Απώλειες 200 εκατ. ευρώ στους δήμους λόγω κορωνοϊού. Ζητούν έκτακτη ενίσχυση

Απώλειες εσόδων που φθάνουν ήδη σε συνολικό ύψος άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο δίμηνο της πανδημίας μετρούν οι δήμοι ανά την Ελλάδα και ζητούν αντίστοιχη έκτακτη οικονομική ενίσχυση προκειμένου να «σταθούν όρθιοι στο πλευρό της κοινωνίας».  

Στο παραπάνω ποσό συνέκλιναν οι απόψεις όσων συμμετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Αιρετοί από κάθε πλευρά της Ελλάδας αναφέρθηκαν στην κινητοποίηση που έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας με την παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και τις προκλήσεις που φέρνει η δεύτερη φάση, για παράδειγμα, με το άνοιγμα των σχολείων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις απώλειες που προέρχονται από δημοτικά τέλη που, για παράδειγμα, δεν καταβάλλουν όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης.

Ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε ότι υπολόγισε τις απώλειες στον δήμο του να φθάνουν τις 600.000 ευρώ ενώ η μηνιαία δόση κρατικής χρηματοδότησης είναι 320.000 στον δήμο του.

Αντίστοιχα ποσά ανέφεραν και άλλοι, καταλήγοντας ότι χρειάζεται για όλους μια ενίσχυση δύο μηναίων δόσεων, δηλαδή πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών

Ο κ. Παπαστεργίου, ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαβεβαιώσει πως έχει εξασφαλίσει ένα «σημαντικό ποσό» για τους δήμους. Πρόσθεσε όμως ότι είναι σε εξέλιξη συζήτηση για το πώς θα μοιρασθεί:

«Πιθανόν να μην δοθεί οριζόντια. Κάποιοι δήμοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα εξειδικευθεί προσεχώς. Το σημαντικό είναι ότι έχει γίνει αποδεκτό και από άλλα υπουργεία ότι πρέπει να δοθούν πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Άλλοι αιρετοί προειδοποίησαν ότι οι απώλειες μπορεί να επεκταθούν και αυτό να οδηγήσει σε κατάρρευση των προϋπολογισμών και «πάγωμα» μεγάλων και μικρώ έργων που είναι σε εξέλιξη.

Ενδεικτικά, ο Δημαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης σημείωσε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα έργα που εκτελούνται μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όπου οι πληρωμές των εργολάβων βρίσκονται έξι μήνες πίσω και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές προσφυγές.

Αναδημοσίευση: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ / ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ