Νέα χωματερή στο Πεντελικό Όρος με ευθύνη του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη να εγκρίνει την χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους.

Το σύνολο της αντιπολίτευσης στον δήμο Πεντέλης απαιτεί το θέμα να συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Πεντέλης, εγκαλώντας την δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία υπέδειξε στον υπουργό τον συγκεκριμένο χώρο, όπου παρανόμως τοποθετούνται κλαδέματα και απορρίμματα με κίνδυνο τους θερινούς μήνες να ξεσπάσει πυρκαγιά

Συγκεκριμένα, με τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την Παρασκευή, στην Βουλή προβλέπεται η έγκριση για τρία χρόνια της χωροθέτησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε οκτώ δήμους μεταξύ των οποίων και της Πεντέλης.

Ορίζεται, λοιπόν, ότι σε έκταση 10.441,54 τμ εντός της ευρύτερης περιοχής του κοιμητηρίου Μελισσίων θα χωροθετηθεί ο ΣΜΑ, καθώς το τοπογραφικό διάγραμμα έχει θεωρηθεί από τον διευθυντή πολεοδομίας και περιβάλλοντος του Δήμου Πεντέλης

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος υπάγεται στο ΠΔ του 1988 για την προστασία του Πεντελικού Όρους και με δεύτερη απόφαση που ακολούθησε, η περιοχή κηρύχθηκε από το 2007 αναδασωτέα μετά και τις πυρκαγιές στο Πεντελικό Όρος.

Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η επίμαχη έκταση στα Μελίσσια. Σημειωτέον ότι για την παράνομη απόθεση κλαδεμάτων μέσα στην συγκεκριμένη έκταση του Πεντελικού Όρους είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τρεις δημοτικοί σύμβουλοι διότι από την 21η Δεκεμβρίου 2019 έως την 9η Μαΐου 2020 είχε εντοπιστεί παράνομη απόθεση στον περιβάλλοντα χώρο του νεκροταφείου Μελισσίων, ξηρών κλαδιών, θάμνων, καθώς και απορριμμάτων με κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε μετατραπεί σε παράνομη και αφύλακτη χωματερή με τον όγκο των απορριμμάτων να ξεπερνούν τα 2 μέτρα. Για την περίοδο αναφοράς στην μήνυση οι δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν λόγο για «πυριτιδαποθήκη» στον χώρο έμπροσθεν του κοιμητηρίου, «που όχι μόνον δεν εξουδετερώθηκε, αλλά γιγαντώθηκε».

Στην μηνυτήρια αναφορά τους επισημαίνουν: «Είναι προφανώς εγκληματική απόφαση και εν συνεχεία αμέλεια εν μέσω θερινής περιόδου να λειτουργεί μια παράνομη και αφύλαχτη χωματερή, που δεν πληροί ούτε την παραμικρή διαδικασία φύλαξης και πρόληψης πιθανής καταστροφής της περιοχής και βλάβης των κατοίκων της, είτε σωματικά, είτε υλικά.

Επίσης, είναι η εγκληματική η επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος διότι ‘δηλητηριάζεται’ καθημερινά το Πεντελικό Όρος με την λειτουργία τέτοιων χωματερών, καθότι πέραν των κλαδιών και των λοιπών παρόμοιων υλικών σωρεύονται πλέον και κανονικά σκουπίδια από τρίτους, που γνωρίζουν τη λειτουργία αυτής της ‘χωματερής’ και πετούν στρώματα, πλαστικά και οικιακά απορρίμματα».

«Η κ. Κεχαγιά άλλαξε την στάση της σε σχέση με την διαχείριση απορριμμάτων αποδεχόμενη εντός της δασικής ζώνης τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης, σε χώρο, μάλιστα, όπου παράνομα τοποθετούνται κλαδέματα με κίνδυνο πυρκαγιάς τους θερινούς μήνες», καταγγέλλει ο Αντώνης Φειδοπιάστης, επικεφαλής της παράταξης «Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή» και προσθέτει:

«Υπενθυμίζουμε στην δήμαρχο ότι ήταν η ίδια που πριν μερικά χρόνια διαδήλωνε ενάντια στην δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στο Πεντελικό Όρος, υπερασπιζόμενη την προστασία του δασικού χαρακτήρα». «Τι άλλαξε τώρα; Μήπως η κυβέρνηση; Την οποία υποστηρίζει χωρίς να υπολογίζει τη ζημία που θα προκαλέσει στο Δήμο και στην ίδια την δασική έκταση, αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς η μόλυνση από την λειτουργία ΣΜΑ θα επηρεάσει όλα τα ύδατα που κατεβαίνουν από το Πεντελικό όρος», ρωτά στον ίδιο καταγγελτικό τόνο ο Αντώνης Φειδοπιάστης.