Απάντηση της Περιφέρειας Αττικής στις αντιδράσεις για τη λειτουργία ΧΥΤΥ στο Γραμματικό

Απάντηση στις αντιδράσεις – ανακοινώσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχετικά με την απόφαση που πάρθηκε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού εξέδωσε η περιφέρεια Αττικής, κάνοντας λόγο για επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Παράλληλα, τονίζει, ότι «στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής της 16ης Οκτωβρίου, αναδείχθηκε δυστυχώς για μια ακόμη φορά η αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προτείνουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, ώστε να μπει άμεσα τέλος στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής».

Διευκρινίζει ότι η θέση της διοίκησης της περιφέρειας είναι ότι «η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια» και ότι «αν μπορούσαμε να κλείναμε σήμερα τη Φυλή, θα το είχαμε ήδη κάνει».

Προσθέτει ότι «η Αττική δεν είναι έτοιμη ακόμη να κλείσει τη Φυλή, γιατί αν συμβεί αυτό, το Λεκανοπέδιο θα πνιγεί στα σκουπίδια.

Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με ευθύνη των προηγούμενων Διοικήσεων.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα ρεαλιστικό χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα άλλο, σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής.

Ένα μοντέλο που θα μας επιτρέπει να μην θάβουμε πλέον χωρίς επεξεργασία σκουπίδια, αλλά θα δίνει προτεραιότητα στο να ανακυκλώνουμε και να θάβουμε μόνον το επεξεργασμένο υπόλειμμα».

Απαντά δε «στα ψέματα της αντιπολίτευσης» με «έξι αλήθειες» για τη δοκιμαστική λειτουργία του Γραμματικού:

Αλήθεια πρώτη, δε θα λειτουργήσει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Και δε θα επιτρέψουμε ως Διοίκηση να λειτουργήσει καμία νέα χωματερή, ούτε στο Γραμματικό, ούτε πουθενά αλλού στην Αττική. Τελεία και παύλα. Αντίθετα, ΧΥΤΑ στο Γραμματικό σχεδίαζαν να λειτουργήσουν αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν, όπως ο κ. Σγουρός.

Αλήθεια δεύτερη, αυτό που αποφασίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου, είναι να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα δοκιμαστική και μόνον λειτουργία της εγκατάστασης που έχει κατασκευαστεί εκεί τα προηγούμενα χρόνια, με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Περιφέρειας, γιατί το έργο κατασκευάστηκε και με ευρωπαϊκούς πόρους.

Αλήθεια τρίτη, η απόφαση μας μιλά ξεκάθαρα για δοκιμαστική και μόνον λειτουργία της εγκατάστασης ως Χώρο Υποδοχή αδρανών Υπολειμμάτων που θα προέρχονται από ανακύκλωση, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Κι όχι ως ΧΥΤΑ όπως λένε ψευδώς όσοι προσπαθούν να εξαπατήσουν τους κατοίκους του Γραμματικού

Αλήθεια τέταρτη, τα αδρανή υπολείμματα που θα κατευθύνονται στην εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας, θα προέρχονται μόνον από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης της γύρω περιοχής. Από πουθενά αλλού. Δεν θα γίνει το Γραμματικό σκουπιδότοπος της υπόλοιπης Αττικής, όπως ψευδώς διαδίδουν κάποιοι.

Αλήθεια πέμπτη, ξεκινώντας το επόμενο διάστημα τη δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης, πετυχαίνουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να απ-ενταχθεί το έργο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση , όπως μας έχουν προειδοποιήσει με έγγραφά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες από τις αρχές του 2018. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν στα ευρωπαϊκά ταμεία πάνω από 20 εκ. ευρώ.

Αλήθεια έκτη, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που υποκριτικά καταγγέλλουν την απόφαση για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της εγκατάστασης του Γραμματικού , στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 16ης Οκτωβρίου δεν καταψήφισαν την πρόταση. Δεν ψήφισαν ΟΧΙ αλλά απείχαν από την ψηφοφορία.

Αρνήθηκαν να πάρουν «καθαρή» θέση και να καταψηφίσουν, αλλά δεν έχουν πρόβλημα να πουλάνε σήμερα φθηνό λαϊκισμό και να καταγγέλλουν ανέξοδα, χωρίς να προτείνουν εναλλακτική λύση.

Σε ότι αφορά τον περιφερειακό σχεδιασμό διευκρινίζει ότι στην ευρύτερη περιοχή του Γραμματικού και της Ανατολικής Αττικής προβλέπονται έργα και παρεμβάσεις «που στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.

Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα πάμε την Ανατολική Αττική μπροστά. Δεν είναι στο σχεδιασμό μας να μεταφέρουμε εκεί λειτουργίες που θα επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων».