Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής: “Οι ευθύνες του Περιφερειάρχη Αττικής δεν μπορούν να κρυφτούν”

(Δελτίο Τύπου) Δικαιολογημένη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, καθώς στη συγκεκριμένη δομή περιθάλπονται και εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι. Μέχρι σήμερα η διασπορά αυτή έχει στοιχίσει τρεις ανθρώπινες ζωές.

Ξεχωριστή σημαντική ευθύνη για αυτή την εξέλιξη έχει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής όσο και αν προσπαθεί με παρεμβάσεις σε κανάλια και δελτία τύπου να την αποποιηθεί.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 78 του Οργανισμού της (υπ’ αριθμ. 121/2018 Απόφαση) αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι η ευθύνη για χορήγηση/ανάκληση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Κλινικών, των Μονάδων Αιμοκάθαρσης, των Ιδιωτικών Πολυϊατρείων – Πολυοδοντιατρείων, Διαγνωστικών Εργαστηρίων και άλλων δομών Υγείας αποτελούν αρμοδιότητες που ασκούνται από την Περιφέρεια.

Η Περιφερειακή Αρχή επικαλείται συνεχώς ότι είναι στην «πρώτη γραμμή» της μάχης και ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα.

Η κατάσταση λοιπόν αυτή τη στιγμή στην «πρώτη γραμμή» έχει ως εξής :

– Στην γεωγραφική περιοχή που έχει διοικητική ευθύνη η Περιφέρεια λειτουργούν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες ιδιωτικές δομές υγείας και φροντίδας όπου εργάζονται χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.
– Στις δομές αυτές περιθάλπονται και εκτίθενται σε αντίστοιχους κινδύνους χιλιάδες ασθενείς.
– Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων υφιστάμενες δομές που έχουν άδεια λειτουργίας δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Την κατάσταση την γνωρίζουν πολύ καλά και ο Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες (Υγείας κ. Βαθιώτης και Κεντρικού Τομέα κ. Δημόπουλος).

Εξάλλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας δήλωσε πως επισκέπτεται πολύ συχνά αυτές τις δομές καθώς είναι τέτοια η επαγγελματική του ιδιότητα που του επιτρέπει να έχει επιχειρηματικές σχέσεις μαζί τους.

Τι περίμεναν λοιπόν και δεν προχώρησαν με την έναρξη της έξαρσης της πανδημίας στους απαιτούμενους ελέγχους που πρέπει κατά ομολογία του τελευταίου να γίνονται υπό κανονικές συνθήκες σε ετήσια βάση; Πόσο μάλλον τώρα που η κατάσταση επιβάλλει πιο εντατικούς και λεπτομερείς ελέγχους.

Άλλωστε ήταν κάτι που και το Σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών έγκαιρα είχε ζητήσει, να γίνουν δηλαδή έλεγχοι, χωρίς τελικά καμία ουσιαστική ενέργεια από πλευράς Περιφέρειας αλλά και από πλευράς Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ για τα οποία επικαλείται ότι έχουν πλέον την ευθύνη.

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι την ίδια μέρα που εκδηλώθηκε το πρόβλημα, σε δελτίο τύπου το γραφείο του Περιφερειάρχη απαντώντας στην προκάτοχη και συνυπεύθυνη για αυτή την κατάσταση παράταξη της κ. Δούρου, ανέφερε:

«Η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μας παρέχει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε έκτακτες προσλήψεις διάρκειας 4 μηνών για την αντιμετώπιση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, των συνεπειών της εξάπλωσης του κορονοϊού (αναγκαιότητα αυξημένων ελέγχων, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.).»

Αφού ότι έχει σχέση με τον κορονοϊό το παραπέμπουν στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ γιατί θα προσλάβουν προσωπικό για διενέργεια ελέγχων; Και γιατί με το ίδιο σκεπτικό δεν παρέπεμψαν και όλες τις υπόλοιπες καθυστερημένες και περιορισμένες πρωτοβουλίες που πήραν;

Γίνεται συνεχώς να ρίχνουνε το σύνθημα “περισσότερες αρμοδιότητες στην Περιφέρεια” και όταν έρχεται η στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες, να τις αποποιούνται;

Και μία ρητορική ερώτηση για τον κ. Βαθιώτη, μπροστά στην επιδημία τι περίμενε για να σπάσει τη σιωπή του για την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες που τον αφορούν; Εφόσον ήταν διαπιστωμένη, τι μέτρα πήρε για να τις καλύψει;

Ή μήπως ως Περιφερειακή Αρχή ή ως ΕΝΠΕ έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του νομοθετικού πλαισίου που ενισχύει τη λογική του «αυτοελέγχου» από τους ίδιους τους κλινικάρχες, που υποβαθμίζει τους προληπτικούς ελέγχους και γραφειοκρατικοποιεί την λειτουργία των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών;

Όχι μόνο δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί τους ούτε και τώρα εν μέσω πανδημίας, όταν τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής και γενικότερα στις Περιφέρειες ζητούσαν να ενταχθούν οι υπηρεσίες τους (Δ/νσεις Υγείας, Υγειονομικού Ελέγχου, Κοινωνικής Μέριμνας κλπ) και οι έλεγχοι (υγειονομικοί κλπ) σε συγκεκριμένο κεντρικό σχεδιασμό και με πλαίσιο που θα οδηγεί στην μείωση της διασποράς του κορονοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας ιδιαίτερα σε όλους τους ευαίσθητους χώρους και επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έγκαιρα – στις 13 Μάρτη – και με απόλυτο τρόπο με έγγραφό τους, είχαν δηλώσει ότι «… προέχει η υγεία του Λαού και τίποτα άλλο και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί όλη η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής».

Αποδεικνύεται έτσι ότι η πραγματικότητα σε σχέση με την προτεραιότητα της υγείας των πολιτών είναι στον αντίποδα όσων προπαγανδίζει η διοίκηση της Περιφέρειας. Αντί να συνεχίσουν να παίρνουν βόλτα τα κανάλια για να ξεπλυθούν από τις ευθύνες τους, να οργανώσουν την επίσκεψη και τον έλεγχο όλων αυτών των χώρων που αυτή τη στιγμή είναι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι.

Διεκδικούμε :

 Να γίνει επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων και των διαγνωστικών κέντρων και να ενταχθούν κάτω από ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 Η διοίκηση της Περιφέρειας να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα για τον έλεγχο όλων ανεξαιρέτως των ιδιωτικών δομών Υγείας και των Μονάδων Φροντίδας Υγείας.

 Να αντιμετωπιστεί με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η υποστελέχωση των υπηρεσιών γιατί αυτό αποτελεί εμπόδιο για να προχωρήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

 Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας που θα έχουν κατάλληλη πιστοποίηση και δεν θα είναι αμφιβόλου ποιότητας όπως αυτά που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής.

 Να γίνουν μαζικά test σε όλους τους υγειονομικούς και στους ασθενείς που υποβάλλονται σε υψηλού κινδύνου ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις και να ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδούς με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.