Νέα προκήρυξη εργοστασίου απορριμμάτων στην Αττική σήμερα εν μέσω αντιδράσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Εν μέσω διαφωνιών από την ΠΟΕ ΟΤΑ πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη η δημοπρασία για το τρίτο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και συγκεκριμένα στα Άνω Λιόσια.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ αντιδρώντας για τη διαδικασία εκχώρησης σε ιδιώτες των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα Τρίτη από τις 10 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, ενώ στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων και συνδικαλιστικών στελεχών στους ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί τα έργα σε Γραμματικό και Κερατέα για τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον οκτώ συνολικά εταιρείες, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου ακολουθεί η προκήρυξη για τη Φυλή.

Σύμφωνα με τις προκηρύξεις για την ανάθεση, το εργοστάσιο στη Φυλή θα είναι δυναμικότητας 700.000 τόνων, στα Ανω Λιόσια 400.000 τόνων, ενώ τα εργοστάσια σε Γραμματικό και Κερατέα θα επεξεργάζονται από 127.500 τόνους τον χρόνο

Τα έργα θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του 40-60% του κόστους και οι φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για την οποία θα επιλεγεί ο καθένας, με διάρκεια εκμετάλλευσης τα 27 έτη.

Το ύψος των επενδύσεων για τα έργα ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε περίπου 1,2 δις ευρώ. Η δυναμικότητα διαχείρισης των τεσσάρων μονάδων θα είναι έως 1,3 εκ. τον. απορριμμάτων ετησίως, ενώ οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, οι οποίες, «καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας».