Π. Σκουρλέτης στους Δημάρχους Αττικής: το 60% σε όλη τη χώρα είναι υπέρ της Απλής Αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση

Η συζήτηση που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔΑ μεταξύ αυτοδιοικητικών της Αττικής (45 Δήμαρχοι, 6 Αντιδήμαρχοι και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι) και του Πάνου Σκουρλέτη δεν είχε ημερήσια διάταξη, ήταν μια «αδιαμεσολάβητη επικοινωνία» όπως δηλώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών και «ένας απροσχημάτιστος, δημοκρατικός, γόνιμος διάλογος από αυτοδιοικητικούς με συναίσθηση υψηλής ευθύνης» όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Αττικής, Γιώργο Ιωακειμίδη.

Η συζήτηση ανέδειξε ένα μικρό όγκο ζητημάτων, προβλημάτων, δυσλειτουργιών, παραλείψεων, διατάξεων που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, φαλκιδεύουν την ανάπτυξη των Δήμων, συρρικνώνουν την προοπτική τους και ναρκοθετούν την προσπάθεια προς το αποτέλεσμα.
Οι αυτοδιοικητικοί έθεσαν «τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων» με τρόπο απλό, σαφή και με πειστική αιτιολογία, επιβεβαιώνοντας τη θυμοσοφική ρήση, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος…!»

Σε ότι αφορά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η πλέον .. επιεικής δήλωση από το σύνολο των παρεμβάσεων που έγιναν, ήταν του Δημάχου Λυκόβρυσης-Πεύκης, κ. Αναστ. Μαυρίδη.

Είπε: «Οι Δήμοι είναι μηχανισμοί της Αποκεντρωμένης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Καταργείστε κ. Υπουργέ την Αποκεντρωμένη που θέλει 6 με 7 μήνες να αξιολογήσει μια απόφαση και το ίδιο να κάνετε και για το Ελεγκτικό Συνέδριο…»

Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του Δημάρχου, κ. Ανδρέα Κονδύλη, Δημάρχου Αλίμου: «Ζούμε ένα απίστευτο μαρτύριο! Στείλαμε τον Ιούλιο του 2017 στην Αποκεντρωμένη τον καινούργιο Οργανισμό του Δήμου σε εφαρμογή του σχετικού νόμου κι ακόμη περιμένουμε την έγκριση του!»

Για το Νόμο 4412, χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν από τον Αντιδήμαρχο Δήμου Ζωγράφου, Χάρη Σταματάκη, «ο συγκεκριμένο νόμος μας έκοψε τα χέρια…! Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα τόσα προβλήματα που δημιούργησε στην αυτοδιοίκηση αν νωρίτερα είχαμε κουβεντιάσει τις διατάξεις του» και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Νέας Σμύρνης και μέλους του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ, κ. Γιώργου Κουτελάκη που είπε: «ο ν.4412 θέλει επειγόντως διόρθωση τουλάχιστον στα σημεία που λειτούργησε ανασχετικά με επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας…»

Για το νόμο 4412, τοποθετήθηκε ο υπ. Εσωτερικών. Είπε, επί λέξει: «Συμφωνώ ο 4412 είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχω τη δέσμευση από τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση ότι θα υπάρξουν κάποιες διορθωτικές τροπολογίες οι οποίες περιέχονται σε Ν/Σ το οποίο πρόκειται να περάσει και από το υπ. Οικονομικών.

Άκουσα τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ να σας ενημερώνει ότι στις 9 Μαρτίου στη θέση που κάθομαι θα είναι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζης κι έτσι θα έχετε την ευκαιρία να κουβεντιάσετε μαζί του…»

Για τη νομοθετική ρύθμιση με αναφορά στις Σχολικές Επιτροπές, δηλωτικές των αντιδράσεων που υπήρξαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔΑ, οι παρεμβάσεις δύο Δημάρχων. Του κ. Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, Δημάρχου Πεντέλης που είπε: «Αιφνιδιασμός! Απορώ πως βγήκε αυτός ο νόμος!

Οι Σχολικές Επιτροπές πλέον δεν μπορούν να διοικηθούν γιατί κανείς δεν έχει την πλειοψηφία…» Και του Δημάρχου Αιγάλεω, κ. Δημήτρη Μπίρμπα που δήλωσε: “για να λειτουργήσει η Σχολική Επιτροπή απαιτείται η συμμετοχή 5 διευθυντών Σχολείων της πόλης μου. Σας πληροφορώ ότι κανείς διευθυντής δεν δέχεται να συμμετάσχει…”

Απαντώντας επί του θέματος ο υπ. Εσωτερικών, ζήτησε από το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ να έρθει στο γραφείο του προκειμένου να αναζητηθούν διορθωτικές λύσεις. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και αναμένεται εντός των ημερών να οριστεί η συνάντηση.

Πάνος Σκουρλέτης: «τουλάχιστον το 60% σε όλη τη χώρα είναι υπέρ της Απλής Αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση …»

Από την συζήτηση δεν έλειψε και το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης άκουσε με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος, κι όταν έλαβε το λόγο, είπε επί λέξει τα εξής:

«Υπερασπιζόμαστε την αναγκαιότητα της απλής αναλογικής και πάνω σ΄αυτό το έδαφος πρέπει να συζητήσουμε. Είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα το οποίο μια και έρχεται ν΄αλλάξει μια παγιωμένη κατάσταση, προφανώς δημιουργεί φόβους, ερωτηματικά, ανασφάλειες και σε κάποιους άλλους έμπνευση!

Προσωπικά, από τα στοιχεία που έχω απ΄όλες τις περιφέρειες, τουλάχιστον το 60% των πολιτών για να μη σας πω τι μου λένε αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και οι αντιπολιτεύσεις στους Δήμους της χώρας, είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Η δημοσκόπηση που έχω στη διάθεση μου είναι της εταιρείας Κάπα Research κι έγινε με τεράστιο δείγμα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Κοιτάξτε… Δεν υπάρχει εκλογικό σύστημα που να απαντάει σε όλες τις παθογένειες της αυτοδιοίκησης, να βάζει δηλαδή ως δια μαγείας στην άκρη, συμπεριφορές, σκοπιμότητες, εκβιασμούς, αλισβερίσια. Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά διεξοδικά και χωρίς καμία πρόθεση να συμπιέσουμε το χρόνο της συζήτησης….»

Για τα απορρίμματα στην Αττική

Ο κ. υπουργός Εσωτερικών, απάντησε και σε ένα ακόμη κομβικής σημασίας ζήτημα που τέθηκε από μεγάλο αριθμό Δημάρχων, τα απορρίμματα.

Είπε:

«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή μια ειδική συζήτηση για τα απορρίμματα στην Αττική και με την παρουσία της Περιφερειάρχη Αττικής.

Αν δεν μπορέσουμε ν΄απαντήσουμε μ ένα βιώσιμο τρόπο, δεν νομίζω ότι οι πολίτες θα κάνουν διακρίσεις για το ποιος έχει την ευθύνη και ποιος δεν την έχει. Όλων τα πρόσωπα θα μπουν στην ίδια μεριά του τοίχου…»

Τι είπαν οι Δήμαρχοι στον υπουργό Εσωτερικών

Ακολουθούν με επιγραμματικό τρόπο τα θέματα που τέθηκαν από τους αυτοδιοικητικούς καθώς και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ. Π. Σκουρλέτη λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης η οποία διήρκεσε περίπου 3,50 ώρες!

1. Πόθεν Έσχες μη αιρετών. (κατά το πλείστον εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και στις Σχολικές Επιτροπές) Η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων δήλωσε ότι η προϋπόθεση της δήλωσης πόθεν έσχες οδήγησε τους μη αιρετούς σε παραίτηση με αποτέλεσμα οι επιτροπές να είναι ελλιπείς.

2. Παραπομπές αιρετών στη Δικαιοσύνη δίχως προανακριτική διαδικασία. «Απίστευτη η ταλαιπωρία μας» είπαν και «το πήγαινε-έλα στα Δικαστήρια ατελείωτο…» (Τέθηκε από τους Δημάρχους, Δημ. Στεργίου και Γιώργο Καπλάνη)
3. Στις 31 Μαρτίου 2018 ολοκληρώνεται ο χρόνος απασχόλησης των εργαζομένων στην καθαριότητα. Εκφράστηκε η ανησυχία ότι το ΑΣΕΠ δεν θα έχει ολοκληρώσει ως τότε τις προβλεπόμενες διαδικασίες με ενδεχόμενο να μείνουν στους δρόμους τα απορρίμματα. (το θέμα τέθηκε από μεγάλο αριθμό Δημάρχων)
4. Εκλογή των Προεδρείων σε ΚΕΔΕ και Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.) από τη βάση και όχι από ενδιάμεση διαδικασία. (τέθηκε από το Δήμαρχο Πεντέλης, κ. Δημ. Στεργίου-Καψάλη)
5. Μητρώο Πολιτών: σε προβλήματα δυσλειτουργίας στο Δημοτολόγιο και στο Ληξιαρχείο (ως προς το χρόνο έκδοσης των πιστοποιητικών) αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αθ. Ζούτσος. Κατά το …ήμισυ συμφώνησε και ο Δήμαρχος Πεντέλης. («Το Δημοτολόγιο καθυστερεί πολύ, το Ληξιαρχείο όμως … «τρέχει», είπε.)
6. Δημοτικά τέλη στα κλειστά διαμερίσματα. «Πρέπει να δοθεί το συντομότερο οριστική λύση στο πρόβλημα και στη βάση της απόφασης του Συνηγόρου του Πολίτη.» Το θέμα έθεσαν οι Δήμαρχοι, Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης και Δάφνης, κ. Μιχ. Σταυριανουδάκης, κ.ά.π.
7. Επικροτήθηκε από αρκετούς αυτοδιοικητικούς η νομοθετική ρύθμιση για ενσωμάτωση των αδειών ταφής στις ληξιαρχικές πράξεις. «Μας έλυσε τα χέρια» είπαν αρκετοί αυτοδιοικητικοί.
8. Να μεταβιβαστεί η ευθύνη εποπτείας των Κοιμητηρίων από τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων σε Αντιδημάρχους. «Πότε τους βρίσκεις και πότε τους χάνεις τους προέδρους….» δήλωσαν τρεις Δήμαρχοι.
9. Η ευθύνη καθαρισμού των ρεμάτων να μεταβιβαστεί από τις Περιφέρειες στους Δήμους. «Για να ξέρουμε τι μας γίνεται και για να μην μπαίνουμε στο κατακαλόκαιρο με τα ρέματα πηγμένα στις καλαμιές και στη βλάστηση…»
10. Ο πρώην ΟΣΚ και σήμερα ΚΤΥΠ (εντάχθηκε στο υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών) δεν μεταβιβάζει την κυριότητα των Σχολείων στους Δήμους με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η όποια παρέμβαση επισκευαστικής εργασίας. «Σε πολλές περιπτώσεις δεν μας δίδουν ούτε την άδεια για να παρέμβουμε…»
11. Υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων. «Πώς να λειτουργήσει ο Δήμος μου,-δήλωσε ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημ. Κιούσηςμετά την συνταξιοδότηση 60 ατόμων…;» Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Δήμαρχος Αίγινας, κ. Δημ. Μούρτζης.
12. Πράσινο Ταμείο: να αλλάξει επιτέλους το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Το ζήτημα τέθηκε από 4 Δημάρχους και ένα Αντιδήμαρχο.
13. Να απελευθερωθούν οι προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. «Αν σε ένα Δήμο περισσεύουν χρήματα γιατί να μη μπορεί να προσλάβει υπαλλήλους…» είπε ο Δήμαρχος Ιλίου, κ. Νίκος Ζενέτος.
14. «Οι Δήμοι, άλλοτε αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν Δημόσιο κι άλλοτε ως «ιδιωτική επιχείρηση.» Την καταγγελία έκαναν οι Δήμαρχοι, Κρωπίας κ. Δημ. Κιούσης και Αιγάλεω, κ. Δημ. Μπίρμπας.
15. Παιδικοί Σταθμοί: «Δεν μπορούν να εφαρμοστούν ως τον προσεχή Ιούνιο που είναι η προθεσμία όσα μας ζητούνται προκειμένου να συμμετέχουμε στα προγράμματα της ΕΕΤΑΑ. Ζητάμε νομοθετική ρύθμιση για το χρόνο προσαρμογής μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Δημ. Μπίρμπας.
16. «Στους μικρούς Δήμους, οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων ασκούν τα καθήκοντα τους σε εθελοντική βάση αφού δεν αποζημιώνονται. Αν εκλείψει ο εθελοντισμός τι γίνεται…;» Το θέμα τέθηκε από τον Δήμαρχο Ύδρας, κ. Γιώργο Κουκουδάκη.
17. «Ο νόμος, επιβάλλει να προχωρήσουμε σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατά μικροοφειλετών Δημοτών. Είναι δυνατόν για ποσά 500 € να γίνει κάτι τέτοιο…;» ρώτησαν τον υπουργό Εσωτερικών, οι Δήμαρχοι, Ιλίου, Νίκος Ζενέτος και Πετρούπολης, Ευάγγελος Σίμος.
18. Επαναφορά της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους, ζήτησαν πολλοί Δήμαρχοι. «Ας εξαιρεθούν οι μεγαλοοφειλέτες», αλλά «ας δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στους συμπολίτες μας που στενάζουν από την οικονομική κρίση…» είπαν. Πιο παραστατικός στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Δημήτριος Λουκάς. Είπε, χαρακτηριστικά: τα ανείσπρακτα στο Δήμου είναι κοντά στα 10 εκατ. €. Αν δεν επανέλθει η ρύθμιση, θα ΄χουμε πρόβλημα….Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο
19. Να δίδεται αντιμισθία και στους Δημοτικούς Συμβούλους Αττικής και παραχώρηση δικαιώματος στους Δημάρχους και Γενικούς Γραμματείς των Δήμων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, να εγγράφονται στο Μητρώο Δημόσιας Διοίκησης,
20. Η Πολεοδομία να περιέλθει στον έλεγχο της Περιφέρειας και να ενταχθεί στις ανταποδοτικές υπηρεσίες η Υπηρεσία Πρασίνου. (Τέθηκαν από τον Δήμαρχο, Παλ. Φαλήρου, κ. Διονύση Χατζηδάκη και τον Δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Παντελή Ξυριδάκη.

21. Υπέρ της θεσμοθέτησης των Κοινωνικών Δομών των Δήμων τάχθηκε ο Δήμαρχος Βριλησσίων, κ. Ξενοφών Μανιατόγιαννης. Διαφορετική για το ίδιο ζήτημα ήταν η τοποθέτηση του πρ. Δημάρχου Νέας Σμύρνης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον ίδιο Δήμο, κ. Γιώργου Κουτελάκη. Είπε: «Να υπάρξει απελευθέρωση στις επιλογές κοινωνικής δράσης ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχει. Απλώς, να ελέγχεται ο Δήμος ως προς τη νομιμότητα και τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

22. Μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» με στοχευμένες παρεμβάσεις στη δομή του Δήμου, πρότεινε ο κ. Χρήστος Βρεττάκος, Δήμαρχος Κερατσινίου. «Να εκσυγχρονιστούν οι Οργανισμοί των Δήμων και προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η ΕΕΤΑΑ με τη δημιουργία πρότυπων σχεδίων που θα υιοθετηθούν από τους Δήμους» ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ. Γιώργος Καπλάνης.
23. Πλειοψηφικό το αίτημα πλήρους επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας. Υποστηρίχθηκε από πλήθος Δημάρχων, όπως Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Γιάννης Σταθόπουλος, Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Χάρης Σταματάκης, Αντιδήμαρχος Ζωγράφου, κ.ά. π.
Κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων, η Δημοτική Αστυνομία είναι καθαρά ανταποδοτική υπηρεσία.
24. Να δρομολογηθεί και 2ο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, πρότεινε η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής, κ. Μαρία Ανδρούτσου.
25. Να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία για τους ΟΤΑ, πρότεινε ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ηλιούπολης και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α., κ. Χρήστος Κοκοτίνης.
Για το ζήτημα της κωδικοποίησης, απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης. Είπε, επί λέξει:

«Η κωδικοποίηση των νόμων έχει ήδη δρομολογηθεί και μόλις πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.»

26. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας να μεταφερθεί στους Δήμους, ζήτησε ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Παντελής Ξυριδάκης.

Και στο θέμα αυτό άμεση ήταν η απάντηση του κ. Πάνου Σκουρλέτη. Είπε:

«Η μεταβίβαση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους θέλει πολύ μελέτη. Μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει τεράστιες ανισότητες στο ζήτημα των πόρων στους 325 Δήμους. Θα έχουμε μια υπερσυγκέντρωση πόρων στους μεγάλους Δήμους κι αυτό θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των Δήμων.

Έπειτα μια τέτοια απόφαση, απαιτεί και τη δημιουργία φοροεισπρακτικών μηχανισμών εκ μέρους των Δήμων γιατί κακά τα ψέματα δεν θα μπορεί να εισπράττεται ο φόρος από την Εφορία και να αποδίδεται στους Δήμους.

Κάτι τέτοιο, πέραν των δυσκολιών, απαιτείται και συνταγματική μεταρρύθμιση προκειμένου οι Δήμοι να αποκτήσουν φορολογική εξουσία. Εγώ, λέω, ναι, να το συζητήσουμε αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, σας ερωτώ, μπορεί να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα όταν από το 2018 και για πέντε συνεχόμενα χρόνια υπάρχει δέσμευση με τους δανειστές για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ετησίως…;

27. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τις Χρήσεις Γης με αποτέλεσμα να μη μπορούμε ούτε Σχολεία να κατασκευάσουμε. Δεν πάει άλλο αυτή κατάσταση, επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, κ. Αντώνης Τούντας.

Οι παρεμβάσεις του Προέδρου της Π.Ε.Δ.Α. Γιώργου Ιωακειμίδη

Ευχαριστώ τον υπουργό Εσωτερικών για την άμεση ανταπόκριση του στην πρόσκληση της ΠΕΔΑ να έρθει στο χώρο μας και να έχει μια ανοιχτή συζήτηση με τους Δημάρχους του λεκανοπεδίου Αττικής.

Ελπίζω ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις μαζί του, ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και δεν αφήνει χώρο για αδιέξοδα και συγκρούσεις.

Η ΠΕΔΑ είναι όλων μας, ανήκει στην αυτοδιοικητική κοινότητα της Αττικής και είναι ο κρίκος που πιστοποιεί την πραγματικότητα ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Η σημερινή συζήτηση με τον Πάνο Σκουρλέτη θα κωδικοποιηθεί από την Επιτροπή Θεσμών της ΠΕΔΑ και τα όσα ακουστούν σήμερα, εδώ, είτε με τη μορφή προτάσεων, είτε επισημάνσεων, θα τεθούν εκ νέου ενώπιον του υπουργού και των συνεργατών του για να απαντηθούν και σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό να δρομολογηθούν προς επίλυση.,

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό της ΠΕΔΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα. Την Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018 και ώρα 12. 00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔΑ τετραμελής πανεπιστημιακή ομάδα με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Νικόλαο Κομνηνό-Χλέπα θα παρουσιάσει μελέτη υπό τον τίτλο «Λειτουργία και κατηγορίες των Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής.» Πρόκειται για μια δύσκολη ιστορία την οποία κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε.

Είναι εύκολη υπόθεση να λες ότι οι Δήμοι τα κάνουν όλα, αλλά σε μια χώρα με τη δική μας γεωγραφική κατάτμηση και το ανάγλυφο που την χαρακτηρίζει κατά την άποψη μας δεν μπορούν όλοι οι Δήμοι να τα κάνουν όλα. Δεν μπορεί Αθήνα και Αμοργός να έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες, ούτε Πειραιάς και Γαύδος. Τη μελέτη θα τη θέσουμε υπόψη της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων ελπίζοντας να ληφθεί υπόψη.

Τέλος, την Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018 θα έρθει στην ΠΕΔΑ ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και θα έχουμε οι Δήμαρχοι του λεκανοπεδίου μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του, όπως η σημερινή με τον Πάνο Σκουρλέτη, για όλα τα θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία των Δήμων. Σας καλώ να είστε εδώ, έχουμε αρκετά ανοιχτά ζητήματα με το συγκεκριμένο Υπουργείο και είναι μια ευκαιρία να τα δούμε και να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας.

Η ΠΕΔΑ προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη και άλλων μελετών πέρα από την κατηγοριοποίηση των Δήμων και για άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση η οποία λόγω των μνημονίων πήγε πάρα πολύ πίσω και κάποια; Στιγμή πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά καθώς και για τα νερά και για τα ρέματα.

Κλείνοντας την παρέμβαση μου, θέλω να ζητήσω από τον παρευρισκόμενο υπουργό Εσωτερικών ,Πάνο Σκουρλέτη όταν θα είναι έτοιμος για το πρόγραμμα εξοπλισμού των Παιδικών Χαρών και τα μηχανήματα έργου, αν είναι δυνατόν ακόμη και την επόμενη ημέρα να γίνει μια νέα συνάντηση μας εδώ, θα είναι πολύ σημαντικό για όλους μας.

Τέλος σε ότι αφορά τις Σχολικές Επιτροπές οι οποίες ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές «δίνονται» στους διευθυντές των Σχολείων, προκύπτουν πολλά θέματα. Προτείνουμε να κλείσει η τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδος και σε όποιες αλλαγές καταλήξουμε να ισχύσουν από την επόμενη περίοδο. Χαίρομαι για την πρόσκληση του Πάνου Σκουρλέτη να συζητήσουμε το θέμα μαζί του στην επόμενη εβδομάδα, ελπίζω να βρούμε τη χρυσή τομή.