Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα, «τι συμβαίνει με την επένδυση στη Σαρωνίδα;» κατέθεσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρολιάκος.
Την Ερώτηση συνυπογράφει ο αρμόδιος Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Αλέξης Χαρίτσης.
Ο κ. Πάνος Σκουρολιάκος ζητάει να πληροφορηθούν οι πολίτες αν το επενδυτικό σχέδιο έχει εγκριθεί ή προβλέπεται η έγκρισή του, αν είναι σε γνώση της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, αν θα κληθούν οι τοπικοί φορείς να εκφράσουν τη γνώμη τους, να επισημάνουν τους προβληματισμούς τους, να συζητήσουν αδυναμίες και να προτείνουν λύσεις και αν θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στη Βουλή και στις αρμόδιες επιτροπές της.
Η Ερώτηση έγινε με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν πως στην δημοτική Κοινότητα Σαρωνίδας του Δήμου Σαρωνικού πρόκειται να γίνει μία επένδυση σε έκταση που εκτείνεται από το Λαγονήσι έως τη Σαρωνίδα, εμβαδού 6.500 στρεμμάτων, προερχόμενη από ιδιοκτησίες του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Υγεία» και προορίζεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να αποτελέσει το επόμενο «μεγάλο;» επενδυτικό σχέδιο στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.
Σύμφωνα, πάντα με τα δημοσιεύματα, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών, καθώς επίσης και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Προβλέπει επίσης την κατασκευή δύο σχολείων, κέντρου πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και την αναδάσωση περίπου της μισής έκτασης. Όλο αυτό προβλέπεται να αναπτυχθεί με διαδικασίες fast track.
Γράφεται ότι η πολεοδόμηση της έκτασης θα γίνει με Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), που σημαίνει πως αφού εξεταστεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και εγκριθούν αμφότερα από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) της κυβέρνησης, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.
Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο δεν θα περάσει απ’ τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Έχει εκπονηθεί εν κρυπτώ και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη τοπική κοινωνία. Η οικιστική και ξενοδοχειακή ανάπτυξη τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί να γίνεται εν κρυπτώ και εν αγνοία των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Βουλής.
Ο βουλευτής, ζήτησε να κατατεθούν στην Βουλή το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και η πρόταση που έχει κατατεθεί στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.