Σε κρίσιμο σημείο οι διεργασίες για την κατασκευή ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι Σπάτων

Υπό την …. δαμόκλειο σπάθη επιβολής εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ υψηλών προστίμων στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος τα οποία σε αμέσως επόμενο στάδιο θα παρακρατηθούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση, βρίσκονται οι παραπάνω δύο Δήμοι, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού προς τους Δημάρχους κ.κ. Γεώργιο Χριστόπουλο και Χρήστο Μάρκου.

Η εξέλιξη αυτή θα προκύψει, εφόσον οι αμφότερες οι Δημοτικές Αρχές επιμένουν να αρνούνται την κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι Σπάτων, γεγονός που συνέβη και σήμερα στην διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης που συγκάλεσε ο κ. Γιάννης Σγουρός και στην οποία συμμετείχαν:

ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας κ. Χρήστος Μάρκου, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Γεώργιος Χριστόπουλος, ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Δημήτριος Δάβαρης, ο Δήμαρχος Κρωπίας, κ. Δημήτριος Κιούσης, ο Αντιδήμαρχος Σπάτων κ. Θανάσης Μαργέτης, η Αντιδήμαρχος Ραφήνας, κ. Ηλέκτρα Παπαδημητρίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Παύλος Μπατάλης, ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου κ.Γεώργιος Λαζαρόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής.

Στην σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός ενημέρωσε τους κ.κ. Δημάρχους Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου, ότι με την από 25/10/2007 απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην υπόθεση C-440/06 η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για ανεπαρκή διαχείριση των αστικών λυμάτων σε οικισμούς, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η Αρτέμιδα και η Ραφήνα.
Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι, όπως έχουμε ενημερωθεί, η υπόθεση επανέρχεται στα αρμόδια όργανα για την επιβολή προστίμων λόγω παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Επίσης, τους ενημέρωσε ότι σύμφωνα με το άρθρο 44 του Νόμου 4042/2012, για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται στους Δήμους που έχουν την ευθύνη και παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τους (ΚΑΠ).
Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, το ΥΠΕΚΑ, προωθεί ένα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΚΑ, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ, του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος και του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Ο κ.Σγουρός, δήλωσε την πρόθεση του να υπογράψει το Σύμφωνο Συνεργασίας, για το οποίο είναι ενημερωμένοι οι κ.κ. Δήμαρχοι, αφού με τον τρόπο αυτό, δίνεται η καλύτερη δυνατή λύση, προστατεύεται το περιβάλλον, διασφαλίζονται οι ευρωπαϊκοί πόροι για το έργο, και αποτρέπονται τα πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τους αντίστοιχους Δήμους και θα έχουν, εφόσον επιβληθούν, καταλυτικές επιπτώσεις στη δυνατότητα λειτουργίας τους.

Ο κ. Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, διατύπωσε την αντίθεση του στη χωροθέτηση του έργου. Ο κ. Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας, συμφωνεί με τη χωροθέτηση του έργου, αλλά διατύπωσε την αντίρρηση του στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης και επιφυλάχθηκε για την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας προκειμένου να ενημερώσει πρώτα το Δημοτικό του Συμβούλιο.

«Αν δεν υπάρξει πρόοδος θα ακολουθήσουν τα πρόστιμα…»

Με αφορμή τη σύσκεψη αυτή, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας, έγινε ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην Ανατολική Αττική. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, για την περιοχή Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου. Αν δεν υπάρξει πρόοδος για το έργο, είναι βέβαιο πως θα γίνει επιβολή προστίμων στους υπαίτιους Δήμους.

Καλώ τους Δημάρχους να υπογράψουν το Σύμφωνο Συνεργασίας για να αποτραπεί ο κίνδυνος αυτός».