Η αποχέτευση για πέντε Δήμους της Ανατολικής Αττικής και πάλι στο προσκήνιο!

Η αποχέτευση για πέντε Δήμους της Ανατολικής Αττικής και πάλι στο προσκήνιο! Η πρωτοβουλία προέκυψε από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) κ. Ηρακλή Γκότση και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Πέτρο Φιλίππου και υλοποιήθηκε με διάσκεψη που έγινε σήμερα, πρωί, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Η σύσκεψη προκλήθηκε με αφορμή την έκδοση της πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Υ.Δ.Ε.Π) Περιφέρειας Αττικής «Για τη χρηματοδότηση έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών Β’ προτεραιότητας της Ανατολικής Αττικής»

και συμμετείχαν οι προσκληθέντες Δήμαρχοι,

Ραφήνας – Πικερμίου, Βασίλης Πιστικίδης,
Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου,
Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης,
Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης
και Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης

συνοδευόμενοι από τους Προϊσταμένους και υπηρεσιακούς παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων τους.

Επίσης, παρέστησαν: ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων της ΕΥΔΑΠ, Κων/νος Βουγιουκλάκης, ο Προϊστάμενος της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής, Δημήτρης Δρόσης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΥΔΕΠ, Άγγελος Σπηλιώτης και Γρηγόρης Καρατζάς, ο σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Παναγιώτης Μαϊστρος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Μαρκοπούλου, Γιώργος Καβασακάλης και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε.Α.Α., Γιάννης Ασπρουλάκης.

Στην αρχική τους τοποθέτηση οι κύριοι Ηρ. Γκότσης και Π. Φιλίππου, τόνισαν ότι αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν

η ενημέρωση των πέντε δήμων για τη διαδικασία υποβολής προτάσεων έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας του Προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020».

Από την πλευρά της ΕΥΔΕΠ, ο κ. Δημ. Δρόσης έθεσε υπόψη των παραβρισκόμενων ότι υπάρχει μέσω του εν λόγω προγράμματος η δυνατότητα χρηματοδότησης τόσο των μελετών όσο και των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων για την κάλυψη των αναγκών των οικισμών Β’ προτεραιότητας της Ανατολικής Αττικής και περιέγραψε τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για να καταστεί δυνατή η ένταξη και η χρηματοδότηση των μελετών/έργων για καθέναν από τους παραπάνω δήμους ανάλογα με το στάδιο που βρίσκονται.

Από την πλευρά των Δήμων έγινε ιδιαίτερη αναφορά τόσο από τους δημάρχους όσο και από τα στελέχη των τεχνικών τους υπηρεσιών στις ανάγκες χρηματοδότησης μελετών και έργων αποχέτευσης ακαθάρτων, τέθηκαν ερωτήματα και απορίες για επιμέρους θέματα (ανά περίπτωση) τεχνικού κυρίως χαρακτήρα αλλά και εκφράστηκαν προβληματισμοί για την ορθότερη διαχείριση των λυμάτων.

Τις επόμενες ημέρες θα υποβληθούν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Αττικής όλες οι προτάσεις που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνάντησης.