Κατά πλειοψηφία οι αποφάσεις του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Το τελικό αποτέλεσμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που εγκρίθηκε από περίπου 70 συνέδρους από το σύνολο των 358 της πρώτης ημέρας των εργασιών -οι περισσότεροι σύνεδροι είχαν αποχωρήσει το βράδυ της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου- βασίστηκε σε ένα μεγάλο μέρος στις θέσεις και τα συμπεράσματα που είχαν προκύψει από ειδικά θεματικά συνέδρια που είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια του 2016.

Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν στην κρίση του Συνεδρίου περιλαμβάνονται και “οι τέσσερις αδιαπραγμάτευτες με την κυβέρνηση θέσεις.”

Ακολουθούν:

1. Καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017 και άμεση συζήτηση με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.

2. Επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, έτσι ώστε να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. Επίσης, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα (τροποποίηση εδάφ. Β, παρ. 2, άρθρο 236, Ν. 3852/2010).

3. Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.

4. Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ)

να μην “ανοίξει” τώρα το θέμα του εκλογικού συστήματος,

και παράλληλα να αποσυρθεί το νομσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων καθώς δεν περιέχει διάταξη που να ορίζει ότι κάθε μετακίνηση δημοτικού υπαλλήλου θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και του ελεγκτή νομιμότητας, διάταξη που περιέχεται στο ν/σ για τους ΟΤΑ.

Τελος, το συνέδριο με κατά πλειοψηφία απόφαση, εξουσιοδότησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ να μπορεί να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή από την Επιτροπή Διαβούλευσης για την μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” εάν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της.