Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε την υποθαλάσσια σύνδεση της Αίγινας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Έργο 32.520.000 €

Ένα σημαντικό έργο υποδομής για το νησί της Αίγινας εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνεδρίασής του. Πρόκειται για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέει την Αίγινα με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ.

Το έργο με προϋπολογισμό 32.520.000 Ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο σημαντικό πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί εδώ και χρόνια. Το έργο θα έχει συνολικά 14 χιλιόμετρα μήκος, θα ποντιστεί σε 95 μέτρα βάθος και θα τροφοδοτεί την Αίγινα με 25.000-30.000 κυβικά μέτρα νερό, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες του νησιού.

Οι παρατάξεις «Αττική» και «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισαν υπέρ της κατασκευής του έργου, αλλά εκφράζοντας συγκεκριμένες ενστάσεις (αναλύονται πιο κάτω).

«Μετά από πολλά χρόνια ένα όνειρο, ένα καθολικό αίτημα όλων των Αιγινητών γίνεται πραγματικότητα», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κ. Π. Χατζηπέρος εισηγούμενος το θέμα και συνέχισε: «Η Αίγινα ταλαιπωρείται εδώ και πολλά χρόνια από τη λειψυδρία. Οι πολίτες του νησιού πληρώνουν κάθε χρόνο 4-5 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά νερού (και μάλιστα αμφιβόλου ποιότητας) με υδροφόρα πλοία που καλύπτουν το 65% των αναγκών. Η ιδέα του αγωγού έχει ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του ’90 και έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Εμείς παραλάβαμε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή το έργο ως μελέτη-κατασκευή». Ο κ. Χατζηπέρος επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι αυτό τον όρο δεν μπορούσε η νέα περιφερειακή αρχή να τον αλλάξει «γιατί θα χανόταν πολύτιμος χρόνος, καθώς επίσης και τα χρήματα που δόθηκαν για την προμελέτη». Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε: «Το έργο που θα καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, είναι μοναδικό έργο στον ελληνικό χώρο και τεχνικά δύσκολο. Είναι προτεραιότητά μας το έργο να προχωρήσει. Είναι ένα έργο ζωής για τους Αιγινήτες που το περιμένουν εδώ και δεκαετίες».

Ο Δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης, αφού ευχαρίστησε το σώμα για όλες τις προσπάθειες που έγιναν σχετικά με το έργο του αγωγού σημείωσε: «Είναι ένα έργο ζωής για το νησί μου, είναι ένα σημαντικό έργο για τον πιο προσιτό προορισμό στην Αττική. Το αγαθό που εσείς έχετε σε αφθονία, εμείς στην Αίγινα δίνουμε μάχες για να το έχουμε», ενώ αναφερόμενος στο τεράστιο οικονομικό κόστος που κάθε χρόνο επωμίζονται οι πολίτες του νησιού για τη μεταφορά του νερού επεσήμανε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου μας δεν έχουμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό και η κύρια αιτία είναι το τεράστιο κόστος για το νερό, που μας βγάζει εκτός στόχου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό». Τέλος, ευχαρίστησε τη νέα αλλά και την παλιά διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για όλες τις προσπάθειες σχετικά με την υλοποίηση του έργου και πρόσθεσε: «Προσωπικά δεν θα απαξιώσω κανέναν. Σήμερα έχετε πραγματικά όλοι μια τεράστια συμμετοχή σε αυτό το σημαντικό έργο υποδομής.

Από την παράταξη «Αττική» ο κ. Παύλος Καμάρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του σημειώνοντας ότι «η εισήγηση που μας έχετε διανείμει βασίζεται σε ένα υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού που δεν έχει υπογραφή». Συνεχίζοντας έθεσε σειρά ερωτημάτων για τους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης «με ποιά απόφαση έχει ενταχθεί το έργο; Πότε εγκρίθηκε η προηγούμενη προγραμματική σύμβαση, δηλαδή πότε γύρισε από το Ελεγκτικό Συνέδριο;», ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για τους λόγους που επιβάλλουν την ακύρωση της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης και τη σύναψη νέας, αλλά και τη χρηματοδότηση του έργου. Κλείνοντας επεσήμανε: «Υπάρχει μια εκ του πονηρού προσπάθεια να εμφανίσετε ως έργο της δικής σας Διοίκησης, ένα έργο που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική», Γιάννης Σγουρός σημείωσε: «Αυτό το έργο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το μισό χρόνο και παραπάνω τον αφιέρωσα ως Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με τον πρώην Δήμαρχο της Αίγινας (κ. Σακκιώτη), την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων του νησιού και το κίνημα της περιοχής που δεν ήθελε αφαλάτωση, προσπαθώντας να δρομολογήσουμε την οριστική λύση του προβλήματος. Ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα για τη μεταφορά του νερού με το γνωστό μονοπώλιο».
Στη συνέχεια ο κ. Σγουρός παρουσίασε το ιστορικό του έργου, ενώ αναφερόμενος στον προϋπολογισμό σημείωσε: «Εμείς ως Διοίκηση της Περιφέρειας εγγράψαμε 2 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό για να δαπανηθούν το 2014 και 32 εκατομμύρια ευρώ ως γενικότερη πίστωση. Η Προγραμματική Σύμβαση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο». Επίσης, ο κ. Σγουρός πρότεινε να προστεθεί μέσα στους όρους της σύμβασης η κάλυψη μέρους του προϋπολογισμού από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, ώστε να μην επιβαρυνθεί εξ ολοκλήρου ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής.

«Τον Ιούλιο του 2014 που τρέχαμε τις διαδικασίες για να ωριμάσει το έργο εσείς βιαστήκατε να μας κατηγορήσετε ότι το προχωράμε λίγο πριν φύγουμε από τη Διοίκηση της Περιφέρειας και σας θυμίζω ότι η παράταξή σας αποχώρησε τότε από τη Συνεδρίαση του Συμβουλίου», τόνισε ο κ. Σγουρός απευθυνόμενος στην Περιφερειάρχη.
Τέλος, κλείνοντας είπε: «Θέλω να ευχηθώ στο Δήμαρχο στο τέλος της πενταετίας μαζί με την Περιφερειάρχη Αττικής να εγκαινιάσουν το έργο αυτό και να το παραδώσουν στους κατοίκους του νησιού. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να γίνει αυτό το έργο. Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από έργα για τους πολίτες και όχι παραμύθια. Οι σκοπιμότητες δημιουργούν τα προβλήματα και όχι η εποικοδομητική αντιπαράθεση».

Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» κατήγγειλαν ότι το τόσο απαραίτητο έργο γίνεται με τη διαδικασία μελέτης – κατασκευής και όχι με δημόσιο διαγωνισμό που έχει τη δυνατότητα εξασφάλισης καλύτερης ποιότητας κατασκευής και τιμής. Επίσης, το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου ο Δήμος της Αίγινας έχει δυνατότητα να παραχωρήσει την εκμετάλλευση του έργου σε τρίτο, αλλά διατηρεί την υποχρέωση της συντήρησής του.

Με ηλεκτρονική εφαρμογή πλέον η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Της συζήτησης για τον αγωγό της Αίγινας προηγήθηκε παρουσίαση από τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Αθανασιάδη, σχετικά με την ηλεκτρονική εφαρμογή που κατασκευάζεται από το προσωπικό της Διεύθυνσης Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Αττικής και αφορά στην εισαγωγή ηλεκτρονικών διαδικασιών (με τη χρήση tablet) στις Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι λειτουργίες της εφαρμογής και δη η διαδικασία με την οποία τα μέλη του Συμβουλίου θα μπορούν να δηλώνουν την παρουσία τους, να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου τους, αλλά και να εγγράφονται στον κατάλογο ομιλητών ηλεκτρονικά.

«Η εφαρμογή αυτή είναι το αποτέλεσμα σκληρής, εσωτερικής δουλειάς υπαλλήλων της Περιφέρειας γι’ αυτό και είναι χαμηλού κόστους, αλλά σημαντικής προστιθέμενης αξίας για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου», σημείωσε ο κ. Αθανασιάδης, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση του προγράμματος και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, οπότε και θα ξεκινήσει η πιλοτική του εφαρμογή. Παράλληλα, αναλύθηκαν οι επόμενες δράσεις και το σχετικό χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για τη θέση της εφαρμογής σε πλήρη παραγωγική λειτουργία.

Συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο 6ο Agro Quality Festival – 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Τέλος, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, με σχετικό εκθεσιακό περίπτερο, στο 6ο Agro Quality Festival – 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 8 μέχρι τις 10 Μαΐου 2015, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής θα προβληθούν, πέρα από τις δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη και τόνωση του πρωτογενούς τομέα στην Αττική, και πιστοποιημένα παραδοσιακά προϊόντα της Αττικής γης (π.χ. μέλι, γαλακτοκομικά προϊόντα, φιστίκι Αιγίνης, σύκα Βραυρώνας, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνίας κλπ) και οι παραγωγοί τους.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προβάλλει τα ποιοτικά προϊόντα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από σειρά δράσεων με σκοπό:

  • την ενημέρωση των καταναλωτών για τα πιστοποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά
  • στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και της ασφάλειας του καταναλωτή
  • στην προτροπή των καταναλωτών για την αγορά ελληνικών πιστοποιημένων προϊόντων, προωθώντας την καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης
  • στην παρουσίαση των εταιρειών πιστοποίησης και γεωργικών συμβούλων και του ρόλου τους στην ελληνική αγορά
  • στην ανάδειξη των προϋποθέσεων και των ελέγχων που οδηγούν στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης Φεστιβάλ και Συνέδριο σχετικά με Ελαιόλαδο και την Ελιά.