Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ (13 Ιουνίου 2019) συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν σύννομοι τρόποι βελτίωσης του «Κλεισθένη Ι» με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Δήμων στις περιπτώσεις εκείνες που η επίτευξη πλειοψηφίας δεν είναι εφικτή.
Κατά την άποψη μου, σωστά, ανακινήθηκε το θέμα, άλλωστε το είχα επισημάνει από την πρώτη στιγμή αυτό, ήδη, πολλοί Δήμοι το αντιμετωπίζουν και θέλω να πιστεύω ότι με στοχευμένες τροποποιήσεις, είναι εφικτή η άρση των δυσκολιών υπό την προϋπόθεση, να μη προκύψουν Δήμαρχοι με απόλυτη εξουσία και Δημοτικά Συμβούλια με διακοσμητικό ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, άλλωστε, ο διάλογος, μόλις, τώρα ξεκίνησε.
Στην ίδια συνεδρίαση όμως έθεσα και ένα ακόμη ζήτημα αντίστοιχης σοβαρότητας με το προηγούμενο σε συνέχεια προγενέστερων παρεμβάσεων μου στην ΚΕΔΕ αλλά και προς την απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, δυστυχώς, δίχως μέχρι και τις αυτοδιοικητικές εκλογές να συζητηθεί και να επιλυθεί.
Τώρα, το βρίσκουμε μπροστά μας και φυσικά καλούμαστε να το επεξεργαστούμε και να αποφανθούμε με κύριο ζητούμενο να ενσωματωθούν οι προτάσεις μας στην νομοθετική ρύθμιση για τον «Κλεισθένη 1».
Πρόκειται για τη σύνθεση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) και της ΚΕΔΕ της νέας περιόδου 2019-2023.
Όπως είναι γνωστό στην αυτοδιοικητική κοινότητα, ο νόμος βάσει του οποίου συστάθηκαν οι Π.Ε.Δ. της χώρας και η ΚΕΔΕ προέβλεπε το 2014 τη διενέργεια των εκλογών με την απλή αναλογική, θεωρώντας δεδομένο ότι οι τότε δημοτικές αρχές διέθεταν το 60% του Δημοτικού Συμβουλίου και με το ίδιο αυτό ποσοστό συμμετείχαν στις Π.Ε.Δ. (60% η συμπολίτευση και 40% το σύνολο της αντιπολίτευσης).
Ενδεικτικά, αναφέρω την περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης: ο συγκεκριμένος Δήμος εκλέγει 28 συμβούλους στην Π.Ε.Δ.Κ.Μ.
Με το ισχύον εκλογικό σύστημα, οι Δημ. Σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με τον συνδυασμό του Δημάρχου που έλαβε την πρώτη Κυριακή ποσοστό 15% ανέρχονται στους 17 ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει μόνο 7 Δημοτικούς Συμβούλους. Αυτή η ασυμμετρία χαρακτηρίζει πάρα πολλούς Δήμους της χώρας.
Το 2014, στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ υπήρχε ακριβής απεικόνιση των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας παρά το γεγονός ότι δεν είχαν εκλεγεί με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Σήμερα, όμως, με την απλή αναλογική έχουμε μια τελείως διαφορετική καταγραφή στα Δημοτικά Συμβούλια η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι και το 2023 και αυτονόητα πρέπει να αντιστοιχηθεί τόσο στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων όσο και της ΚΕΔΕ.
Μόνο τότε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ θα είναι αντιπροσωπευτικές της αυτοδιοικητικής κοινότητας όπως διαμορφώθηκε από την ετυμηγορία των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές.
Πρέπει, λοιπόν, σύμφωνα και με την πρόταση που κατέθεσα, η ΚΕΔΕ να προτείνει άμεσα νέα πρόταση εκλογής των αντιπροσώπων μας στις ΠΕΔ με την οποία θα τροποποιείται το υπάρχον νομοσχέδιο για την εκλογή των οργάνων μας.
Αυτό πρέπει να γίνει τώρα και αφού συζητηθεί και αποφασιστεί από εμάς.
Η άποψη μου είναι, να διεκδικήσουμε στον τρέχοντα χρόνο την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων και στην συνέχεια την άμεση υπερψήφιση της τελικής ρύθμισης ούτως, ώστε, όλοι να γνωρίζουμε έγκαιρα τον τρόπο εκλογής των νέων Π.Ε.Δ. και της ΚΕΔΕ.