Αντιδράσεις από το Δήμο Κρωπίας προκαλεί η πρόθεση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής οι δύο νέοι ΧΥΤΥ στην Αττική να δημιουργηθούν στα λατομεία Κυριακού στο Κορωπί και Σταμέλου στα Μέγαρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» η απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, μάλλον στη Βουλή, ενώ η χωροθέτηση θα επικυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση, όπως έγινε και το 2003.
Η επιλογή των δύο χώρων, που μαζί με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού «κλείνουν» γεωγραφικά τις ανάγκες της Αττικής βάσει του περιφερειακού σχεδίου για τα απορρίμματα, βασίστηκε επιστημονικά σε μελέτη που πραγματοποίησε το 2017 ο ΕΔΣΝΑ σε 154 ανενεργά λατομεία της Αττικής.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, που αναθεωρήθηκε στις αρχές του 2016, προβλέπει τρεις περιοχές για τη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ: την Ανατολική, τη Νότια και τη Δυτική Αττική (συν άλλους τρεις στις νησιωτικές περιοχές).
Με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΥ στο Γραμματικό έχει κατασκευαστεί (απομένουν κάποιες εργασίες για να είναι πλήρως λειτουργικός), το βάρος έπεσε στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων στις άλλες δύο γεωγραφικές ενότητες, κατά προτεραιότητα σε παλαιά λατομεία/μεταλλεία.
Ο ΕΔΣΝΑ ανέθεσε μελέτη, η οποία εξέτασε 154 λατομεία και μεταλλεία. Από αυτά αποκλείστηκαν τα 101 ως ενεργά, διεκδικούμενης ιδιοκτησίας ή ήδη αποκατεστημένα.
Ακόμα 33 αποκλείστηκαν για άλλους λόγους: γιατί βρίσκονταν σε α΄ ζώνες προστασίας, έχουν μικρές αποστάσεις από οικισμούς, πολύ μικρή χωρητικότητα, δύσκολη προσβασιμότητα κ.ά.
Έτσι απέμειναν 20 θέσεις, που κρίθηκαν κατ’ αρχήν κατάλληλες για να φιλοξενήσουν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», η επιλογή των δύο θέσεων «κλείδωσε» πριν λίγους μήνες και ότι σε σύντομο χρόνο πρόκειται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κυβερνητική βούληση είναι οι δύο χωροθετήσεις να γίνουν με νόμο, με παράλληλη τροποποίηση του νόμου 3164/2003 επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου.
Πηγές του ΕΔΣΝΑ πάντως υποστηρίζουν ότι η λύση αυτή επιλέχθηκε για λόγους ταχύτητας, προκειμένου να παρακαμφθούν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες χωροθέτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ΧΥΤΥ θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-2 έτη μελετητικής ωρίμανσης, πριν δημοπρατηθούν ως έργα.
Tα χαρακτηριστικά των δύο χώρων που επελέγησαν.
Λατομείο Σταμέλου – Ντόσκουρι: Βρίσκεται στο όρος Πατέρα, σε απόσταση 200 μέτρων από τον ΒΙΟΠΑ Μεγάρων. Το λατομείο και η περιβάλλουσα έκταση (300 στρέμματα) είναι ιδιωτικά (Αφοί Ι. Σταμέλου Ο.Ε.) και έπαψαν να χρησιμοποιούνται ως λατομείο το 2006. Σε 48,5 στρ. δόθηκε το 2013 άδεια για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων. Θεωρείται κατάλληλο για ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και απόθεσης μπάζων, για μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων ή σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Λατομείο Κυριακού: Βρίσκεται στη θέση Λαμπρικά-Μυντρέζα στη νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού, έχει έκταση 484,1 στρεμμάτων και σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως λατομείο το 2001. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη θέση είχε επιλεγεί και το 2003, αλλά προτιμήθηκε ως καταλληλότερο το «Βραγόνι» Κερατέας (όπου ουδέποτε κατασκευάστηκε ΧΥΤΥ λόγω της ισχυρής αντίδρασης των κατοίκων).
Το 2012 δόθηκε άδεια για τη φιλοξενία σε τμήμα του μονάδας επεξεργασίας και αποθήκευσης μπάζων.
Το μεγαλύτερο μέρος του (455 στρ.) είναι δημόσιο δασικό. Θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων (ήδη υφίσταται), μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Εκτιμάται ότι ο ωφέλιμος όγκος για τη διάθεση απορριμμάτων δύναται να ανέλθει σε 10.600.000 m3.
Αντιδράσεις από το δήμο Κρωπίας
Από την πλευρά του ο δήμος Κρωπίας κάνει λόγο για παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα των χωροθετήσεων ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ στην Αττική.
Ειδικότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο με όλα τα τεκμήρια ακαταλληλότητας της περιοχής Κορωπίου (Λατομεία Κυριακού) και για την αποφυγή σκέψης για νομοθετική παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, αντιπροσωπεία του Δήμου Κρωπίας (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Νικόλαος Γιαννάκος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, οι αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Ντούνης, Θοδωρής Γρίβας, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Σφηττός, Αντώνης Κορωνιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Σταμάτης Ντούνης, Διονύσης Κερασιώτης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κρωπίας, Δημήτριο Κιούση, μετέβη την Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018 στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου ζητώντας να συναντηθεί μαζί του.
Ο Αναπληρωτής Υπουργού Περιβάλλοντος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία στην είσοδο του Υπουργείου με τον Δήμαρχο Κρωπίας, Δημήτριο Κιούση, του ζήτησε να καταθέσει το συντομότερο δυνατόν τις προτάσεις του Δήμου επί του όλου θέματος, του υποσχέθηκε να συναντηθεί σύντομα μαζί του και τον προέτρεψε «να μην πιστεύει τα δημοσιεύματα.»
Η επιστολή του Δήμου Κρωπίας προς τον αναπ. Υπουργό Περιβάλλοντος
«Ο Δήμος Κρωπίας, οι τοπικοί και επιστημονικοί φορείς, οι δημότες και κάτοικοι έχουν προειδοποιήσει τόσο την Πολιτεία όσο και τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής ότι οποιαδήποτε σχεδιασμός εθνικός ή περιφερειακός περιλαμβάνει τα λατομεία Κυριακού – Τριάς για χωροθέτηση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Οι λόγοι είναι γνωστοί και τεκμηριωμένοι από το 2003 και επικαιροποιημένοι από το 2017.
Τα λατομεία του Κορωπίου είναι μεν ανενεργά πλέον, υπό αποκατάσταση δε με δραστηριότητες διάθεσης ΑΕΕΚ (ανακυκλώσιμα προϊόντα εκσκαφών και κατεδαφίσεων-στείρα δηλ. υλικά) που είναι και η μόνη αποδεκτή δραστηριότητα μέχρι να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στο Δήμο Κρωπίας
Βρίσκονται σε ακατάλληλη θέση :
2.1 Πλησίον της πόλης του Κορωπίου (1.250μ από το Σχέδιο Πόλης Κορωπίου)
2.2 Πλησίον του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (5.900 μ) και ιδιαίτερα στην πορεία αξόνων προσγείωσης- απογείωσης αεροπλάνων,
2.3 Εντός του σημαντικού Αρχαιολογικού χώρου Λαμπτρών
2.4 εντός της Α΄ ζώνης Προστασίας του Υμηττού (βάσει όλων των Π.Δ Προστασίας Υμηττού 1978 και 2011)
2.5 σε επαφή με την βιομηχανική ζώνη χαμηλής όχλησης με επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος
2.6 σε οδικό δίκτυο ήδη επιβαρυμένο,
2.7 σε επαφή με μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας
2.8 παρουσιάζουν ιδιαίτερα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, σε τοποθεσία δηλαδή ακατάλληλη σύμφωνα με τις επιστημονικές και άλλες τεκμηριώσεις που έχουν κατατεθεί από το 2003 και συνεχίζουν να ισχύουν.
Ο Δήμος Κρωπίας υπερασπίζεται τις βασικές πάγιες και διαχρονικές θέσεις του Κινήματος της Αυτοδιοίκησης (από το 1977 και μετά) και των πολιτών για την πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση των Λατομείων και την απόδοσή τους στους πολίτες, ως χώροι πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.
Υπερασπίζεται επίσης την αυτονόητη πολιτικά αποδεκτή θέση της Αυτοδιοίκησης των Μεσογείων και της Νοτιοανατολικής Αττικής για διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων της σε άλλες κατάλληλες και αποδεκτές, από τις τοπικές κοινωνίες και τις αυτοδιοικήσεις Α΄Βαθμού, θέσεις.
Όχι όμως μονάδες υπερτοπικές, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και τόσων άλλων δήμων της Νότιας Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής.
Ο Δήμος μας, ως δήμος που έχει υποστεί επί δεκαετίες τις συνέπειες των χωματερών είναι αλληλέγγυος στους αγώνες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για την μη αποδοχή όλων των απορριμμάτων όλης της Αττικής στην Φυλή.
Ο Δήμος μας μαζί με τους κατοίκους του θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό και πολιτικό μέσο υπεράσπισης του δημοτικού και δημοσίου συμφέροντος για κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο αυτό και καλεί τους κατοίκους να αναμένουν τις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα και του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και τις ανοιχτές συνελεύσεις συντονισμού με φορείς όλης της Αττικής.
Το αγωνιστικό και πολιτικό πλαίσιο των αποφάσεών μας και των μεγάλων κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν -για να μην περάσουν αυτές οι μεθοδεύσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών -υπερασπίζεται όχι μόνο το στενό δημοτικό συμφέρον αλλά και το συμφέρον όλης της Αττικής και την ίδια την Ελληνική Δημοκρατία, το περιεχόμενο των αποφάσεών της για την ποιότητα ζωής των πολιτών της, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος.