Για κωλυσιεργία στο έργο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας καταγγέλλει την Αρχαιολογική Υπηρεσία ο Π. Φιλίππου

Tην Αρχαιολογική Υπηρεσία για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων υποδομής της Ανατολικής Αττικής, καταγγέλλει με επιστολή του στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου. 

 

Ενδεικτικά, ο κ. Π. Φιλίππου παραθέτει στην επιστολή του τα παραδείγματα δύο μεγάλων έργων που έχουν καθυστερήσει ή δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες, όπως είναι το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας και το Αλιευτικό Καταφύγιο Παλαιάς Φώκαιας.

 

Και τα δύο έργα –αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής-   αναμένεται να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη γενικότερη ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

Θέμα: Καθυστερήσεις έργων λόγω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

1. Τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα
2. Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη
3. Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη
4. Την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου

Κοιν:

1. Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου

2. Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,

με το παρόν και με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις καθυστερήσεις έργων λόγω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι το φαινόμενο είναι γενικότερο και αφορά και την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου παρατηρούνται επίσης μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, με υπαιτιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθυστερήσεις που επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη και τη χρηματοδότηση των έργων αλλά και στις τοπικές οικονομίες και την ανάπτυξη της περιοχής.

Προς επίρρωση αυτού, σας παραθέτω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα καθυστερήσεων:

Α. Αναφορικά με το έργο «Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου – Παιανίας» (ΚΕΛ), συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000€, σας γνωρίζουμε ότι έχει καθυστερήσει για περισσότερα από τρία χρόνια με απόλυτη ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί.

Και αυτό γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούςαδικαιολόγητα κατά την προσωπική μου άποψη – τις εργασίες / έρευνες με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος καταλογισμού του έργου, να συνεχίζεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την ισχύουσα αποχετευτική μέθοδο (βόθροι) και κυρίως να πληρώνει η χώρα πρόστιμα λόγω απουσίας αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή.

Β. Όσον αφορά στο έργο «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του Αλιευτικού Καταφυγίου Παλαιάς Φώκαιας», ενώ έχει δημοπρατηθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από το 2014 και έχει εγκριθεί ειδικό κονδύλι για τις υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ουδέποτε – παρά τις συνεχείς πιέσεις μας – ξεκίνησε τις έρευνες, ούτε μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε τις εργασίες υλοποίησης του έργου.

Λόγω αυτής της καθυστέρησης το έργο κινδυνεύει με απένταξη, ο δε ανάδοχος έχει τη δυνατότητα να εγείρει αιτιάσεις αποζημίωσης επειδή δεν του επιτράπηκε να προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών και την υλοποίηση του έργου.

Θα μπορούσα να σας παραθέσω πολλά ακόμα τέτοια παραδείγματα, θεωρώ όμως ότι οι δύο παραπάνω περιπτώσεις αρκούν για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος από την ανεξέλεγκτη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που προκαλεί αξιοσημείωτες καθυστερήσεις ή ακόμα και ματαιώσεις έργων.

Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιμο πιστεύω να υπάρξουν κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και κανόνες – πάντοτε εντός νομικού πλαισίου – και προς τη συγκεκριμένη Υπηρεσία ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις και να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Επισημαίνω δε ότι για τις καθυστερήσεις που προκύπτουν συνήθως προτάσσονται επιστημονικοί λόγοι, οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι υπερβολικοί και δεν δικαιολογούν τη μεγάλη χρονοτριβή που παρατηρείται.

Είμαι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Πέτρος Φιλίππου
Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής – Αρχαιολόγος