικό.

Η μείωση των δομών κατά 40% ήταν φωτογραφική, υποστήριξε. Δεν σχετιζόταν με τις πραγματικές ανάγκες που υπηρετεί το Δημόσιο, αλλά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να φτιάξει κομματικό κράτος. Ως ενδεικτικό παράδειγμα των όσων υποστήριξε, αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΚΑ Παναγιώτη Μέρκου.

Όπως είπε, «είναι ένα παράδειγμα που θα έπρεπε να μας είχε απασχολήσει κι εμάς ως Περιφέρεια. Ο κ. Μέρκος είχε ανοίξει το θέμα της μη τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού επιβάλλοντας πρόστιμα. Με τη μείωση των δομών, όχι μόνο καταργήθηκε η θέση του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΚΑ, όχι μόνο μεταφέρθηκε ο κ. Μέρκος σε άλλο υπουργείο, αλλά επιπλέον η αρμοδιότητα δόθηκε σε άλλη Διεύθυνση της οποίας προΐσταται υπάλληλος της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης».

Μαρία Γιαννακάκη: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε αναδιαμόρφωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Καλλικράτη προς όφελος του πολίτη»

Στην τοποθέτησή της, η Περιφερειακή Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση», κ. Μαρία Γιαννακάκη, η οποία δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης Δομών και Υπηρεσιών. Όμως, όλο το πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι σε λάθος κατεύθυνση. Δεν έχει εντάξει την οριζόντια μεταρρύθμιση στην οποία εμείς πιστεύουμε. Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση προβλέπει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων χωρίς μεταφορά αντίστοιχου δυναμικού. Διαπνέεται από πνεύμα μείωσης δομών, στοχεύοντας έμμεσα σε μείωση προσωπικού. Και όπως έλεγε ο καθ. Μανιτάκης, όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «ουδείς μπορεί να αξιολογηθεί με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι του».

Σημειώνεται δε, πως με το πέρας της συζήτησης του θέματος, η εισήγηση της Περιφερειάρχη Αττικής υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ακολουθούν τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου:

Δεν εκλέχθηκε Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη

• Στη συνέχεια διεξήχθη ψηφοφορία για την επιλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, από την οποία ωστόσο δεν προέκυψε αποτέλεσμα.

Ανταποδοτικά τέλη λαϊκών αγορών στους Δήμους Αττικής

Ακολούθησε η έγκριση καθορισμού ανταποδοτικών τελών λαϊκών αγορών στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2013, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και προστασία από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης

Το επόμενο θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας του Βορείου Τομέα, κ. Γιώργος Καραμέρος, το οποίο αφορά στην έγκριση σκοπιμότητας ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής για την πρόληψη και προστασία από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, συνολικής δαπάνης μέχρι 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Καραμέρος, ανέφερε πως «μετά από συνάντηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίσαμε επικουρικά να συστήσουμε μηχανισμό υποστήριξης των πολιτών απέναντι στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης, που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης με τον απαράδεκτα υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Το πρόβλημα του υψηλού επιπέδου αιωρούμενων σωματιδίων (αιθαλομίχλη), τόνισε ο κ. Καραμέρος, που παρατηρήθηκε κατά τους χειμερινούς μήνες των προηγούμενων χρόνων, «θα βρει την Περιφέρεια της Αττικής στο πλάι των πολιτών.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Τμήμα Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος Βιώσιμης Ανάπτυξης και την οργάνωση Ecocity θα λειτουργήσουμε στις αρχές Δεκεμβρίου τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και ενημέρωσης των πολιτών για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης».

Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών, μεταξύ άλλων, θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα αναγγελίας οδηγιών στις Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων που βρίσκονται τοποθετημένες σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής.

Ο κ. Καραμέρος σημείωσε μάλιστα ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα συγχρηματοδότησης του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ότι με την υλοποίησή του, η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει στην αποκόμιση ουσιαστικών ωφελειών που θα αποτελέσουν υπόβαθρο για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαρκούς ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και καθοδήγησης των πολιτών προς όφελος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Αρνητική γνωμοδότηση για δύο ΣΜΠΕ για αποθήκευση αποβλήτων στην Παιανία και στο Μαρκόπουλο

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η αρνητική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της δραστηριότητας προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης και επεξεργασίας Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατεδαφίσεων και Κατασκευών (ΑΕΚΚ) και προσωρινής αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων της επιχείρησης της ΚΟΥΚΟΥΝΑ ΚΕΡΑΣΙΑΣ, στη θέση «Βίλιζα» Κτηματικής Περιφέρειας Δήμου Παιανίας Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.
Λευκό ψήφισε ο κ. Θ. Τζήμερος εκπροσωπώντας την παράταξη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ».

Ομόφωνα ψηφίστηκε η αρνητική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δραστηριότητα υποδοχής, διαλογής, ανακύκλωσης (επεξεργασίας-αξιοποίησης) και προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων εκσκαφών, κατεδαφίσεων και κατασκευών (ΑΕΚΚ) και επιχωμάτωσης- ανάπλασης εκτάσεων ανενεργού λατομικού χώρου με τη χρήση αδρανών καταλοίπων από την επεξεργασία των ΑΕΚΚ, της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Α.Ε. στη θέση «Χώνι Ντάγλα» του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.