Πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα &Τοπική Αυτοδοίκηση

Τη διοργάνωση ημερίδας εντός του Απριλίου με θέμα «Διοικητική αποτελεσματικότητα – Διαφάνεια – Δικαιοσύνη και Τοπική Αυτοδιοίκηση” αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ για να απαντήσει με σοβαρότητα, έρευνα και ουσιαστική επιχειρηματολογία στην επίθεση που δέχεται ο θεσμός για θέματα διαφθοράς και αδιαφάνειας, αλλά και για τη διασφάλιση του αποτελεσματικού ελέγχου και της διαφάνειας, για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας.

«Πάγια αρχή της ΚΕΔΕ είναι η διαφάνεια στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος και ουδέποτε αρνηθήκαμε τον οποιοδήποτε έλεγχο. Πρώτοι εμείς λέμε «όλα στο φως». Μεμονωμένες περιπτώσεις διαφθοράς αιρετών τις καταδικάζουμε απερίφραστα και δεν μπορούν συλλήβδην να συκοφαντούν έναν ολόκληρο θεσμό» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης εισηγούμενος την διενέργεια της ημερίδας.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνει τη δουλειά της χωρίς να επηρεάζεται από συγκυρίες και το διαμορφούμενο κλίμα. Οι ακρότητες και οι υπερβολές δεν βοηθούν. Το κράτος δικαίου και το αίσθημα ασφάλειας δικαίου πρέπει να λειτουργεί πάντα προς όλους και με όλες τις εγγυήσεις, ως βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχεται η Αυτοδιοίκηση, σημείωσε, ότι «η ΚΕΔΕ οφείλει να αντιδράσει με σοβαρότητα, έρευνα και ουσιαστική επιχειρηματολογία για την προστασία του θεσμού και των προσώπων της. Από τις ενέργειες και τις δράσεις μας πρέπει να καταδειχθεί στην κοινή γνώμη αλλά και στους διαμορφωτές της, ότι οι ελάχιστες περιπτώσεις διαφθοράς προσώπων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι κατασυκοφάντησης για κάθε είδους πολιτικά, οικονομικά ή επικοινωνιακά συμφέροντα. Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η ενδεχόμενη ταλαιπωρία του πολίτη και η αναποτελεσματικότητα παραγωγής έργου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολυνομία και τη γραφειοκρατία αλλά και στις εξαιρετικά μεγάλες αρμοδιότητες που το Κεντρικό Κράτος έδωσε στην Αυτοδιοίκηση χωρίς όμως πόρους, τεχνική βοήθεια και εξειδικευμένο προσωπικό. Οφείλεται ακόμη και στις τεράστιες οικονομικές περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, οι οποίες τελικώς αναγκάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει το ρόλο του τελευταίου υποστηρικτή του κράτους πρόνοιας, της αντιμετώπισης της φτώχειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Καταλήγοντας ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις ευθύνες ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, όπως για παράδειγμα να κατηγορείται για τη μη σύσταση και λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ή γιατί κάποιος που έχει καταδικαστεί εξακολουθεί να παίρνει το μισθό του και τόσες άλλες περιπτώσεις που διαβάζουμε καθημερινά. Πρέπει να τελειώσει αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι και επιτέλους ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε ότι αφορά την ημερίδα, η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι να κληθούν εκπρόσωποι του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Αρείου Πάγου, του ΣΔΟΕ, της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, του Συνηγόρου του Πολίτη, τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στόχος είναι να ανοίξει διάλογος μεταξύ των θεσμών να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.