Νέα πρόσκαιρη λύση για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Χρηματοδότηση για έξη μήνες

Τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα παραταθεί για ένα ακόμη εξάμηνο έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης Σ. Δανιηλίδης.

Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ όπου διευκρινίστηκε ότι αν και ζητήθηκε η παράταση να δοθεί μέχρι τέλος του 2013, τελικά η δέσμευση ήταν για έξι μήνες, ενώ δόθηκε παράταση για τα ΚΗΦΗ μέχρι τέλος του χρόνου.

Αυτό που υπογραμμίστηκε και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι ότι δεν έχει διασφαλιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης της παράτασης του προγράμματος, καθώς και ότι οι δήμοι, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές δυνατότητές τους, ήδη έχουν συμβάλει στο πρόγραμμα για το πρώτο τρίμηνο του 2013 με το ποσό των 15 εκ. ευρώ, από τους δικούς τους προϋπολογισμούς.

Δεν υπάρχει όμως καμία περίπτωση να συνεχιστεί η χρηματοδότηση με τον ίδιο τρόπο και η Κυβέρνηση θα πρέπει εγκαίρως να διασφαλίσει τα πλέον των 30 εκ. ευρώ που απαιτούνται για τη συνέχιση του προγράμματος.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επαναβεβαίωσε επίσης τη θέση του ότι αν δεν τροποποιηθούν τα κριτήρια και οι όροι ένταξης στο νέο πρόγραμμα «Κατ΄ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», πολλοί μέχρι τώρα ωφελούμενοι και με μεγάλες ανάγκες φροντίδας, θα βρεθούν εκτός προγράμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.