Ανατροπές (;) εν όψει μετά την απόφαση του ΣτΕ περί “αλλοίωσης της απλής αναλογικής”

Κραδασμούς έχει προκαλέσει στην Αυτοδιοίκηση όλης της χώρας η πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει ότι η εκ των υστέρων νομοθέτηση του τότε υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου η οποία αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και το Σύνταγμα!

Το ζήτημα τέθηκε και στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που διεξήχθη την Τρίτη και την Τετάρτη στην Αιδηψό της Εύβοιας με τον πιο ηχηρό τρόπο από τους αιρετούς της μειοψηφίας καλώντας τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα να αποκαταστήσει την εκλογική αποτύπωση του 2019!

«Δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνεται εκ των υστέρων το εκλογικό αποτέλεσμα και να δίνονται υπερεξουσίες στην διοικούσα παράταξη έναντι της αντιπολίτευσης», είπε σε υψηλούς τόνους ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Κατσιφάρας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατήγγειλε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «σκοπίμως αποκαθήλωσε την απλή αναλογική με σκοπό να καταλύσει το βουλευόμενο όργανο, που είναι το περιφερειακό συμβούλιο και με τεχνητές πλειοψηφίες να δώσει εκ των υστέρων υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή». «Είστε η κυβέρνηση που έχετε καταστήσει τις Οικονομικές Επιτροπές βιομηχανία απευθείας αναθέσεων και δεν υπάρχει πουθενά λογοδοσία», είπε ο Απ. Κατσιφάρας!

Ο δε Δημήτρης Αναγνωστάκης, επικεφαλής του τρίτου κατά σειρά συνδυασμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, «Στερεά … Υπεροχής!» απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα είπε: «Έχετε εδραιώσει στην Αυτοδιοίκηση την παραθεσμική λειτουργία των Οικονομικών Επιτροπών».

Ειδικά αναφερόμενος στην βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων, που γίνονται για την αποκατάσταση στις καμένες εκτάσεις της Βόρειας Εύβοιας, ο Δημ. Αναγνωστάκης μίλησε για κατάσταση «πλήρους αδιαφάνειας».

Ο Δημ. Αναγνωστάκης στηλίτευσε, μάλιστα, και την λειτουργία της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας υπό τον Σταύρο Μπένο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει κανέναν θεσμικό ρόλο!». Απευθυνόμενος ξανά στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στ. Πέτσα, ο Δημ. Αναγνωστάκης είπε: «Έρχεστε εδώ, ανακοινώνετε απευθείας αναθέσεις των 5,5 εκατ. ευρώ, που δεν ελέγχονται από κανέναν!». «Είναι δυνατόν να κάνετε απευθείας αναθέσεις τόσο μεγάλων ποσών χωρίς διαγωνισμό, χωρίς έλεγχο, χωρίς λογοδοσία;», είπε ο Δημ. Αναγνωστάκης!

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ευβοίας, Μίλτος Χατζηγιαννάκης και απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, της καταλόγισε «πλήρη θεσμική απαξίωση του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης». Ειδικά για την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας υπό τον Στ. Μπένο, ο Μ. Χατζηγιαννάκης είπε: «Αποτέλεσε προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού να παρακάμψει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να αναθέσει εντελώς εξωθεσμικά την πολύ σοβαρή υπόθεση της πλήρους ανασυγκρότησης μιας περιοχής σε ιδιωτικό φορέα».

Βέβαια, η επιλογή του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη να παραβιάσει την θεσμική λειτουργία του κράτους και να παρακάμψει πλήρως όλη την διοικητική ιεραρχία και την Αυτοδιοίκηση στην περίπτωση της ανασυγκρότησης της Εύβοιας, είχε φανεί ήδη από τις αλχημείες του τότε υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που λίγες μέρες μετά τις εθνικές εκλογές της 7η Ιουλίου 2019, αλλοίωσε με νόμο το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Η απόφαση, λοιπόν, του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ειδικής ρύθμισης Θεοδωρικάκου, σηματοδοτεί ότι «ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων του Υπουργείου Εσωτερικών μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, που αλλοίωναν επί της ουσίας τη λαϊκή ετυμηγορία», όπως τονίζει με ανακοίνωσή του ο τομέας Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η νομιμότητα, όσο και δεν αρέσει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα ισχύσει προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας μετά τις επόμενες εκλογές με βάση τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα», υπογραμμίζει ο ο τομέας Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναδημοσίευση